Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Наскоро взех едно ново M-AUDIO с 4 женски чинча (RCA) за 2 входа и 2 изхода. Преди бях с вграден realtec със стерео жакове и се наложи да взимам нови кабели и преходници за новата карта. В момента е една дълга поредица от преходници, някои ръчно запоявани, и не съм доволен от резултата. :hysterical:

Имам 2 входни устройства: клавир и микрофон. От клавира излиза стерео кабел 6,5мм, минава през кабел до нормално стерео (мисля че 3,5мм беше стандарта), който влиза в преходен кабел към 2 чинча и оттам в аудио картата. Второто нещо е микрофона - XLR кабел към него, преходник XLR към голямо стерео и отново голямо стерео към малко и чинчове. Незнайно (за мен) защо обаче се получават странни неща при запис:

-клавирът записва само на десния канал

-микрофонът - само на левия, невероятно тихо - при викане, увеличавам звука с 300% за някакво нормално ниво.

-горните 2 устройства се включват отделно в един и същ преходник към картата.

Някаква идея къде може да са ядовете - неправилно запоени кабели, някакви спеицални настройки в панела на саунд картата, несъвместимост/настройки на софтуера...? Сега ползвам Adobe Audition, ако е от значение.

Отговорено

За клавира не разбрах какъв ти е output-a? Голям стерео жак или 2 моно? Ако е голям стерео си направи кабел стерео жак на 2чинча и не се занимавай с преходници, ако е 2 моно жака (L & R) си направи 2 кабела чинч - моно жак, или един читав кабел двоен чинч-чинч с преходници чинч-жак от другата страна. За микрофона - или преамп, или пулт. Най-добре търсачката на форума :hysterical:

Отговорено

Мерси за коментарите!

Изхода на клавира е голямо стерео 6,5мм, в момента минава през кабелче до стандартно стерео 2,5 или 3,5 и то се разклонява през преходник-кабел до 2 чинча... Малко грубо, но работи. И все още не ми е ясно защо записва само десния канал - в момента при запис копирам десния канал и го пействам в левия за стерео сигнал, което не е особено практично и удобно и нямаше нужда да се прави със старото аудио...?

А за микрфона, да разбирам, че няма да мина без набутване за миксер/пулт? :hysterical:

Отговорено (Редактирано)

Stoyko Lisichkov вече ти го обясни, но и аз ще натъртя - ЗАРЕЖИ ТИЯ ГЛУПОСТИ С ПЕТТЕ ПРЕХОДНИКА!!!

Направи си един, но свестен кабел стерео жак -> двойка чинчове и си работи. Това с копирането на единия канал НЕ ти дава стерео сигнал, а два моно. Клавира ти най-вероятно е някое Касио или Ямаха от детските серии - само те са с един изход за слушалки, но това не значи, че не можеш да си свършиш работа и с него. Свикни на нормална "звукова хигиена" - всеки преходник влошава звука (дали в проценти, или, както в твоя случай - в пъти, зависи от качеството на преходника) - това си е чиста физика - имаш няколко гранични слоя, всеки един от тях вкарва фазови и честотни изкривявания. Уважавай собствения си труд с малко повече внимание към детайлите и към съветите от нормални здравомислещи колети, коита вече са я настъпвали тази мотика (по няколко пъти).

А за пулта/предусилвател - не е набутване, а се нарича инвестиция.

Успех!

Редактирано от presly
Отговорено

...а и с пействането нищо не правиш...накрая получаваш моно сигнал в двата канала и което е по-лошо...не сумиран, а само единият от двата, което ще рече че ако нещо си позиционирал в "загубения" канал го нямаш в записа.....а каналът може да ти се губи точно поради лошата връзка някъде из преходите... :thumbdown:

Отговорено

Отново благодаря за полезните съвети!

С Yamaha DGX-520 съм, само с изход за слушалки, както се отбеляза по- горе. Интересни ми е само защо във вградената карта влиза сигнала L+R, а с преходниците клавира - десен канал, микрофон - ляв. В този случай ще си взема още един стерео кабел с 2 чинча и ще си сглобя нова комбинация. :thumbdown:

Като събера пари, ще помисля и за някой по- скромен пулт, макар да нямам много опит там.

Поздрави :thumbs_up:

Отговорено (Редактирано)

Аз това имах предвид, да си направиш кабел, а преходниците и готови кабели като крайна алтернатива. Аз си направих такъв кабел, защото съм със подобен клавир за сега, трябва ти един голям стерео жак, 2 чинча малко двоен кабел с 4 проводника и поялник, или накарай някой да ти го направи. Успех! :icon_shithappens:

Редактирано от Stoyko Lisichkov