Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Интересно е като цветна картинка, ама дали ще свири като хората? Като се има предвид, че по пътя на сигнала има филтър на 338,627Hz, излиза , че половината обхват от основни тонове на китарата няма да ги има. Да не говорим за необмислените стойности на елементите, с които режимите на съгласуване са някъде си.

Но няма лошо, няма да има разлика от това да ръгнеш китарата в микрофонния вход на компютъра и да се наслаждаваш на готиния звук.

Отговорено

Според мен най-напред трябва да се чуе.

Относно забележките ги приемам до някъде. Все пак това е схема за усилвател който ще захранва говорителче от портативно радио а не 4 по 12" :punk_guitar:

Какво ще стане ако на говорителчето му се пуснат 30 херца ?

Относно режимите (на полевия транзистор) може да се увеличи резистора в сорса (3к3) на 10к, а ако звука идва "тънък" и кондензатора след транзистора.

Всичко обаче според мен опира до това да се направи най-напред и после да се експериментира с различни стойности. А и да не забравяме каква е идеята на тази схема ;)

Отговорено

Преди кривящото стъпало(чипа), според мен, е добре ниските да са по-малко. За да не звучи тъничко на clean, може би е добре входния филтър да е честотно зависим от gain потенциометъра(може би двоен потенциометър).....

Но в това приложение, едва ли ще има голямо значение...

Отговорено

E, хайде сега, не става въпрос за 30 Hz, но все пак това за което е предназнчен усилвателя трябва да се възпроизвежда. Иначе какъв е смисълът да се прави нещо като нищо? Исках да обърна внимание на манталитета на автора; когато се прилагат методи без да се знае как се правят, означава, че човека не е наясно. И понеже ентусиастите тук нямат задълбочените познания да се ориентират в клопките на схемотехниката, резултатът ще бъде загуба на време без задоволителен резултат. Например прилагането на паралелно звено за контрол на тона в изхода на нискоомно стъпало, е най-малкото неразумно. Зависимостта на тон контрола от нивото на усилване е калпаво решение. Потенциометър с такава ниска стойност за силата на звука в случай на захранване със сорсов повторител, който има сравнително високо Ro, е неподходящо решение. Повече внимание е обърнато на "външните" асесоари.

Както и да е, доста калпави неща съм видял, това няма да е изключение.

Успех!

Отговорено

Възможно е да се направи някакъв прост активен филтър преди усилвателя.

Според мен, обаче, е добре полевия транзистор отпред да остане, понеже оцветява звука по специфичен начин.

Въпреки това, не мисля, че е добре да се прекалява със активните елементи - парил съм се от това. Когато се използват популярни евтини компоненти, често се стига до неприемливи нива на шума.

Отговорено
E, хайде сега, не става въпрос за 30 Hz, но все пак това за което е предназнчен усилвателя трябва да се възпроизвежда. Иначе какъв е смисълът да се прави нещо като нищо? Исках да обърна внимание на манталитета на автора; когато се прилагат методи без да се знае как се правят, означава, че човека не е наясно. И понеже ентусиастите тук нямат задълбочените познания да се ориентират в клопките на схемотехниката, резултатът ще бъде загуба на време без задоволителен резултат. Например прилагането на паралелно звено за контрол на тона в изхода на нискоомно стъпало, е най-малкото неразумно. Зависимостта на тон контрола от нивото на усилване е калпаво решение. Потенциометър с такава ниска стойност за силата на звука в случай на захранване със сорсов повторител, който има сравнително високо Ro, е неподходящо решение. Повече внимание е обърнато на "външните" асесоари.

Както и да е, доста калпави неща съм видял, това няма да е изключение.

Успех!

Добре човече, дай тогава някаква идея какво да се направи, за да се оптимизира или друга схема....

Не всеки има толкова големи познания над електротехниката - примерно аз нямам, но въпреки това мога прилично да ецвам платки и да запоявам, което ми позволява да реализирам готови схеми, но не и да ги интерпретирам.И все пак мисля че за мен това е много добро ниво като се има предвид факта че съм студент по медицина(5-та година), а в училище съм бил профил с биология и химия - с други думи, неща , които нямат нищо общо с елецтротехниката.

Отговорено

Идеята на този 386 чип е, че когато е в режим на изкривяване - звучи гот на китаристите!

Бих могъл да драсна примерна схема, и да я публикувам тук за обсъждане..

Отговорено (Редактирано)
Добре човече, дай тогава някаква идея

40942_988.JPG

Свързването на тон контрола по този начин позволява да се елиминира паразитното влияние на кондензатора при минимума. Последователното съпротивление от сорса на FET-а осигурява последователния клон на RC фитъра с кондензатора на тонконтрола. Стойностите на потенциометрите са съобразени с предавателната характеристика и честотите на контрол.

Остава само да се преправи печатната платка, за което ще се погрижиш сам. :metalist:

П.П. Номерата на елементите съответстват на тези от постваната от НИКИ схема.

Редактирано от Parni_Valjak
Отговорено

Една поправка - сбъркал съм знака минус с подчертаване в тон контрола. За плавно регулиране потенциометърът трябва да е обратно логаритмичен (-lg). Може да се използва и линеен, с допълнително съпротивление, но най-добре е с инверсно логаритмичен.

Сори!

Отговорено

Много, много благодаря!Ще го преправя по описания начин и до края на деня ще направя платка и ще го пробвам.Ще пиша пак като изпробвам произведението!

Още веднъж, много много благодаря! ;):):rolleyes:

Отговорено

Up to today :

Ето какво сторих . Свързах другия преамп , който работи на 9V батерия . Сега новото : ампчето е направено на бачка с трафче . Трафчето дава 6V AC . Сега се търси върху платката къде свършва изправителя . Това ще го оправя . Обаче сега се чудя как да направя ултра лесен драйв . Колкото по-малко части - толкова по-добре . Идеи за такава схема ?

Отговорено

Ето и финално от мен:

Ампа е готов и върши идеална работа.Изпробвах го на 8-ми с 9В батерия и издържа повече от 3 часа(още не съм я сменял).Схемата е от Nikifena с преработката на Parni_Valjak.Не съм слягал друг амп след него просто щото за такова малко кубенце няма нужда въобще!Прилагам няколко снимки и един демо звук(чейна е китара с хъмбъкър-диджитек рп200-ампа ще го кръстя.........MG Small Fuck...

Иначе е направен от една малка колонка с един басов 20 вата български говорител и едно малко микро говорителче вързано последователно на 2микро фарада кондензатор(за високите).Това говорителче е допълнение, за да може по-качествено да се чува, когато е вързана не китара , а емпетри плейър(баси ко яко се пише това на кирилица...).Пробвано е, работи безотказно, та кеф ти китара кеф ти друга музика и то на батерии!Какво повече му трябва на китариста-пиянка, който обича заниманията извън къщи!

071205143305at1.jpg

071205154637tv2.jpg

071205154651xu1.jpg

071210152223st2.jpg

071210152237bc8.jpg

Отговорено

Още:....

Това е семпъла с диджитека http://media.putfile.com/MG-Small-Fuck

071210152249at4.jpg

ето го и микроговорителя 071210152301zs3.jpg

071210152907af0.jpg

071210152922nk9.jpg

071210152939lx3.jpg

071210153012sw8.jpg

ааааа Забравих да кажа че съм сложил и ключе което превключва между 2 режима на захранване - 1.Батерия 2.Мрежово захранване чрез траф и изправител, който е на 9в.