Георги Петров Публикувано Януари 24, 2008 Публикувано Януари 24, 2008 Искам да се си купя кавал, за да се науча да свиря. Обаче нищо не разбирам и се чудя дали някой може да ми препоръча магазин, да даде съвет или просто да ми каже нещо полезно? Цитирай
BREAKDOWN Отговорено Януари 24, 2008 Отговорено Януари 24, 2008 (Редактирано) Гледай да не е китайски! Без майтап, има китайски гайди и кавали вече на пазара! Някой гений ги е поръчал с контейнер, ама освен за сувенир за друго не стават. Иначе ако поне умееш да възпроизведеш накакъв тон може и един тунер да ти свърши работа. Редактирано Януари 24, 2008 от BREAKDOWN Цитирай
BradataN Отговорено Януари 25, 2008 Отговорено Януари 25, 2008 (Редактирано) Искам да се си купя кавал, за да се науча да свиря. Обаче нищо не разбирам и се чудя дали някой може да ми препоръча магазин, да даде съвет или просто да ми каже нещо полезно? За начало може да започнеш с по ефтин кавал(продават се като сувенири).Не са добри,но за начинаещ стават.След време ако напреднеш ще е добре да си поръчаш при майстор.В етнографски комплекс "Етъра" в Габрово ще намериш добри кавали за начало.Искай "ре" кавал. Редактирано Януари 25, 2008 от BradataN Цитирай
MoDz Отговорено Януари 26, 2008 Отговорено Януари 26, 2008 Като за начало, това ще ти свърши отлична работа - http://kaval.free.bg/ .Това е най-евтиния вариант, но не се залъгвай от цената.Аз си направих такъв и свири по-добре от всякакви сувенири.Почти напълно наподобява звука на истински кавал (сравнявах ги с моя).След това можеш да си купиш професионален кавал (струва около 300-350lv.). Най-добре да е в строй "Ре".Препоръчвам ти майстора Веселин Хасабалиев ( http://www.kavalibg.com/index.html ).Успех и да знаеш, че и аз съм начинаещ кавалист и наистина инструмента много ми харесва. Цитирай
BradataN Отговорено Януари 29, 2008 Отговорено Януари 29, 2008 И аз се опитвам да свиря на кавал от PVC тръба !Доста сполучлив стана и ефтин. Цитирай
Георги Петров Отговорено Януари 30, 2008 Автор Отговорено Януари 30, 2008 Гледай да не е китайски! Без майтап.... Благодаря! В Малкия ЦУМ случайно видях едни за около 130, докато проучвах една китарка . Дали кавалите за 130 си струват парите? Иначе идеята за такъв от ПВЦ тръба наистина ме замисли, още повече щом казвате че става прилично Честно казано не го вземах на сериозно до сега, но wtf знам аз по въпроса Цитирай
MoDz Отговорено Януари 30, 2008 Отговорено Януари 30, 2008 (Редактирано) Пак ти казвам - по-добре си направи ПВЦ и след като се научиш да свириш много добре, си поръчай от майстор.Може да е от по-евтините (130-150lv), важното е да си го купиш директно от майстор.В магазините не струват. Ако не ти харесва варианта с ПВЦ тръбата, можеш направо да си вземеш кавал. .. Редактирано Януари 30, 2008 от MoDz Цитирай
Hegel Отговорено Март 22, 2008 Отговорено Март 22, 2008 Здравей, аз също от известно време имам опит с кавала. Опитвам се любителски да свиря. За покупката на нов инструмент, ако поне на бъдещия ученик са му сериозни намеренията към кавала, бих препоръчала да си вземе веднага хубав инструмент, в никакъв случай не някакъв с неясен произход. За начинаещият ученик е много важно да схване още от самото начало добре инструмента, а това зависи до голяма степен и от качеството му. Никой не иска да свири на фалшиви инструменти. Иначе моя първи и за сега единствен кавал си купих от майстора на Етъра. Като за начало ми беше напълно достатъчно.Той си ми е още много скъп. Но ако тогава имах опита и знанието от сега, бих си взела веднага инструмент, който ще ме удовлетворява дълго време. А и от друга страна ученикът с времето развива една любив към инструмента си и от иконимическа гледна точка е по- изгодно да се вземе хубав инструмент, защото лошият все някога ще трябва да се смени. Такъв опит имам с моята пластмасова блокфейта, защото, когато я купих, знаех, че като имам малко повече пари, ще си взема веднага друга. За дървото на кавала е най - добре да се вземе дрянов или чимширен, защото колкото е по- плътна дървесината, толкова е по- добър ще е инструмента. На пазара също има и много сливови, но сливата има в сравнение с онези по- рехава дървесина. Иначе може да се направи и от някакво по- екзотично дъро, с изключително плътна дървесина, но това вече си е за баш майсторите. Също пазенето и подържането, редовното мазане на кавала със зехтин е много важно. За майстор на кавали, ако се несочиш към Веселин Хасабалиев, няма да сгрешиш. Аз го познавам и съм свирила на негов инструмент и кавала му ми направи хубаво впечатление, поне е един от добрите майстори на кавали. Майстрът на Етъра, от където е и моят кавал, също не е лош. От него като човек имам също много хубаво впечатление, но кавала, който си взех от него е словов, но това не му пречи да има много силна и хубава каба. Друг варият е да се насочиш към някой професионален кавалджия и него да помолиш за съвет. Това е от мене за сега. Малко много се разписах, ама е важно да се разяснят някои неща по покупката на нов инструмент. Но не трвбва да се забравя, че какъвто и да е инструмента само свиренето му е майката. Друг път няма. Поздрави Мария Цитирай
Fallenblood Отговорено Май 22, 2008 Отговорено Май 22, 2008 няма я страницата. мислех, че съм я записал, обаче не съм някой има ли й копие, или поне данните от нея? Цитирай
SviStyle Отговорено Май 22, 2008 Отговорено Май 22, 2008 Ти на кавал или на пвц искаш да свириш? Прадядо ми само на дърво е свирил.Отиди в някое село и питаи някои дядка. Или прати лично на колегата Top Dirigent(май така се пише).Той си взе кавал от майстор и не беше много скъп. И понеже съм го чувал да свири, повярваи ми, по-добро от майсторски кавал няма(даже ще ти каже, как да се грижиш за него). Цитирай
Fallenblood Отговорено Май 22, 2008 Отговорено Май 22, 2008 kaval.free.bg де беше на пвц искам да свиря Цитирай
SviStyle Отговорено Май 22, 2008 Отговорено Май 22, 2008 ^^^^ поста ми не беше адресиран към Вас(теб).Но успех с ВиК принадлежностите. И нека музиката бъде с вас, ако не ви се запуши канала.(сифона не е сурдина). Извинете, че спамя темата, но не се сдържах. Цитирай
MoDz Отговорено Май 22, 2008 Отговорено Май 22, 2008 Човече, съжалявам за за kaval.free.bg, аз бях направил този сайт, но го изтрих без да искам, а не ми се занимава наново. Мога да ти дам оригиналната английска версия - http://papugaconsulting.com/kaval.html Цитирай
Fallenblood Отговорено Май 23, 2008 Отговорено Май 23, 2008 Човече, съжалявам за за kaval.free.bg, аз бях направил този сайт, но го изтрих без да искам, а не ми се занимава наново. Мога да ти дам оригиналната английска версия - http://papugaconsulting.com/kaval.html благодаря (: Цитирай
Recommended Posts