Jump to content
Българският форум за музиканти

компютърна конфигурация


lizardman

Recommended Posts

Значи ще си взимам комп, да може да работа с програми като Guitar Rig 2(3), Adobe Audition 3 и др такива. И аз да се порадвам малко на истински неща. Въпросът е каква точно конфигурация да избера.В магазина ми направиха оферти. Спрях се на ей тая:

 

ASUS M2N-MX SE sAM2 NF430 (от дъна не разбирам, дано тва да е същественото)

AMD Athlon 64 2.2GHz

1Gb DDR2

вградена звукова карта

 

 

само че от магазина ми казаха, че такъв тип програми най се разбирали с Intel. Не знам дали е така, но си направих и друга(малко по-скъпа) конфигурация:

 

ASUS P5GC-MX s775 I945GC FSB1333

Intel Pentium 4 631 2Ghz

1Gb DDR2

вградена звукова

 

значи колебая се между двата варианта. дали има смисъл да инвестирам в Pentium? Дали Guitar Rig ще тръгне с вградена звукова? Мисля си, ако си взема Athlon-а, да си взема и някъв Creative за 30-тина лева. Също така доколкото разбирам дъното има значение, дали да взема по-добро? Търся оптималния вариант за най-добра сума.

 

Приемам всякакви съвети. Мерси!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прегледай тази тема, в нея има много информация за компютърните конфигурации

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showto...mp;#entry292441

 

Иначе, тези конфигурации, които си предложил са доста мижави и дори и да мине номера ще трябва да си блъскаш главата повече отколкото ако спестиш още малко пари и си вземеш двуядрен процесор и истинска, да не кажа хубава, звукова карта (creative за 30 кинта не влиза в тази категория).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

най-голямата грешка, която можеш да направиш при покупката, е да слушаш какво ти казват в магазина.

това от собствен опит ти го казвам.

не си казал какъв ти е лимита - до колко кинта си приготвил за харчене. а това всъщност е най-важно.

но иначе в общи линии - дъно при всички положения аз бих взел asus.

ако ти трябва предимно за музика видеокартата не е нужно да е от скъпите.

в момента най-изгодно като съотношение 1гб/1$ излизат хардовете от по 500 гб, иначе за марката каквото ти е кеф.

ако пишеш и какви пари си приготвил вече и другите пичове тук ще могат да ти дадат по-конкретни предложения.

последната "хватка", която мога да ти препоръчам е след като си избереш конфигурация но преди да купиш да прочетеш какво пише по хардуер-форумите за отделните части - има ли оплаквания, дефекти и т.н. доста полезно е.

покупката на AMD поне за мен винаги е резултат от желанието да се спестят пари и повечето им модели с изключение на най-новите, като работа при тестове имат по-слаби показатели от Интел.

самия модел на интел, който са ти препоръчали обаче е от по-старите. като цяло си е нормален процесор, но най-новите дъна на асус не са правени за работа с такива процесори. те ги поддържат - т.е. работят и с тях. но основната цел при изработката на дъната е била да са съвместими в най-голяма степен с по-новите core 2 duo i quad.

като имаш предвид, че и цените на 2 дуо също паднаха доста, препоръчвам ти такъв. имат вече и модели, които пуснаха на пазара именно с такава цел - хората да се охарчат по-малко. C2 DUO E2140 1.6G един такъв ще е перфектен например, независимо че е от най-слабите core 2 duo. с подходящата памет ще върши чудеса.

за аудио - почти всяко дъно на асус вече си има и аудио, което върши работа на едно прилично ниво. за повече - отделно аудио.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ок, значи вече съм сигурен за Dual Core. само че ще е AMD. важното, което пропуснах е, че ще си правя само домашни записчета в нас. колкото да си се кефа сам. нямам по-високи цели. рамта също пропуснах е 800 Мхц, така че с нея няма проблем. значи двуядрен Атлон около 1.6-1.8, също и няква звукова, само че ква? просто не искам шум, изобщо не ме интересува процесора. аз така или иначе няма да го товара. значи или вградена, или някаква на максимално ниска цена, колкото да се получава качествен запис. с АСИО няма да имам проблем за свирене в реално време.

 

по принцип ше го взимам на изплащане. обаче така или иначе съм доста ограничен в средствата, аз не знам изобщо как ша го изплащам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам АМД Дуал Кор и Интел Кор Дуо. Взимай Интел. В пъти е по добър.

 

и аз това казвам. а щом е и на изплащане 100 кинта разлика няма да я усетиш, но всеки ден ще се усеща разликата в работата на процесора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

значи с процесора ясна работата, ще си прецена като вида разликата в цената на място. само че дали ще тръгне Guitar Rig с вградена звукова карта? в изискванията пишеше, че звуковата трябва да има поне два analogue inputs. тва не ми е особено ясно. line in само знам, че е аналогов. дали ще тръгне на вградена и дали ще тръгне на някъв по-простичък sound blaster?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само за Intel vs AMD ще кажа че Intel са в пъти по-добри и бързи в пресмятането на процеси от AMD. Това го знам защото от над 10г. се занимавам със сървъри и съм виждал какво ли не, и трябва ли ти машина която да смята бързо и добре => Intel. Не се лъжи по GHz и др. подобни простотии.

 

За музика на всички програми им трябва сносно рам и най-вече яко процесор които да смята плъгините. Затова въобще не гледай към AMD. Ако беше за нещо другo може АМD ама не и за музика.

 

Поздрав

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ee братлета .. тоя съвременния харуер толкова е напред че незнам с какво толкова си товарите машините, разни двуядрени и четириядрени процесори, 2-3 или 4 гигабайта рам, бързи дискове ... и за какво се спори АМД или ИНТЕЛ , и двете компании предлагат чудесни платформи, разликата винаги е била и ще е под 10-15% които в обшият случай не се усещат. особено със съвременните компоненти. в момента куре2дуо(конро) рулира, преди това х2-ките бяха малко по бързи, след година може нещата пак да се обърнат, но разликата винаги е доста малка при сравнение на идентични по цена процесори и системи като цяло. не може примерно да се сравнява някой скъп четириядрен със семпрон или целерон с атлон х2.

 

виж какво си взех аз предната седмица :

дъно : Jetway I35P -с новият чипсет на интел п35, дъно без излишни екстри които така или иначе не се ползват , има по евтини с по старите бюджетни чипсети 945 или 965 , други добри марки за дъно са Gigabyte и Asus, модели има много но са малко по скъпи заради това че имат много екстри като вграден wireless,SLI,RAID все неща които рядко се ползват

 

процесор : Pentium Dual Core 2140 , клокнаха ми го 100% и сега е на 3.2ГХц с бокс охладителя и незнам дали има АМД което да му се опре в момента ,а е един от най евтините процесори, но за това което го ползвам(Кюбейс 3, Нуендо , Аудишън3) е предостатъчен. има и по скъпи модели , а наскоро са излезли 2 ядрени Целерон процесори, доста евтини но все пак по-бързи от старите едноядрени. да си купуваш едноядрен 2008-ма не е изгодно според мен

 

RAM: 2x1GB A-DATA 800MHz, ддр2 паметта е доста евтина, може и 4ГБ да си вземеш но трябва да ползваш 64 битова ОС , аз още ползвам обикновен ХР 32бит.

 

HDD: 320GB WD AAKS, за мен най доброто съотношение цена/гигабайти/бързина

 

видео си имах от по-стария комп някво ГФ6600 , аз игри не играя така че видео картата няма никакво значение,дори и вградено видео ти върши работа ако компа е само за правене на музика и дъното има такова. кутия,записвачка също си имах. но те се купуват по вкус и бюджет. а едно от най важните и същевременно пренебрегвани неща е захранването, което е важно да е марково. аз си взех Енермакс 450вата , старият ми комп беше с китайско 300вата,което реално е било под 200в и без никакви защити. новото захранване тежи 3-4 пъти повече ,а и самият му вид ми вдъхва доверие

 

звуковата карта е също едно от важните звена в скучая. аз си взех м-аудио 192 на старо от човек от този форум и съм страшно доволен. съветвам те и ти да си вземеш нещо качествено.

 

 

преди да си взема компа изчетох доста по форумите за комп.части , посъветвах се и с приятели от университета които се занимават с компютри, мнения на хора работещи във фирми не съм взимал понеже там винаги гледат да си продадат застоялите части които в общият случай не са изгодни. за мен не е важно да вземеш най-скъпото и да си дадеш всичките пари за супер-дупер скъп и ултра бърз комп , важното е да се вземе най-доброто в съотношение цена/бързина/дуракоустойчивост.

в крайна сметка компютър за музика не се прави със 100-200лв което ти самият знаеш . успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хора мерси много за съветите. за сега съм си изградил ясна представа какво ще правя, само саунд картата ми е проблем. най-добре ще е ако изпадне нещо на старо, ама не се знае...я кажете ей тва нещо заслужава ли си 70 лева? много съм зле с тия карти, изобщо не ми е ясно тука къде си вкарвам китарата, що има ляво и дясно, само за слушалки ли става тва? а тия входове като ги гледам май са USB ли кво са...нещо не ми се връзва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз за това от много чудене си взех CREATIVE X-Fi най- евтината, но имам преамп който има изход за директен запис пъхам ги в микрофонния вход и всичко е ОК ! Понеже работя в компютърна фирма имах възможност да изпробвам туй- онуй, чесно казано не намерих някаква разлика освен в цената !

Има и нещо много важно - колкото и скъпи компютри да си купуваме няма да засвирят като аналоговата техника :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, но ако ти пусна 2 записа ще познаеш ли кой е аналоговия, кой е цифривия, при положение, че цифровия е направен с професионални, суперкачествени конвертори :punk_guitar: При положение, че не усещаш разликата между различните звукови карти, съмнявам се :)

А човека, като пита за конфигурация, явно че гони производителност а не аналогов тембър а производителността си зависи от конфигурацията все пак :)

Следователно, след, като се занимаваш с компютри, точно ти можеш да дадеш съвет за подходяща конфигурация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казаха по горе заложи на интел.Другото важно звено е рамта.Минимум 2гб.Добра идея е да си вземеш две еднакви плочки по 1гб,което пък ще ти позволи да ги ползваш в дуал ченъл режим,ще ти донесе по-добра производителност на рамта от стандартният сингъл ченъл.2гб е минимумът за мен препоръчвам 3гб.Ако смяташ да ползваш уиндоус ХП 3гб е и максимумът,който можеш да ползваш ефективно.За Вистата до колкото зная,можеш да ползваш и повече.

Друго важно звено е харда-трябва ти бърз хард,така че обърни и внимание на това.

Като цяло компа не е само процесор ,това което прави една машина добра,е перфектната комбинация на различен хардуеър.

Успех,

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.