Jump to content
Българският форум за музиканти

Странен звуков проблем ...


MEDELLIN

Recommended Posts

Здрасти. Аз съм с чипак нови КРК шестици но от едната колона се появява едно леко пращене като от включване на микрофон или по точно звука когато има нещо нерегулирано по трасето ... ако се сещате.Звука се чува само когато са в покои,когато пусна музика няма отражения в саунда всичко е ок - толкова е тихо пращенето ... КАто се спре музиката обаче се чува.Не е от колоните ,защото като не са включени в компа а само в захранването - звука не се чува.Ползвам големия им изход отзад - XLR и ги включвам към TRS входове на ему 0404 - те са бял и червен аутове - left и right .Жаковете които влизат в картата са ми моно - да не би да трябва да са стерео ... Или трябва да си сменя картата направо.Ще помогнете ли. ;)

Редактирано от MEDELLIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото успях да разбера от спецификациите на ЕМУ 0404, изходите (а и входовете) на картата са небалансирани. Поради тази причина, кабелите които използваш TS->XLR (моно жак към канон) не са най-подходящата опция. По-добре си направи/купи кабели, които са TS->RCA (т.е. моно жак към чинч) и свържи изхода на картата с небалансираните входове на колоните (т.е. чинч входовете). Най-добре разбира се би било да си купиш карта, която има балансирани изходи.

 

пс. TRS означава Tip Ring Sleeve - това е стерео жак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси Ники.Не се бях сещал за този вариянт.А има ли голямо значение ако ползвам балансираните изходи на друга карта евентуално и към XLR на колоните.Ще има ли разлика ? Всъщност да си направя ТРС към РСА кабел няма как - не разбирам от тея неща.Дали ги продават в специализираните магазини за кабели. Виждам че и ти си от Варна всъшност - някакво предложение за магазин ? :cheers2:

Редактирано от MEDELLIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да смениш на ЕМУ-то настройките от 44.1 на 48Khz . Аз имам такъв още по-странен проблем , обаче през SPDIF-а , с който свързвам моите MS40 ... При мен когато е на 44.1 , мониторите се съдират да си пръщят и то точно по същия начин - когато няма музика , съвзем леекичко ... А когато включа на 48 се маха шума . Трябва да видя на аналоговите дали и аз го имам този проблем :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Нищо няма да стане, като ги смени, освен ако картата не е скапана нещо. Адаша беше достатъчно ясен.

 

А при теб проблема е най-вероятно от т.нар. wordclock (провери в нет-а, защото не е много кратко за обяснение), защото и на ЕМУ-то, а и вероятно на колоните не са първа хубост. Освен това би трябвало да може като свързваш колоните по цифров път в упътването да пише, кое трябва да е настроено като мастър клок. Най-вероятно това трябва да е ЕМУ-то. Следователно провери в настройките на ЕМУ-то дали е мастър клок и ако колоните имат некви настройки, как е цъкнат Wordclock-a.

Редактирано от synchu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@MEDELLIN

 

Принципно има значение дали ползваш балансирани или небалансирани кабели. Нивото на шумът при балансираните кабели е по-ниско. За съжаление, единственият ти вариант да минеш на балансирани кабели е да си смениш звуковата карта с някаква по-добра.

 

За сега без да правиш големи разходи можеш да пробваш как ще работи системата с небалансирани кабели. В момента се сещам единствено за Динакорд - можеш да отидеш и да питаш дали биха ти направили такива кабели - голям моно жак към чинч.

 

Държа да отбележа, че предположението ми за чинчове за небалансираният вход на тонколоните ти е базирано на снимки в нета, погледни все пак какъв е конектора на небалансираните входове на колоните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти.И аз съм с ЕМУ 0404 и в началото докато ми направиха читави кабели TS/RCA бях в тоя пъзел. До театъра в посока Казабланка има едно магазинче продават всякакви кабели и преходници.Такъв готов кабел нямат ,но с няколко преходника нещата се решават.Не че те съветвам да минаваш през куп преходи но така поне можеш да провериш теорията на колегите .Пък и не е скъпо.Аз около месец бях с такива навързани кабели и въпреки това нямах шумове.Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси Get Of ! Аз ползвам този магазин и имах едно наум за него.Ще проверя.Но дефакто на мен ще ми трябва накраиник от XLR към RCA чинч.Дали ще има такива незнам.Ще проверя.

Редактирано от MEDELLIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи комбинацията е малко сложна ,но в крайна сметка е следната:

1.Преходник от 1/4 моно към 1/8

2.Кабел който от едната страна е 1/8 а от другия 2 мъжки чинча.(най-разпространения)

3.Преходник от 2 към 1 чинч.

В твоя случай всичко това е по две.

Знам че звучи налудничаво с всичките тези преходи,ама работи.

Дано от това да ти е шума!

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уоу това беше деиствително сложно ... :greenangel: . Аз мислех просто че ми трябват два кабела от едната страна моно жак в картата а от другата RCA ... Хм обърках се.

Редактирано от MEDELLIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Точно това ти трябва.

Отиваш поръчваш си в Динакорд да ти направят два такива кабел и забравяш за проблема. Не виждам защо ти трябват триста преходника, които са потенциален източник на проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Несъмнено с директен кабел е най-добре.Просто предложих алтернативен бърз вариант в случай че не можеш да се оправиш бързо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да сега ми е ясно приятели . Благодаря ви . Да се нядявам че ше има и готови такива кабели,че не ми се занимава с поръчване и чакане ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.