Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Значи имам ритъм например Аm|Dm|E|Am за минорните акорди искам да използвам минор хармоничната гама но за E? има ли такова нещо като мажор хармонична и ако няма каква гама да използвам :recourse:

Благодаря предварително

Отговорено (Редактирано)

Здравей!

Ако за тази прогресия използваш за импровизация хармоничен минор от А, няма да имаш проблеми с терцовият тон на Е, тъй като той е G# - тон, който присъства в хармоничният минор от А. Проблем може да бъде тонът F, тъй като това е b9 степен на акорда Е - малко специфично звучене. Експериментирай, и ако не ти харесва присъствието на малката нона, пробвай с мелодичният минор от А - този проблем не съществува там. Тогава пък ще се появи друг проблем с предишния акорд. Общо взето най-добре е да използваш различна скала за всеки акорд. Няма универсален пенкилер в музиката...

Поздрави,

Петър

Редактирано от kitaratapesho
Отговорено

Ла минор натурален, плюс Ла минор хармоничен - особенно когато върви акорда Ми мажор, и после пак се връщаш в натурален минор. Така ще се получи и едно добро напрежение(теншън) и релиз(отпускане) след това.

Поне според мен.

Отговорено (Редактирано)

kitaratapesho това смятах да правя и се чудех за Е коя да използвам :metalist: Да в интерес на истината акордовите тонове на Е ги има и в скалата за Аm :hysterical:

Редактирано от Fender_str
Отговорено

Да. По принцип, на теория b9 се "забранява" хармонично, с изключение на доминантови септакорди. А мелодично- зависи как е поднесено. Вероятно държиш да ползваш хармоничен минор върху цялата прогресия, което според мен е "по-добре" от изцяло мелодичен, ако не те дразни хиатуса - няма конфликт с терцата на Dm, малката нона е при E и понеже той е с доминантова функция, едно известно нарастване на напрежението преди тониката би било по-логично. b9 би звучало по-меко, ако е на слаб метричен момент и скрит в постъпково движение. А може и да решиш да превключваш скалите...

Отговорено (Редактирано)

Според мен, ако искаш да ползваш пентатоника в/у Ми мажор - то нека тя да бъде Ла минорната с двата й преходни тона:

A C D D# E G G# A - за да го има все пак този Сол#. Скалата е компромисен вариант, защото е хем пентатоника (както искаш) - хем насоченост към хармонично-мелодичния мажор на Ми (заради тона До и липсата на Си).

Ако вкараш и лек блусарски момент в пентатониката с До#, мисля че би станало още по-добре...

В края на краищата се получи една завършена блус скала в Ла!

(A C C# D D# E G G# A)

Редактирано от Ивелин
Отговорено

Може да не иска толкоз синя пудра. :hysterical: Като е казал пентатоника върху ми, предположих, че е имал предвид ми мажорна върху ми, което става, но ще имаш C# и по-мажорно усещане.

П.П.: Имаше един господин, който упорито твърдеше, че нямало мажорни и минорни пентатоники. :hysterical:

Отговорено

ето и аудио пример от мен-

http://media.putfile.com/impro-in-A-min-harmonic

доколкото разбирам от хармония и да нагледя това , което съм писал, само на един момент използвам и мелодичен минор, останалото е наурален - хармоничен

за тези които се интересуват, с какво съм записвал-

китарката е Скуаяр Сеймурайзд -Маршал - Фостекс Мтр

Отговорено
Имаше един господин, който упорито твърдеше, че нямало мажорни и минорни пентатоники. :cheers2:

Ми да, прав е - има весели и тъжни пентатоники...! 3dsmile_1190.gif

Освен мажорната и минорна пентатоники има още три, построени от различните степени на пентатониката.

Някой от тях си имаха наименования, но не ги помня...

Отговорено

Примерно неутралната пентатоника - 1 2 4 5 b7. Други наименования не помня, а и ако помня, то те са на английски, понеже 90% от теорията съм я учил от чуждестранни учебници.

Разбира се, всеки лад може да се започне от друга степен.