Demiurg Публикувано Ноември 21, 2007 Публикувано Ноември 21, 2007 Не съм хич наясно със записването на инструменти в компа, но бих искал да си взема нещо (качествено !!!) с което да си правя сравнително добри записи вкъщи. Гледам, че доста хора във форума са с интерфейси на M-Audio или на EMU, и мислех нещо такова да си взема (Fireware). Но гледам едни миксери на Alesis, които освен че са миксери, освен че имат и цифра вградени ефекти, са и интерфейс !!!! Конкретно - Alesis Multimix 8 Fireware. Според ценовата листа на Динкорд, струва под 800 лв, а повечето интерфейси на M-Audio & EMU са ~ 500-600 лв. Ако сметката ми е вярна, то миксера е доста по на далавера (още повече че с него идва и Cubase LE). Обаче възникват следните въпроси: 1 - да не бъркам аз нещо в сметките, и да трябва освен миксера да се купува допълнително хардуер ???? 2 - Мога ли от тоя миксер да пратя всеки канал на отделен канал в Cubase, или се записва само крайния (изходен) микс ???? 3 - какви други варианти има (за стойност ~ 600 - 800 лв) за запис на китари директно в компа ? Държа да е качествено, но не чак на студийно ниво. Държа и да е "дуракоустойчиво" - включвам го, и ако обича - да почва да работи.... Изобщо приемам всякакви съвети за организирането на малко домашно студийце. Благодаря !!! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Ноември 21, 2007 Отговорено Ноември 21, 2007 М-Аудио 1394 интерфейс, чисто нов, може да се намери за 300 лева. Аз ползвах такава карта (FireWire Audiophile (преди това Audiophile 2496 PCI)) заедно с 10 канален миксер Ямаха. Супер си е, но реших да ги разтикам и да си взема нов аудио интерфейс, който е 10 ин/10 аут. Някак си за в домашни условия чак и отделен миксер не ми трябва...това установих... Цитирай
LOE Отговорено Ноември 21, 2007 Отговорено Ноември 21, 2007 тези които са firewire изпращат към пц-то всеки канал поотделно, както и общия мастър имаи също така предвид че към пц се изпраща сигнала който вече е минал през фейдъра, еквалайзера и т.н. миксера не е много здрав, копчетата се чупят инъче.. ако ти трябват по малко канали, има добри двуканални аудио интерфейси... с далече по качествени конвертори и преампове, че и за по малко пари Цитирай
Demiurg Отговорено Ноември 21, 2007 Автор Отговорено Ноември 21, 2007 Благодаря за съветите, но Audiophile - не ми върши работа - държа да има XLR входове, а най- евтините на M-Audio, които видях, са FireWire 410 (ТОВА), което си отива към 700-те кинта... При това е без миксер.... Механичната здравина не ми е приоритет - ще е вкъщи на бюрото, и няма да се ползва често... Но за качеството на предусилвателите и ДАКовете се замислих.... LOE, ти имаше E-MU 404 (USB, май ???) - доволен ли си от него ? Мнения, препоръки ??? Като се замисля, повече от 2 инструмента наведнъж едва ли ще записвам, така че и двуканалния интерфейс си е оферта, но идеята ми за миксер е "да има, за всеки случай".... Цитирай
Schweppes Отговорено Ноември 21, 2007 Отговорено Ноември 21, 2007 Ами аз мога да ти дам съвет,без да твърдя че е компетентен,но със сигурност ще е решение,което ще работи.Аз също сега обзавеждам домашно студио. 1.Ако имаш РС, а не notebook те съветвам да си вземеш на M-audio Аудиофил 2496-общо взето на пръв поглед най-простата от про картите.Въпросът е там, че по-скъпите такива имат повече входове изходи,USB,Firewire и т.н,също така има и външни устройства за notebook...,но след като се консултирах с хора,които цял живот се занимават с това,се оказа че почти всичко в една про карта опира до чипът ,който преобразува аналоговия в цифров сигнал.А той е еднакъв(много качествен) при почти всички модели.Така или иначе ще използваш миксер,което обезмисля многобройните входове и изходи.А миксерът е задължителен...и там компромиси не трябва да се правят. 2.Миксерът-прочетох почти всичко, що се е изписало за миксерите по форумите.За себе си знам-в края на този месец ще си взема Soundkraft Compact 4-във Фактор е 198 лв.Разгледай го-невероятен е.Един приятел има Берингер за малко над 100 лв. и казва че е доволен,но колегите от тук не мислят така... 3.Миди клавиатура-аз си взех втора употреба 61 клавиша на М-аудио.Трябва ти за да редиш барабани,хармонии и въобще ...трябва си-удобно е 4.Инструменти-тук вече ти си избираш-Аз разполагам с един електроакустичен фретлес бас и една китара Скуайър. Това е от мен.Поздрави! Цитирай
LOE Отговорено Ноември 21, 2007 Отговорено Ноември 21, 2007 За ему 0404 УСБ мога да кажа доста... хардуера е страхотен, преамповете и конверторите са много добри от към софтуерната страна - драйвери - интерфейса куца, на моменти има проблеми, и определено не е нещо с което бих излязъл да свиря наживо, но за записи е повече от добре, особено като се имат предвид че конверторите и преамповете са доста над нивото на средностатистическо домашно студио Цитирай
MDMACORP Отговорено Ноември 22, 2007 Отговорено Ноември 22, 2007 +1 за ему-то.и аз съм с 0404 но пси.Ще ти свърши идеална работа с един малък миксер с фантомно захранване за микрофоните ти. Цитирай
Demiurg Отговорено Ноември 22, 2007 Автор Отговорено Ноември 22, 2007 Хубаво де, ама вместо отделно интерфейс и отделно миксер, не е ли по- добре да взема оня Алесис от първото ми мнение - той 2 в 1 ????? Цитирай
presly Отговорено Ноември 23, 2007 Отговорено Ноември 23, 2007 (Редактирано) По-добре е. А е и хубаво, преди да си взимаш какъвто и да било интерфейс, да се замислиш за мониторинга на сигнала. На компютърни колонки (респ. домашно ХайФай ) няма да чуеш разликата и между Lynx Aurora и CreativeLive! Редактирано Ноември 23, 2007 от presly Цитирай
LOE Отговорено Ноември 23, 2007 Отговорено Ноември 23, 2007 Хубаво де, ама вместо отделно интерфейс и отделно миксер, не е ли по- добре да взема оня Алесис от първото ми мнение - той 2 в 1 ????? Ми, чесно казано по добре ще е, поне от към миксер този алесис е доста по добре от ефтините берингери, към които най вероятно ще се ориентираш. Но пак ще повторя че миксера има много канали, и е ефтин, което навежда на мисълта че не е чак толкова качествен откъм звук. Ако ти трябват много канали - взимай го. Ако не ти трябват канали вземи си ЕМУ 0404 УСБ - картата има 2 броя канала, всеки с изключително добър преамп, в който може да се включи всичко, от високоомни инструменти като китарата например, микрофони, и линейни сигнали. Както presly ти написа, за да усетиш файда от кадърна звукова карта ще ти трябват също така и чифт качествени монитори, най добрата оферта от към съотношение цена качество е чифт КРК5 мониторчета - излизат към 650 лева някъде ако не ме лъже паметта. Цитирай
Demiurg Отговорено Ноември 23, 2007 Автор Отговорено Ноември 23, 2007 Ми, чесно казано по добре ще е, поне от към миксер този алесис е доста по добре от ефтините берингери, към които най вероятно ще се ориентираш. Но пак ще повторя че миксера има много канали, и е ефтин, което навежда на мисълта че не е чак толкова качествен откъм звук. Ако ти трябват много канали - взимай го. Ако не ти трябват канали вземи си ЕМУ 0404 УСБ - картата има 2 броя канала, всеки с изключително добър преамп, в който може да се включи всичко, от високоомни инструменти като китарата например, микрофони, и линейни сигнали. Както presly ти написа, за да усетиш файда от кадърна звукова карта ще ти трябват също така и чифт качествени монитори, най добрата оферта от към съотношение цена качество е чифт КРК5 мониторчета - излизат към 650 лева някъде ако не ме лъже паметта. Най- вероятно тоя пулт ще е... Е-Му- то отпада заради UBS-то (чух че се влияе от съседните входове, а аз имам доста неща включени в USB), така че държа да е Firewire. Другото, на което държа, е инструментния вход с XLR, и там отпадат другата половина препоръчвани интерфейси.... Преамповете в пулта не са ми голям проблем - за баса си имам собствен, а и планирам един лампов микрофонен в близко бъдеще. Повече ме притесняват ДАКовете на пулта, щото, ако правилно съм разбрал, конвертирането на сигнала става в самия пулт, и по Firewire-то в компа "текат" цифри... LOE, Берингер е забранена марка за мене (лекарите не ми дават, щадят ми кръвното) А мониторите за начало мисля да ги пропусна - "домашното ми Хай-Фай" е от няколко усилвателя (А+В, чист А транзисторен и еднотактен лампов), комплектовано с едни хорни и едни ТЛ-ки, и мисля че ще се справи, или поне доста по- добре от кои-да-са "мониторчета" до 1500-2000 лв.... ------ Да разбирам ли, че никой не притежава такъв миксер, или поне някой от неговия клас ? Цитирай
presly Отговорено Ноември 24, 2007 Отговорено Ноември 24, 2007 (Редактирано) доста по- добре от кои-да-са "мониторчета" до 1500-2000 лв.... По-красиво - със сигурност, но по-точно - едва ли. Ако достатъчно си свикнал със звука на мониторния си тракт - може да се работи и на Радиотехника С-90 + усилвател Одиссей 001-стерео.... но практиката доказва, че "и я можем, и тате може, ама козата си сака пръч". Въпрос на вкус. Аз лично работя с подобно решение - пулт Tascam DM-3200 с FireWire опция - 24 канала In/Out по жицата на огъня. Прекрасно решение, но за твоя случай, може би, излишно натоварено с функции. Редактирано Ноември 24, 2007 от presly Цитирай
johniebgood Отговорено Януари 8, 2008 Отговорено Януари 8, 2008 Не съм хич наясно със записването на инструменти в компа, но бих искал да си взема нещо (качествено !!!) с което да си правя сравнително добри записи вкъщи. Гледам, че доста хора във форума са с интерфейси на M-Audio или на EMU, и мислех нещо такова да си взема (Fireware). Но гледам едни миксери на Alesis, които освен че са миксери, освен че имат и цифра вградени ефекти, са и интерфейс !!!! Конкретно - Alesis Multimix 8 Fireware. Според ценовата листа на Динкорд, струва под 800 лв, а повечето интерфейси на M-Audio & EMU са ~ 500-600 лв. Ако сметката ми е вярна, то миксера е доста по на далавера (още повече че с него идва и Cubase LE). Обаче възникват следните въпроси:1 - да не бъркам аз нещо в сметките, и да трябва освен миксера да се купува допълнително хардуер ???? 2 - Мога ли от тоя миксер да пратя всеки канал на отделен канал в Cubase, или се записва само крайния (изходен) микс ???? 3 - какви други варианти има (за стойност ~ 600 - 800 лв) за запис на китари директно в компа ? Държа да е качествено, но не чак на студийно ниво. Държа и да е "дуракоустойчиво" - включвам го, и ако обича - да почва да работи.... Изобщо приемам всякакви съвети за организирането на малко домашно студийце. Благодаря !!! Здрасти,аз лично имам sound blaster "AudigyPlatinum".Струва около 250$,перфектен е за домашни условия,но е с един аналогов вход,значи записваш само 1 нещо едновременно,за многоканален запис ти трябва и многоканална саунд карта.Имам приятел със аудиджи (СтаменЯнев) и да ти кажа през хола му е минало почти половината "БГ радио".От там нататък е въпрос на софтуер и уши. Цитирай
Recommended Posts