Jump to content
Българският форум за музиканти

Всеки ли може да се научи да пее?


nofearinc

  

126 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Това е дискутирано частично из темите, но май няма готова тема, а имам такива спорове от време на време.Въпросът е може ли всеки да се научи да пее? Уточнения:

-да се научи да пее парчета, не е задължително да хваща непознати мелодии, да е абсолютно мелодичен и да може да импровизира - просто да е способен да разучи нещо у дома и да го възпроизведе правилно на подходящото място

-под всеки се разбира едно 95% от хората, все пак без тези с недъзи, психологически проблеми и прочие. Под въпрос остават тези без музикален слух. ;)

 

Ок... давайте ;)

Редактирано от nofearinc
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 46
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Какво означава, "може всеки ли да се научи да пее"?

Всеки може да се научи да интонира правилно - това зависи от подготовката, но...

Някои хора имат по-голям диапазон от други.

Някой имат по-приятен тембър от други.

Фразировката и техниката на някои се отдават повече, от колкото на други.

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

nofearinc, преди да коментирам, искам да те питам с какво ще ти помогне тази дискусия?

 

Иначе аз смятам, че всеки може да се научи да пее поне прилично, така че да се забавлява с компания или да превзема караокета. :P Чел съм, че един от най-уважаваните учители по пеене в Америка е успял да превърне момче, което е било "музикално глухо", в изключителен певец с точно възпроизвеждане и завидна техника. Така че... според мен факторът е желание. А и имай предвид, че всички от Големите са се потрудили доооста, преди да стигнат нивото, което чуваме на запис. Гледал съм интервюта с немалко страхотни певци и много от тях разказват, че в началото са били гола вода. Друг въпрос е какво имат предвид под "гола вода". :greenangel:

 

Плюс това има немалко случай на хора с посредствени възможности да пробият много, ама много в музиката. Така че... :)

Редактирано от unicorn
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Ами аз това съм го виждал с учител от България. Един колега от тук (няма да споменавам името му, за да не се обиди нещо) само допреди две-три години почти виеше на умряло... По-отвратителен звук не сте чували. В момента пичът има един от най-хубавите гласове, които съм чувал, за отрицателно време, благодарение на упоритостта си, успя дори да влезе да учи пеене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за дискусията и гласуването, радвам се, че има интерес и различни мнения.

 

unicorn, наскоро си спомних за уроците ми по пиано преди 6-7 години, когато постъпи едно хлапе с амбицирани родители да го правят музикант, макар да нямаше талант. Коментарите бяха: "Ще седне и с много часове дневно практика ще се научи!", което и стана факт, макар и да не му правеше удоволствие и просто да заучаваше репертоара и попиваше теория. Приемаме сходен случай с момче-певец, но все пак гласовите данни са си физическа характеристика и не знам дали е по силите на всеки да 'пропее' правилно :greenangel: Нямам особен опит с такива хора, а и не пея много правилно, затова питам за реални примери като този на CorvusCorax.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...не знам дали е по силите на всеки да 'пропее' правилно

Всеки може да пропее "правилно" - за това си има вокални педагози. :icon_shithappens:

Освен това - педагозите помагат за облагородяването на тембъра, също така...

(Това за силния глас и магаретата - от zarra)

 

Относно кофти/специфичен тембър - има много хора в световната музикалната история,

които са пробили точно поради тази причина - някои чрез налагане, други - чрез специфика...но има!

Хватката според мен е да се направи дефекта в ефект, до колкото е възможно.

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смятам, че да тренира човек музикалността си, в това число и пеенето е въпрос на самодисциплина. Вярно е, че има хора с дълбоко скрит музикален слух, но при необходимото желание и труд всеки може да изкара музикалната си дарба на повърхността. Не знам до колко моят пример е удачен, но става дума за мен, лично. Не се смятам за музикант, дългогодишното свирене на пиано просто е добавило нещо във възпитанието и характера ми. Факт е, че се занимавам с неща, безкрайно отдалечени от музиката, дори вече нямам възможност да свиря. Също така е факт и че до преди няколко години смятах, че изобщо не мога да пея. В момента пея в смесен хор, взимам уроци по оперно пеене. Не смятам, че съм оперна прима, но определено пея и то не твърде зле. Явно от моето дърво може да излезе свирка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е дискутирано частично из темите, но май няма готова тема, а имам такива спорове от време на време.Въпросът е може ли всеки да се научи да пее? Уточнения:

-да се научи да пее парчета, не е задължително да хваща непознати мелодии, да е абсолютно мелодичен и да може да импровизира - просто да е способен да разучи нещо у дома и да го възпроизведе правилно на подходящото място

-под всеки се разбира едно 95% от хората, все пак без тези с недъзи, психологически проблеми и прочие. Под въпрос остават тези без музикален слух. :thumbs_up:

 

Ок... давайте :cheers2:

 

Не може всеки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ВСЕКИ може да се научи да пее вярно.

Малко бач и по-малко превъзнасяне на занаята пеене, помагат много.

Само ще дам примери с няколко от любимите ми групи и певци (певици нещо недолюбвам):

 

ZZTop

Motörhead

Mark Knopfler и Dire Straits

John Lee Hoocker

Bruce Willis

и прочее ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм контрапримерът, че не всеки може, даже и да положи усилия за това :metalist: Когато започвах да свиря на пиано, имах желание да се науча и да пея, затова тръгнах и на солфеж. Първата ми учителка беше доста добра и наистина имаше желание да ме научи, затова ме тормозеше доволно, но въпреки това всеки опит беше рядко фалшив :) А гласът ми изчезва безследно за 2-3 часа след няколко песни (изпяти в банята или на достатъчно шумно място - концерт примерно :) ) затова просто се отказах да опитвам.. Не са Сизифови мъки, признавам ;), но все пак бяха някакви системни усилия, обаче резултат нямаше.

 

ПС: Извинете за предния пост, browser-ът ми ме изпревари :recourse:

Редактирано от Apokalyptra
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Apokalyptra , не си единствен случай.

Явно има нещо в гърлото ми, което пречи да пея вярно.

Тоест, дори мелодия, която звучи вярно в главата ми и мога да изсвиря без проблем на китарата,

не може да излезне вярна от гърлото ми. (не става дума, да съм някакъв перфектен китарист (от което съм далеч), просто е невероятно, как от всичкото, което мога да възпроизведа като музика на инструмента, не мога да изпея почти нищо вярно). Дори за бекинг вокал не ставам.

Защо така, не знам. Не съм ходил на вокален педагог, просто малкото ми опити в къщи са ме "отчаяли"

и ми подсказват да не си губя времето.

По принцип - мисля си, че ако овладея гласа си по някакъв начин, бих могъл да се пробвам на нещо ала траш метъл или Леми Килмистър, ама и това е твърде недостижимо.

Имаше и такъв момент, бил съм в една група с бащата на Ивелин и той ни разпяваше, да тогава, като че ли бях по-малко фалшив от обикновеното за мен. Може би, както казват разбиращите тук (моето място изобщо не е - просто името на темата ме привлече) при много труд и правилен педагог, дори и от безнадежден случай като мен, може да има някаквъв резултат ( за мен би било екстра да пея (рева) вярно само в една октава :thumbdown:))

(естествено, пробвал съм да пея гамите, докато ги свиря на китара - пак не става...

не съм и бил супер настоятелен в опитите си, така също)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.