Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Една темичка замислих тъй като ме вълнува един въпрос тоест няколко.....

Има ли статистика колко духови оркестъра има в България и в кои градове както нормални /брас и дървени/ така и фанфарни.Както и колко от тях са военни и колко класически?

Някой ако знае или ме насочи каде мога да проверя за подобно нещо ще съм му много благодарен. :yes:

• 4 weeks later...
  • Отговори 72
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

За какво ти е подобна информация ако не е тайна? :wallbash: едва ли има някой които може да ти каже точната бройка аз мога да ти кажа, че фанфарен няма изобщо - сега в Бургас ще правят ( но не зная дали са го сформирали ) защото не съм от там и нямам никаква връзка с тях, а подобен състав е по - скъп ( като инструменти) от колкото един духов оркестър, а като качество.... :unsure: хубавото е, че доста оркестри започват да се възраждат и създават на ново. аз съм диригент на младежки духов оркестър с мажоретки. Иначе не мога да ти кажа от къде би могъл да имаш точна информация, защото живеем в България. И подобна елементарна информация няма от къде да се намери :tomato: успех ако случайно намериш подобна информация - сподели я :)

Редактирано от top-dirigent
Отговорено (Редактирано)

Ами в родния ми град има духов оркестър даже имат двама човека на ударните което си е направо лукс, :slap: би трябвало да има доста.....затова и питам в духаческия форум :rockon: .

Редактирано от Chrysalid
Нарушение на правилото за цитиране!
Отговорено

Аз живея и свиря във Оряхово. Тук чародеят на духовата музика в България - Дико Илиев е сътворил най-хубавите си творби :cheers2: Несме професионален духов оркестър, но мога да твърдя, че сме много по-добри от някои прехвалени оркестри. Имаме доста разнообразен репертоар, като разбира се преобладават хора и маршове на дядо Дико. Имаме перспективи да развием идеята за малък ансамбъл, който ще включва 2-3 професионални певици и няколко дечица от местният танцов състав. Сигурен съм, че ще се получи много добре, защото диригента ни е супер амбициозен и грамотен човек! В края на другата седмица на площад "Дико Илиев" заедно със военният духов оркестър от Плевен ще се състой концерт - 110 години от рождението на Дико Илиев. Нека всички общини които имат възможност и налична духова музика да почетат ВЕЛИКИЯТ диригент и композитор, като изсвирят поне неповторимото му Дунавско хоро! :) Та.. така, много се разпуснах в обяснения, но да знаете, че в малкото градче Оряхово има духов оркестър, който се слави с добро име! ;)

Отговорено (Редактирано)

Горна Оряховица Младежки духов към СОУ Вичо Грънчаров. Оркестър с почти 30 годишна история. На 20 май празнуваме 30-годишнината.диригент Димитър Михнев :) аз лично свиря на кларинет от 9 години в оркестъра тва е което мога да ти дам за нашия оркестар :thumbs_up:

Редактирано от spot
Отговорено

АЛАДИН кой ти е родния град? ако не е тайна :hysterical: иначе то за духовите оркестри минимума е 2ма барабанисти иначе на дефилирите ... ще трябва да няма барабн :) иначе за Оряхово знам и ние ще се включим инициативата за "общото хоро" мисля, че така беше озаглавена. в Ботевград сме 2 оркестъра един младежки и един щатен оркестър.

Отговорено

ммм аз не съм в България в момента но това което съм виждал по нашите български духови оркестри е един изпълнител който свири на малък барабан и втори който свири на голям барабан на който отгоре са монтирани чинели така че с едната ръка свири на барабана а с другата на чинелите.

:) Повечето оркестри обаче нямат перкусионисти защото им се струва маловажно или правят финансови икономии един вид за по "важните" инструменти да има работа останалите както дойде.

В щатите например духовите оркестри са два вида едните на който казват "духов ансамбъл" приличат на голям симфоничен оркестър без щрайх и там имат около 8 човека ударни, а другия вид са така наречените "драм-лайн" който свирят по разни паради,фестивали и по спортни игри например по баскетболните и футболни мачове.

Тези "драм-лайн" събират много хора който да свирят на ударни и се делят на 5 части: snure line-малки барабанчета,tenor line-том-томи,bass line-големи барабани,cymbal line-чинели и pit-което е хора които стоят на едно място докато оркестъра е в движение и свирят на разни перкусии ксилофони и тн всяка от тия части садържа между 20-30 души

отделно вече медни и дървени духови инс. мажоретки и тия незнам как се казва на български клакьори може би, дето носят разни плакати,пеят, викат или пляскат с ръце. :)

С тея примери изках да кажа че не е задължително да се свири само военна музика и ръченици,а духовите оркестри могат да имат и по различен вид. ;)

Отговорено

Аладин,

Знам какво имаш предвид... :( поработвам от време на време (когато не съм зает със филхармонията) в местния Градски Духов Оркестър... :secret: чийто състав по вина на един некомпетентен и безволеви "диригент" застарява и нямалява, а репертоара и качеството на изпълняваната музика намалява обратнопропорционално на средната възраст на музикантите в него :D

Колкото до категоризацията на съставите...

1. Симфоничен Духов Оркестър. Кларинетовата секция играе ролята, която имат първи цигулки в симфоничен оркестър. 3-4 перкусионисти. И много духови, разбира се. По света се ползват различни наименования за този тип оркестър:

Английски: Wind Band, Concert Band

Френски: Orchestre d'Harmonie

Състав: 50-80 души

2. Brass Band

a/ английски тип

състав: около 30 души, медни+перкусии: корнети, алти, 1 флигорна, алти, еуфониуми (подобнi на нашите баритони), тромбони, туби и перкусии. Много богат и разнообразен репертоар, за съжаление непознат у нас. По мои сведения не съществуват такива състави в България.

б/ американски тип - джаз оркестър съставен главно от медни духови инструменти. "Американците" да се изкажат по-подробно по въпроса

3. Symphonic Brass - медна формация от 10 или повече инструменталисти, понякога използват и перкусии

4. Селска музика :oops: no comment

Отговорено

Само едно малко допълнение към Schagerl има малко разминаване от бритиш английски и амреиканси :secret: и разликата е между бигбенд и брас бенд както и при нас под бигбенд се разбира джаз оркестър ( Вили Казасян) а в америка това е голям духов оркестър на който по европейската категоризация е брас бенд :oops: а там брас бенд е от 4 до 10-15 човека. и един въпрос към Schagerl с извинение за :D:( ти ли беше писал преди във форума, че ще идват Мнозил брасбенд? ( ако съм се заблудил - моля да бъда извинен) та ако си ти - ще идват ли наистина защото ми представлява интерес ( както и на някой от мойте деца) да дойдем да ги чуем и да ги видим на живо ? :)

• 2 weeks later...
Отговорено
Една темичка замислих тъй като ме вълнува един въпрос тоест няколко.....

Има ли статистика колко духови оркестъра има в България и в кои градове както нормални /брас и дървени/ така и фанфарни.Както и колко от тях са военни и колко класически?

Някой ако знае или ме насочи каде мога да проверя за подобно нещо ще съм му много благодарен. B)

За по-подробни сведения се обърни към Съюза на музикалните и танцови дейци /СБМТД/ в България. Мога да добавя само, че днес професионалните граждански духови оркестри у нас не са много и повечето са в Северна България. В някои градове с по-големи гарнизони има и военни такива. Така, че някъде има и по два оркестъра: граждански и военен. Повечето духови оркестри у нас са смесени: т.е. имат дървена, медна и ударна групи. Малко преди и особено след 1989г. активно навлезе и бас-китарата, в този по-традиционален тип оркестър - главно заради използване в репертоара на по-модерни поп и sweet jazz мелодии. Фанфарни - почти не останаха, с изключение на някои невзрачни опити на някой учител по пеене да възроди някаква традиция. Аматьорските духови оркестри останаха по малките населени места и то в много семпъл вариант. И май няма кой да каже за тях колко са. Такова е положението накратко.

Отговорено

В съюза на музикалните дейци, НЕ членуват всички оркестри. :metalist: от младежките примерно сме само 2ма диригенти. А от професионалните има оркестри които не са членове на съюза.

Отговорено

Да бе аз затова си мисля че във форума ще може да се събере по точна информация ако всеки каже какво в момента функционира в родния му град.

За у4ени4еските ако направиш една груба сметка в БГ има 10- музикални училища 7- класически 2- фолклорни и 1- военно значи би трябвало да има поне 8 ученически духови оркестъра. :)

Отговорено

Направо съм изумен. Когато стане въпрос за оркестри, винаги си представям професионални такива: щатни, полупрофесионални, военни, в провинцията или от столицата - няма значение. Музиканти с практика! А вие пишете и явно се интересувате от ученически. Такива има не само в музикалните училища. И поради това мисля, че няма да получите точна или цялостна картина на духовите оркестри /в частност/ у нас. Между другото, болшинството граждански щатни духови оркестри в България членуват в СБМТД.