stratevcaster2 Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 aз лично когато ми е кеф хващам китарата и почвам да си свиря рифове Цитирай
JD Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 Към автора на тематаПрепоръчително е всичко да е с мяра,щади си ръцете,много хора са си изпатили от пресвирване.Не са важни часовете свирене а системата на свирене Именно. Тендовагинитът винаги дебне зад ъгъла всеки, който си е въобразил, че с по 10 часа на ден бързо ще стане виртуоз. Познавам хора, които са стигали до по над 15 часа дневно за месец примерно и ръцете им са ОК. Правилната постановка е задължителна, но дори тя не е гаранция, че си предпазвате ръцете ако свирите повечко. Преди доста време аз от по 10-ина часа дневно получих странни болки в ставите на пръстите и проблем с мъртва кост в китката. Слава Богу, всичко е ОК, но бях тръгнал да прекалявам явно. Накратко: наистина свирете по няколко часа дневно, но преди това се уверете (при учител най добре), че имате правилна постановка. Това ще Ви предпази от нежелани контузии и ще улесни напредването Ви с инструмента. Успех! Цитирай
7thString Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 Когато ти е кеф и докато ти е приятно. Да стискаш зъби до "поставената фикс минута", въпреки, че те болят ръцете, е глупаво и донякъде опасно. Цитирай
Slav Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 Съвет към всички: усетите ли болки в ръцете докато свирите (не говоря само за пръстите ами изобщо в ръцете) ВЕДНАГА СПРЕТЕ ! Починете си малко, защото повече може и да не просвирите. Един колега на учителя ми вече не може да хване китара, защото един път прекалил и костите му омекнали. Това е адски гадно. Това, че Ричи Блекмор е свирил по 10 часа на ден не значи, че всички трябва да го правим. Цитирай
kolio_k Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 (Редактирано) И аз така един път попрекалих и ми омекнаха костите,но после ми мина и сега нищо ми няма пак Редактирано Декември 13, 2007 от kolio_k Цитирай
KingdomX Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 Ми аз си свиея колкото ми е кеф, илил с колкото време разполагам, зависи от деня. Понякога свиря прекалено дълго, но не почват да ме болят пръстите, а се схващат и започвам да ги движа малко по бавно, тогава спирам за известно време, обикновенно 10-тина минути и ако все още имам желание продължавам(обикновенно имам ). Досега от такива схващания на пръстите нищо не ми е станало, но ТО ВЕДНЪЖ СЕ СЛУЧВА, така , че всеки сам си решава, но както се казваше в едно предаване - " ...опастностите са реални ... " Поздрави, Рендаков!!! Цитирай
PRIMO Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 По половин нова/о песен/соло на ден. Цитирай
Slipaway Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 (Редактирано) Средно по около 2 часа на ден. Понякога повече, понякога по-малко. Редактирано Декември 13, 2007 от Slipaway Цитирай
kitaratapesho Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 Съвет към всички: усетите ли болки в ръцете докато свирите (не говоря само за пръстите ами изобщо в ръцете) ВЕДНАГА СПРЕТЕ ! Починете си малко, защото повече може и да не просвирите. Един колега на учителя ми вече не може да хване китара, защото един път прекалил и костите му омекнали. Това е адски гадно. Това, че Ричи Блекмор е свирил по 10 часа на ден не значи, че всички трябва да го правим. :surprise: За първи път чувам за омекнали кости от пресвирване....Разкажи по-подробно. Аз се упражнявам толкова, колкото мога. Имал съм периоди, в които съм свирил класика по 10-12 часа на ден. Имал съм периоди, в които съм свирил и модерна музика пак по толкова. Сега нямам толкова време, за съжаление. Но се упражнявам по-целенасочено. Което е по-важното. Имам си "програма минимум" с неща, които трябва всеки ден да упражнявам + някои цели, които си поставям всеки ден/седмица/месец и действам така. Някой път имам само 2-3 часа на ден, но е достатъчно, когато знаеш какво правиш. Иначе правилната постановка е задължителна. Вижте случая с омекналите кости....Не правете като тях, за да няма ОХ и АХ! Поздрави, Петър Цитирай
MiroLambov Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 Ми аз за сега свиря средно между час и два часа...Най - вече по час и 20 , 30 минути...Ама още съм начинаещ , а и не намирам много ноти пък по таблатури не обичам да свиря много , много... Цитирай
axxess Отговорено Декември 13, 2007 Автор Отговорено Декември 13, 2007 Незнам ама въобще не ми е кеф да свиря на тъпата стара Кремона свиря по 30-40 мни и то насила на ден. Абе немога много ми е тъпо! Хора дали е от това че се уча на акустична а съм си метъл и мечтата ми е да свиря на електрическа. Дали като взема електрическата ще ми дойде жаланието? Цитирай
Guest Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 Ако смениш изобщо китарата да не е Кремона, ще ти дойде желанието. Цитирай
ceco milanov Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 axxess моя случай започваше като твоя. В началото имах една Кремона (още си свира на нея) и исках да науча Layla на Клептън обаче не стваше добре и бях решил, че причината е именно в китарата. Дойде време зех си ел. китара почнах да свира пусках си яко дисторшън и дрънках без абсолютно никаква мелодия. И след седмица, две всичко отмина. Разбрах, че така няма да се науча. И пак си взех старата Кремона и си почнах да си уча акорди. После зех пак ел. китарата пуснах чистия канал и почнах с неща от сорта на RHCP. Е тогава вече бях доволен. Сега още си уча пободни неща, обогатявам си акордите, усъвършенствам научените (а тия barre chords са много тегави). Тва е си е моя случай при теб незнам как ще е, но мисля, че ще е най- добре ако си вземеш ел. китара да не забравяш акутичната. Най- добре си свири и на 2-те. Загрей на акустична после дерзай на електрическата Така по темата.. Свира винаги когато имам свободно време. Най- много мраза като не мога да свира повече от 5,6 дни и кожата на пръстите ми омекне Случвало се е и да нямам желание да свира с дни, но после като дойде желанието е голямо Цитирай
Overdrive Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 усъвършенствам научените (а тия barre chords са много тегави). споко - веднъж свикнеш ли - кеф - не ти прави впечатление такива ли свириш или по-лесни Цитирай
axxess Отговорено Декември 14, 2007 Автор Отговорено Декември 14, 2007 Мерси за отговорите, то сега аз уча някакви неща като например да ноти, да не си свивам пръстите как се дърпат струните с перцето, как се държи китарата и някакви такива досадни работи, ама зех да се притеснявам, че ми е адски тъпо и неме свърта да ги правя тия неща повече от 30-40 мин. Цитирай
Recommended Posts