NeoArt Публикувано Ноември 26, 2007 Публикувано Ноември 26, 2007 До кога ще позволяваме на БГрадио да възпитава в неуважение към хората създали и създаващи българската музика? И до кога песни, изпълнени от български певци и групи, но написани от чужди автори ще се обявяват за български? До кога демагогията на една медия ще води млади и доверчиви хора в грешна посока? От кого зависи да се променят нещата? ОТ НАС!!! ТРЯБВА ДА ИЗИСКВАМЕ ПЪЛНАТА ИЛИ ПОНЕ МАКСИМАЛНО ТОЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ ОТ МЕДИИТЕ! НАЛИ ТОВА ИМ Е ЗАДАЧАТА - ДА НИ ИНФОРМИРАТ!? Всичко започна много небрежно и без да искаме. Навярно в началото, когато БГрадио стартира, не е имало информация за всичките песни. Освен това и желанието да не прилича на някоя друга медия е спряло екипа да обявява авторите на музика и текст. Вместо това водещите смело и безнаказано обявяват: - През изминалите минути бяхме с песента на изпълнителят Х. Това изобщо не е вярно!!! Песента е на авторите на музика, текст и аранжимент. При това точно по този ред. Този проблем не стои с песните на Б.Т.Р. и редица други групи, както и солови изпълнители, които сами са автори на музиката, текста и аранжимента на изпълняваните от тях песни. Но какво става с песента “Среща”, чийто кавър, направен от Д2 е смело обявяван като песента на Д2? Става така, че поколенията, които не знаят, че автора на музиката е Кирил Маричков вярват, че Дичо и Митко Кърнев са написали тази песен. Да не говорим за текст и аранжимент, както и за изпълнение. Това е само един пример. Руши пее доста чужди песни. Мариана Попова също. . . но всички те са на изпълнителите. ЗАЩО? Пиша всичко това с огромното си уважение към изпълнителите. Накои от тях са ми приятели от години. Ако някой се чувства засегнат, то аз съм готов да изясним позицията ми в личен разговор. Да, те също допринасят много за песента. Но тя не е тяхна, ако не са написали поне една думичка и нота от нея!!! Какъв по-добър пример за нужността да се представят авторите на песните наравно с изпълнителите от това, че в световният ефир е пълно с медийни изпълнителски звезди? Навярно не са само изпълнителски. Те печелят от популярността си. Но трябва да кажем честно, че авторите се “хранят” от това, че създават музика, текст и аранжимент. И че ако дори и изпълнителите знаят, че в ефира в момента се “въртят” петнадесет хита на някой автор, то това автоматично води до голям интерес към този човек. Към поръчки и признание от страна на колеги и публика. Е, питам аз, ако ефирното време не позволява да се обявяват авторите, то не може ли да се измени анонса на песента от: - Чухме песента на Х. До: - Чухме песнта Х в изпълнение на У? Простичко решение на не до там сложен въпрос. Не сложен, но много отговорен! Цитирай
Zmejcho Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 за мен лично и много други работи са сбъркани в БГ Радио.... друг е въпросът, че това НЕ Е РАДИОТО С БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА, а радио на НЯКОГО (всички знаем кой) С МУЗИКАТА, КОЯТО ТОЙ ХАРЕСВА И НАЛАГА. Може би ако и аз харесвах тази музика (макар че в повечето случаи си е откровенна боза) нямаше да има проблем, но УВИ - точно този тип псевдо музикантсване от професионалисти не мога да понасям. Камо ли пък да се перчат със символа БГ МУЗИКА. АКо се заслушате в рекламната шапка на радиото има записани гайди - някой да е чул песен с гайди някога да е пускана по това радио???? Няма и да чуе... Цитирай
рахата Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 Напълно съм съгласен с теб. 1 глас плюс за тази позиция. Цитирай
drgoa.r Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 "А сега ще чуем увертюрата на "Дон Жуан" от В.А.Моцарт, в изпълнение на Софийска Филхармония, с диригент Емил Табаков" Ами прав е човека от първия пост.... Но не вярвам някога да се оправи нещо по този въпрос. Принципно в България всичко е на грешна основа поставена, а няма кой да се наеме да изрине всичко и да се почне отначало.... Цитирай
Свилен Бас Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 Разбира се и аз съм за, ама какво да направя, че да помогна това да го бъде? Ето тук -> http://forum.muzikant.org/index.php?showto...%EF%E5%F1%ED%E8 малко е бръмчано по тоя въпрос.... Цитирай
zarra Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 (Редактирано) Вместо това водещите смело и безнаказано обявяват: - През изминалите минути бяхме с песента на изпълнителят Х. Това изобщо не е вярно!!! Песента е на авторите на музика, текст и аранжимент. При това точно по този ред. Аз пък искам да попитам как стои въпроса според теб ако дадения изпълнител е платил на авторите ,каквото са си поискали - песента вече не си ли е негова ?ей това е много болен въпрос в БГ реалността ,защото авторите хем искат пари още преди да са направили песента ,хем после искат тази песен да си остане тяхна ,а вече са я продали ...на изпълнителя ,затова може би по радиото обявяват песните - еди коя си е на еди кой си изпълнител ... моля за разяснение по този въпрос .Благодаря! Редактирано Ноември 26, 2007 от zarra Цитирай
TONY Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 за мен лично и много други работи са сбъркани в БГ Радио.... друг е въпросът, че това НЕ Е РАДИОТО С БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА, а радио на НЯКОГО (всички знаем кой) С МУЗИКАТА, КОЯТО ТОЙ ХАРЕСВА И НАЛАГА. аз затова спрях да го слушам... Цитирай
Hillbilly Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 Абе,авторе на темата,от чужбинско ли идваш или просто не си загрял кво е положението?Дребни хора с азиатско съзнание...ще се оправим,но в някой друг живот..останалото ми е в подписа Цитирай
bobalan Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 Аз пък искам да попитам как стои въпроса според теб ако дадения изпълнител е платил на авторите ,каквото са си поискали - песента вече не си ли е негова ?ей това е много болен въпрос в БГ реалността ,защото авторите хем искат пари още преди да са направили песента ,хем после искат тази песен да си остане тяхна ,а вече са я продали ...на изпълнителя песента си остава на авторите. Изпълнителя им плаща за да я ползва. Могат да се разберат и да я ползва само той, но авторското право е изконно и неотчуждимо. Ако изпълнителят смята че всичко може да се купи с пари - да си купи талант за писане на музика и текст и да си пише сам песните. Цитирай
zarra Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 (Редактирано) Според американските стандарти - песента писана по поръчка е на този ,който е платил за написването и - той разполага с нея ,както си намери за добре - дори да не е автор - в смисъл авторското право може да се продава и веднъж като е продадено - кРАЙ - вече не притежаваш песента ! Обикновено продуцента плаща и авторските права автоматично стават негови ! Редактирано Ноември 26, 2007 от zarra Цитирай
Mark Avrelii Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 БГ радио е едно от радиата,което постоянно залива ефира с една и съща безвкусна и злесътворена музика.Нека си слушат българската музика,аз ще си слушам западната,защото не разбирам.Да не говорим,че там не пускат български метъл и рок, който бих слушал.Блъскат едни и същи 20 песни по цял ден.Просто за мен то не съществува.Тук ще вметна един пасаж от филма за магьосника Мерилин:как унищожиха злата магьосница Маб? Много лесно ...като забравиха за нея. А тези,които са недоволни,бих посъветвал-сменете станцията. Цитирай
bobalan Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 Според американските стандарти - песента писана по поръчка е на този ,който е платил за написването и - той разполага с нея ,както си намери за добре - дори да не е автор - в смисъл авторското право може да се продава и веднъж като е продадено - кРАЙ - вече не притежаваш песента !Обикновено продуцента плаща и авторските права автоматично стават негови ! Не е вярно това за американските стандарти - продуцентските права стават негови, авторските са на автора. Моля те, не внасяй смут в душите на БГ авторите, които си държат на труда. Цитирай
miro2bg Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 Според американските стандарти - песента писана по поръчка е на този ,който е платил за написването и - той разполага с нея ,както си намери за добре - дори да не е автор - в смисъл авторското право може да се продава и веднъж като е продадено - кРАЙ - вече не притежаваш песента !Обикновено продуцента плаща и авторските права автоматично стават негови ! И колко такива случаи знаеш? Цитирай
Leclerc Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 Според американските стандарти - песента писана по поръчка е на този ,който е платил за написването и - той разполага с нея ,както си намери за добре - дори да не е автор - в смисъл авторското право може да се продава и веднъж като е продадено - кРАЙ - вече не притежаваш песента !Обикновено продуцента плаща и авторските права автоматично стават негови ! Баси, глей к`ви са наивни някои моми...... А грейт композерите как пра`ят пари цял живот... ЪЪь !? Авторски плащат хората по света, цел живот, па и на наследието! ...пък ти вър`и сънувай автоматично. То тва да не ти е Пайнер музик ма, сестро... Пфу! Цитирай
BlackCorsair Отговорено Ноември 27, 2007 Отговорено Ноември 27, 2007 Бегай Радио! ...или Би Гей Радио ...оная Анна Мария жива ли е още Цитирай
Recommended Posts