Tobepawned Публикувано Ноември 18, 2007 Публикувано Ноември 18, 2007 Така здравеите първо да кажа Имам една "питанка" с песента на Led Zeppelin-stair way to heaven... Така отскоро се опитвам да я изсвиря но нещо не ми вари работата една част от песента не знам как да я изсвири и по какъф начин.Малко каръшки ама още на 1вата част...таблитурата е следната e-------5------7---------7--| Б-----5-------------5-------| Г---5--------------------5--| Д-7------------6------------| А---------------------------| Е---------------------------| е 1-ва Б 2-ра Г 3-та Д 4-та А 5-та Е 6-та Та въпросът ми е това Д 6 и е 7 се свирят заедно но как :С тфа немога да чатна не е да се удрят и Г и Б ... за тфа ми е трудно за ся го свиря като удрям "е" с безименият си пръст но не е достатъчно силно и моля без някакви критики ... БЛАГОДАРЯ Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 18, 2007 Отговорено Ноември 18, 2007 2 начина: 1. Свириш само с пръсти - там проблеми няма. Едновременно удряш с палеца ниският тон и с безименния пръст - високия. Останалите тонове свириш с останалите пръсти - басовите тонове с палеца, трета струна - показалец, втора - среден и първа - безименен. 2. Перо + пръсти. Свириш всичко с перо. В дадения случай двата тона се свирят така - ниския с перото (вместо с палец, както по горе), високия - с безименния. Тоест както ти го правиш, доколкото схващам. И в двата случая се иска свирене - докато стане. Цитирай
Talic_Zealot Отговорено Ноември 18, 2007 Отговорено Ноември 18, 2007 (Редактирано) Начини много. Примерно фретваш Д6 с показалеца като mute-ваш всичко надолу също с него и си фрет-ваш спокоино с средния Е7-то . Редактирано Ноември 18, 2007 от Talic_Zealot Цитирай
ultramega Отговорено Ноември 18, 2007 Отговорено Ноември 18, 2007 Според мен Начин 1 на Icarus е за предпочитане. Talic_Zealot Човека тепърва навлиза явно, а ти се опитваш да го засипеш с термини(по точно чуждици, който си ги има и на БГ) и с това никак не му помагаш. Още повече че техниката която му обясняваш е крайно неподходяща(да не казвам невъзможна) за това парче, в случая. Цитирай
Efo Отговорено Ноември 18, 2007 Отговорено Ноември 18, 2007 Oпитай с пръсти - така ще стане най-лесно Цитирай
Tobepawned Отговорено Ноември 19, 2007 Автор Отговорено Ноември 19, 2007 Хех не съм чак толкоз "навлизащ" смисал муте ше рече заглушаване"не че знам как става точно но маи беше нещо такоз:Слагаш си пръстите в основата на грифа на струната която щтеш да муте-неш ) а фретване чесно не знам какво е фрет е прагче на английски но ... уви не знам какуф е този стил. П.С Ако съм се омазал с обесненията не ми обръщаите внимание Цитирай
Slav Отговорено Ноември 19, 2007 Отговорено Ноември 19, 2007 Аз лично бих го изсвирил само с пръсти, понеже сега се уча на класическа китара. С перце ще е много трудно. Същата работа е с Nothing Else Matters на Металика. Ако сте забелязали по концерти Кърк захапва перцето с уста и свири интрото с пръсти Цитирай
Efo Отговорено Ноември 19, 2007 Отговорено Ноември 19, 2007 Интрото на Nothing Else Matters също се свири с пръсти. Солото е с перо Цитирай
checho Отговорено Ноември 19, 2007 Отговорено Ноември 19, 2007 До автора - понеже вече отговориха на въпроса ти, а в темата стана дума за nothing else matters, реших да пиша и аз тук за проблема си със свиренето а да не правя нова тема та, свирукам си аз на моята акустична nothing else matters(т.е. се опитвам), но съм новичък(1 месец) и има едно-две места(за сега ) които не мога да разбера как трябва да изсвиря става дума за това ------------/\(тук знакът не е точно така, няма ъгъл а е само като вълничка, а пред него има тиренца щото иначе не застава над нотите ) 7---------7-0------ ---0------0---0---- ------0----------0- -------------------- -------------------- 0------------------- и следващото ------------------/\-----/\(same here) -------7---8---7--8--8\5-- (между 8 и 5 знакът представлява черта от 8 към 5 само че тука не докарах съвсем същото и освен това в таба осмицата 0------0---0--------------- е затъмнена о.0 ) ----0----------------------- ---------------------------- ---------------------------- 0--------------------------- не мога да се похваля с идеален слух и въпреки че чувам за какво иде реч не мога да го докарам по никакъв начин, надявам се някой може да обясни Цитирай
ukeil Отговорено Ноември 19, 2007 Отговорено Ноември 19, 2007 7---------7-0------ ---0------0---0---- ------0----------0- -------------------- -------------------- 0------------------- на това нз какво не разбираш там където е 7-0 е с легато(дърпане). Другото -----------------/\-----/\(same here) -------7---8---7--8--8\5-- (между 8 и 5 знакът представлява черта от 8 към 5 само че тука не докарах съвсем същото и освен това в таба осмицата 0------0---0--------------- е затъмнена о.0 ) ----0----------------------- ---------------------------- ---------------------------- 0--------------------------- пак е с дърпане на второто 7-8 и на 8-5. Пф как го обясних сигурно нищо не разбра ама ето тука ти е обяснено всичко http://ultimate-guitar.com/tabs/m/metallic...rs_ver7_tab.htm 0--------------------------- Цитирай
checho Отговорено Ноември 19, 2007 Отговорено Ноември 19, 2007 Оценявам опита за помощ, но ми се струва, че ако ми беше ясно че е легато, както и какво е легато нямаше да питам с четене и слушане опитах, не стана, имам нужда от практическа насока Цитирай
ukeil Отговорено Ноември 19, 2007 Отговорено Ноември 19, 2007 (Редактирано) Оценявам опита за помощ, но ми се струва, че ако ми беше ясно че е легато, както и какво е легато нямаше да питам с четене и слушане опитах, не стана, имам нужда от практическа насока pull of[p]-дърпане hammer on[h]-удряне и свириш 7h8p5 тоест изсвирваш 7мо пракче на първа струна удряш 8мо и веднага дърпаш към 5то нз как по друг начин да ти го обясня писмено.Пробвай го и ще разбереш точно как е. А и може ако толко не става да погледнеш в www.youtube.com там има много такива като нас дето си дрънкат тая песничка и може да видиш нагледно как става Редактирано Ноември 19, 2007 от ukeil Цитирай
checho Отговорено Ноември 19, 2007 Отговорено Ноември 19, 2007 Това е по табулатурата, която ти ми даваш, и въпреки че не съм много наясно, струва ми се е за електрическа китара и е различна от тази за която аз питам най-малкото - тоя hammer on, доколкото разбрах е просто да удариш прагчето без участие на перце(пръст в случая), бая здраво трябва да шибна моята акустична китара за да се чуе нещо повтарям - не съм много наясно, поправете ме ако бъркам колкото до youtube - покажи ми клипче на което ясно се вижда кое как става и Е ВЯРНО и ще го гледам, аз лично след доста търсене не открих Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 19, 2007 Отговорено Ноември 19, 2007 (Редактирано) Хех не съм чак толкоз "навлизащ" смисал муте ше рече заглу... До театър "Иван Вазов", от дясната му страна, ако го гледаш отпред, има музикална книжарница, където се продават, освен всичко друго, и ШКОЛИ за китара, та даже има и такива със CD. Срещу 10-15 лв си купуваш една такава няколкомесечна китарна занимавка, след която със сигурност ще вдигнеш "левъла" си като китарист значително, бих казал, достатъчно за клубно свирене по нашите клубове и вадене на песни без таблатури, а ако я използваш в комбинация с някаква МIDI програмка за солфеж, и учебниче по солфеж, то вече, освен всичко друго, ще можеш и да си представяш какво пише в нотите, дори без да имаш китара, на която да ги изсвириш. Трябва всички, които свирите от скоро да разберете, че повечето популярна музика за китара е сравнително ПРОСТА, и не е необходимо да сте майстори пилачи и импровизатори, за да изпълнявате добре популярна музика. Необходимо ви е малко да си развиете музикалния слух, и да научите основните неща на китара(поне тризвучията - мажорни, минорни, умалени, увеличени, някои други полезни като sus2, sus4, които често се използват в поп-каденци; доминантовия септакорд също ще ви трябва много, по-нататък и мажорният и минорният септакорд)във поне няколко различни и често използвани тоналности, ако не във всички. Добре е да знаете и да свирите техните обръщения без да се замисляте много. Също така, слушайте песните, и като знаете в коя тоналност е посента в момента, опитвайте се да отгатвате кои степени от тоналността са акордите, които чувате в момента(тонически, субдоминанта, доминанта и т.н.) - това особено важи за популярната музика, изградена на основта на класическата хармония - на тризвучията(с тях ще ви е малко по-лесно да започнете, а и са добра основа). Трябва ви и малко основна техника, която за година-две ще придобиете, ако свирите по едно 2 часа на ден. По-нататък ще научите още неща, и по-напредналата техника ще дойде сама. Важно е, обаче да не вървите наопаки на принципите на обучение. Аз вървях така в началото, от което изгубих 3-4 години във дрънкане на глупости. Редактирано Ноември 19, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
ukeil Отговорено Ноември 19, 2007 Отговорено Ноември 19, 2007 За товам,че може твойта да е друга може..аз минах през много и в карй на сметка ей това което ти написах за мене е вярното.А за това че е за ел не вярно просто е по трудно на акустична да го изкараш иначе то и оригинала е на акустична пък и аз когато я свирех тая песен я свирех на акустична.За клип ще ти намеря помня че бях гледал един мн добре се виждаше само че сега барзам вечерта ще пиша Цитирай
Recommended Posts