nofearinc Публикувано Януари 13, 2008 Публикувано Януари 13, 2008 Наскоро взех едно ново M-AUDIO с 4 женски чинча (RCA) за 2 входа и 2 изхода. Преди бях с вграден realtec със стерео жакове и се наложи да взимам нови кабели и преходници за новата карта. В момента е една дълга поредица от преходници, някои ръчно запоявани, и не съм доволен от резултата. Имам 2 входни устройства: клавир и микрофон. От клавира излиза стерео кабел 6,5мм, минава през кабел до нормално стерео (мисля че 3,5мм беше стандарта), който влиза в преходен кабел към 2 чинча и оттам в аудио картата. Второто нещо е микрофона - XLR кабел към него, преходник XLR към голямо стерео и отново голямо стерео към малко и чинчове. Незнайно (за мен) защо обаче се получават странни неща при запис: -клавирът записва само на десния канал -микрофонът - само на левия, невероятно тихо - при викане, увеличавам звука с 300% за някакво нормално ниво. -горните 2 устройства се включват отделно в един и същ преходник към картата. Някаква идея къде може да са ядовете - неправилно запоени кабели, някакви спеицални настройки в панела на саунд картата, несъвместимост/настройки на софтуера...? Сега ползвам Adobe Audition, ако е от значение. Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Януари 13, 2008 Отговорено Януари 13, 2008 За микрофона ти трябва преамп Цитирай
Stoyko Lisichkov Отговорено Януари 13, 2008 Отговорено Януари 13, 2008 За клавира не разбрах какъв ти е output-a? Голям стерео жак или 2 моно? Ако е голям стерео си направи кабел стерео жак на 2чинча и не се занимавай с преходници, ако е 2 моно жака (L & R) си направи 2 кабела чинч - моно жак, или един читав кабел двоен чинч-чинч с преходници чинч-жак от другата страна. За микрофона - или преамп, или пулт. Най-добре търсачката на форума Цитирай
nofearinc Отговорено Януари 14, 2008 Автор Отговорено Януари 14, 2008 Мерси за коментарите! Изхода на клавира е голямо стерео 6,5мм, в момента минава през кабелче до стандартно стерео 2,5 или 3,5 и то се разклонява през преходник-кабел до 2 чинча... Малко грубо, но работи. И все още не ми е ясно защо записва само десния канал - в момента при запис копирам десния канал и го пействам в левия за стерео сигнал, което не е особено практично и удобно и нямаше нужда да се прави със старото аудио...? А за микрфона, да разбирам, че няма да мина без набутване за миксер/пулт? Цитирай
presly Отговорено Януари 14, 2008 Отговорено Януари 14, 2008 (Редактирано) Stoyko Lisichkov вече ти го обясни, но и аз ще натъртя - ЗАРЕЖИ ТИЯ ГЛУПОСТИ С ПЕТТЕ ПРЕХОДНИКА!!! Направи си един, но свестен кабел стерео жак -> двойка чинчове и си работи. Това с копирането на единия канал НЕ ти дава стерео сигнал, а два моно. Клавира ти най-вероятно е някое Касио или Ямаха от детските серии - само те са с един изход за слушалки, но това не значи, че не можеш да си свършиш работа и с него. Свикни на нормална "звукова хигиена" - всеки преходник влошава звука (дали в проценти, или, както в твоя случай - в пъти, зависи от качеството на преходника) - това си е чиста физика - имаш няколко гранични слоя, всеки един от тях вкарва фазови и честотни изкривявания. Уважавай собствения си труд с малко повече внимание към детайлите и към съветите от нормални здравомислещи колети, коита вече са я настъпвали тази мотика (по няколко пъти). А за пулта/предусилвател - не е набутване, а се нарича инвестиция. Успех! Редактирано Януари 14, 2008 от presly Цитирай
yamaha Отговорено Януари 14, 2008 Отговорено Януари 14, 2008 ...а и с пействането нищо не правиш...накрая получаваш моно сигнал в двата канала и което е по-лошо...не сумиран, а само единият от двата, което ще рече че ако нещо си позиционирал в "загубения" канал го нямаш в записа.....а каналът може да ти се губи точно поради лошата връзка някъде из преходите... Цитирай
nofearinc Отговорено Януари 14, 2008 Автор Отговорено Януари 14, 2008 Отново благодаря за полезните съвети! С Yamaha DGX-520 съм, само с изход за слушалки, както се отбеляза по- горе. Интересни ми е само защо във вградената карта влиза сигнала L+R, а с преходниците клавира - десен канал, микрофон - ляв. В този случай ще си взема още един стерео кабел с 2 чинча и ще си сглобя нова комбинация. Като събера пари, ще помисля и за някой по- скромен пулт, макар да нямам много опит там. Поздрави Цитирай
Stoyko Lisichkov Отговорено Януари 14, 2008 Отговорено Януари 14, 2008 (Редактирано) Аз това имах предвид, да си направиш кабел, а преходниците и готови кабели като крайна алтернатива. Аз си направих такъв кабел, защото съм със подобен клавир за сега, трябва ти един голям стерео жак, 2 чинча малко двоен кабел с 4 проводника и поялник, или накарай някой да ти го направи. Успех! Редактирано Януари 14, 2008 от Stoyko Lisichkov Цитирай
Recommended Posts