Jump to content
Българският форум за музиканти

За или против аналоговите миксери


MEDELLIN

Recommended Posts

Хора искам да си взема някакъв хубав малкоканален миксер за студиото ми.Трябва ми да включвам там монитори и микрофон и да контролирам мониторинга по лесно.Обаче в едни инструкции за музикален сетъп които си купих от ибеи специалиста пише че не е хубаво да се ползва такива миксери които да вкарват външните инструменти в компа.Тои казва че когато инструментите минават през аналог миксера и тои после конвертира сигнала за да влезе в компа това разваляло качеството на звука.КАзва че има ло голяма рзлика между тези по малките миксери и големите конзоли като НЕВЕ които наистина се ползват в големите студиа.Те били с високо качство и няма проблем там. Какво мислите по въпроса ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...има ло голяма рзлика между тези по малките миксери и големите конзоли като НЕВЕ които наистина се ползват в големите студиа.

Те били с високо качство и няма проблем там.

Какво мислите по въпроса ?

Ами мисля да си вземеш едно NEVE или в краен случай SSL. :)

 

Шегата настрана, но наистина разликата между едно 16-канално Mackie за $600 и едно 48-канално NEVE за $60 000 е от земята до небето и разликата не се състои само в по-големия брой канали.

Изникват обаче други 2 въпроса:

1. Какво смяташ да правиш с този миксер и на какво ниво....ако говорим за домашно студио съм 101% убеден, че 16-каналният миксер ще ти свърши по-добра работа от 48-каналния, ако и оня да е 100 пъти по-скъп и 20 пъти по-хубав....обаче ако:

2. Като казваш "студио" - имаш предвид комерсиално такова, тогава се питам защо задаваш всъщност този въпрос, който би трябвало да знаеш още в началото на заниманията ти с такава техника. ;)

А ако имаш супер апаратурата - перфектни монитори, микрофони за $$$$, скъп аудио интерфейс, акустически обработено помещение... и си опрял само до миксера - за да не те притеснява загубата на качество и наличието на шум - може да си вземеш цифров миксер, който обаче също струва повече от аналогов, със същия брой канали.

Това е положението - повечето от нас работят точно с аналогови миксери (някои дори - с много малки и евтини) и въпреки всичко крайното им аудио е много добро, чисто и безшумно. Нещата са доста по-комплексни, отколкото изглеждат - лошият звук, шумът (както и брумът) може да се появят от компоненти, различни от миксера, от лоши или небалансирани кабели, от неправилни връзки или заземяване, от връзки с преходници, неправилно настроени нива към миксера и от него, че даже и от кабелната телевизия, ако е свързана към системата. Дори при евтините аудио кабели, въпреки че са екранирани, е възможно да влезе брум дори само ако минават успоредно с токови кабели или пък ако покрай тях има трансформатор... ^_^

Както виждаш причините за некачествения звук може да са десетки...и обикновено миксерът много рядко сам по себе си (ако е изработен грамотно) е причина за това.

Така че сам си реши дали ще се спреш на евтин аналогов миксер...аз бих се спрял, стига да не е прекалено евтин.

 

П.П. (офтопик) Не мога да разбера как е възможно някои хора да дават по 1000 лв. за някакъв гъзарски телефон или 600 лв. за часовник (и то реплика), да пръскат почти всяка вечер големи суми из заведенията...а когато опре до аудиото, им се свиди да дадат някой лев в повече и после се оплакват, че това шумяло, онова бучало... :crying:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:). Аз отдавна дебна едно SSL конзолче ама не ги карат чак до тука ... :)

 

Миксера ми трябва само за двата ми монитора и за микрофон,които също ще купувам скоро а и имам няколко синтезатора.Просто е по удобно,звуковата ми карта вече не и достигат изходите и воходовете.И с миксера по лесно ще командвам нещата.Да имам студио от години но това не пречи да не съм запознат с миксерите и да не съм ползвал никога ... Защото се занимавам само с правене на инструментали - не записвам вокали и живи инструменти ... Но не само това се води студио ... :)

 

Значи според твоя съвет ще е добре да взема едно малко до средно миксерче.Може би ако взема ще е Маки.Смятам че те са класика там,Ямахата също.Едно от двете сигурно. Мерси за изчерпателния отговор Ямаха !

 

А забравих - ако може да дадеш някои примери за цифрови миксери.Кое ще е добре там.

Редактирано от MEDELLIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, SSL-чета карат и до тук, ама нещо цената нагарча...

Не стана ясно с каква звукова карта си в момента. Аз лично бих се ориентирал към аудио интерфейс с повечко I/O- та + някакъв сносен предусилвател за микрофона, дето ще купуваш. На цената на едно средно МакьЕ :) или Ямаха можеш да си вземеш примерно един TC Konnekt24D, Focusrite Saffire или с (доста) доплащане - един RME FireFace 800 (или 400). Но това е мое мнение, и никого не задължавам да го ползва :)

От цифровите пултове най-малкия ДОБРЕ работещ вариант е Yamaha 01V96. Аз работя с Tascam DM3200 с FW опцията, та ми е лесно да ръся мозък :)

А от аналоговите - има едни сладурчета 24-канални - Midas Venice 240...

Успехи!

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С ЕМУ 0404 съм . ДА минах и през вариянта за по голяма карта и то точно на електроникс коннекта.Но държа да ползвам ему защото ползвам и техен софтуер които изисква харда им. И ако взема втора карта ... незнам как ще ги съвместявам.Държа на ЕМУ много.А с две карти става сложно.Имам вариянт и за нова ЕМУ 1616,но тя пак няма толкова входове и изходи като един среден миксер ... Незнам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.