ecmjazz Отговорено Май 19, 2005 Отговорено Май 19, 2005 Да реално от всичко може да се извлече масло и това кокосовото дето си го е купил човека е наистина такова - виждал съм го, ама не знам дали е добре точно с него. Чудя се дали не е добре с ленено олио - то е ползвано много от художниците за грунд май. Продават го също по магазините за здравословно хранене и в Метро в едни малки кафяви шишенца със жълт етикет Цитирай
разбойник Отговорено Май 19, 2005 Отговорено Май 19, 2005 Тъй като темата е в басисткия форум, моля коментарите ми да бъдат отнасяни към ел. инструменти - бас и китара. Маслата не осигуряват защитата на грифа, която би осигурило лаковото покритие. Стабилността на грифа зависи от много фактори - типа дървесина, как е рязана, какъв е фингърборда, каква е шината и пр., но със сигурност лака предпазва дървото по-добре. Ако правилно си спомням Warmoth не дават гаранция за поведението на някои техни грифове ако не са лакирани. Основна причина музиканти да искат масло на грифа е усещането - повечето лакове "лепнат" когато ръката ти е влажна. Тогава се използват масла, но много от тях са със специална формула - имат компоненти, които осигуряват "стягането" им след като бъдат нанесени, имат восък или смоли в състава си и пр. т.е. става нещо като лак на маслена основа. Скъпите фирми ползват разни хипер-супер-страхотни-невероятни мазила, а музикантите, които си правят и поддържат инструментите сами най-често ползват продукти, предназначени за реставриране на стари мебели или такива, предназначени за поддържане на дървените части на пушки и пистолети. Крайният резултат е сходен Фингърбордът има нужда от мазане от време на време (освен ако не е лакиран). Много лютиери НЕ препоръчват мазане с продукти на разни специализирани фирми ( като Дадарио, Дънлоп, Дандреа и пр.), защото техните продукти съдържали много химия и малко масло. Подходящи са чистите масла предназначени за козметични нужди. Роджър Садовски например ползва лимоново масло, разни други - ленено, кокосово и пр. Цитирай
stratocaster Отговорено Май 19, 2005 Отговорено Май 19, 2005 незнам за твоята китара моя бас има около 2 мм лак което не е хич малко , твоята китара 1во защо си и свалил лака и 2ро не разбирам много ама кокоса има мляко и не много мас...най - добре е отзад с лак а прагчтата с орех мене ако питаш ами махнах лака защото не ми харесва с лак. както казаха - лака лепне и ми е дискомфортно с него. затова оголих дървото и си го мажа с кокосово масло. има консистенцията на краве масло - когато го изкарате от хладилника та идеята ми беше дали е подходящо...... засега нямам оплаквания де :hello: Цитирай
the_gorer Отговорено Май 19, 2005 Отговорено Май 19, 2005 Мисля, че темата не се касае само за бас и е добре да се прехвърли в "Изработка и ремонт на музикални инструменти" (към заглавието на този раздел може да се добави и "поддръжка") Това, което каза разбойникът е вярно - не всяко масло е подходящо за мазане на гриф. Stratocaster, доколкото си спомням кокосовото масло е бяло, твърдо е и се продава на калъпи. В една от местните метъл кръчми го ползват да пържат цацата. Викат му "палмово масло". За поддръжка на грифа е необходимо течно масло (за да попие по-добре) и освен това маслото не трябва да има склонност да се огранява. Препоръчвам ти ленено - то има традиции в консервирането на дърво. Всеки уважаващ себе си лададжия си маже дървената топка на скоростния лост с ленено масло. А за лака ще ви светна, че няма сериозен китарист, който да ползва лакиран гриф - всички предпочитат bare wood. Разликата е огромна и няма място за сравнение. На доста китарни маниаци, след като си купят нова китара, първата им работа е да изшкурят лака от грифа. Вярно, че маслата се износват по-бързо и им трябва повече поддръжка, ама на онези не им дреме за това - гледат свиренето им да е бързо и безпроблемно. Цитирай
sa6tiat Отговорено Май 19, 2005 Отговорено Май 19, 2005 Е аз са да зема ли да мацам грифовете на мойте със сурови орехи, така ли?... Нещо не се ли чистят първо, щото кир - като в баня...; ми струните ква да ги правя; е..си драмата Цитирай
stratocaster Отговорено Май 20, 2005 Отговорено Май 20, 2005 Е аз са да зема ли да мацам грифовете на мойте със сурови орехи, така ли?... Нещо не се ли чистят първо, щото кир - като в баня...; ми струните ква да ги правя; е..си драмата ква кир бе човек? ти тея китари за нищо ли ги нямаш??? заъдлжително преди и след всяко свирене - перфентно почистване на струните, грифа и тялото със СУХА ПАМУЧНА КЪРПА :read: Цитирай
Snowwhite Отговорено Май 20, 2005 Отговорено Май 20, 2005 'Бе не е хубаво директно с орехова ядка, бе...Има влага в нея и соли...Не е просто добре за дървото - само извлекът ви е необходим - only the мазнината ползвайте. А, Никенце - мажи го с масло от време на време, 'щото лаковото ти покритие е тъничко много и на места дори може да го няма(да е по-дълбока пората и да е попило в дупката, а отгоре да не е останало.Това е като разликата между дъждобрана и шушляка - едното пази съвсем от вода, а другото пропуска по малко .Просто тънкият лак не е на плътен слой(погледнато отблизо е на много ситни и фини пръсчици, затова се слага втори и трети, за да се "запечата" със сигурност), а и се износва доста, доста бързо. Мазнината предотвратява(временно, затова трябва да се маже редовно) навлизането на вода В дървесината, както и излизането й ОТ нея.Така, че - да - не лоша алтернатива е, стига да се маже редовно, за да няма после сакатлъци.А колкото до гранясването - точно затова казвам да се ползват масла от сухи ядки - най-малко гранясват те - тиквени и кайсиеви.Лененото масло мирише по-силничко и може да не ви понесе, но сусамовото също върши добра работа. Цитирай
thurston Отговорено Май 20, 2005 Отговорено Май 20, 2005 почистване на струните, грифа и тялото със СУХА ПАМУЧНА КЪРПА ъф корс. Цитирай
fracture Отговорено Май 20, 2005 Отговорено Май 20, 2005 Аз пак ще подхвана въпроса за продажбата на тези масла, по-точно за закупуването им, щото пообиколих няколко магазина, по-точно за хранителни стоки - нали споменатите масла се ползвали като добавки за "салати и т.н. кулинарии и домашни козметики", ама навсякъде ме гледат като извънземно, на едно място ме упътиха да проверя в аптеките - имало бадемово за коса. Ами щом е за коса не е ли с примеси, т.е. добавени разни химии и алхимии. Snowwhite, ще издадеш ли тайната отде да се намери масло от тиквени семки. btw: ей, голям майтап ще е, ако се пусне обява в раздела за покупко-продажби на нашия форум - че еди кой си продава торба орехи, изчистени, миналогодишни, супер за грифовете на Ibanez само. Цитирай
Snowwhite Отговорено Май 20, 2005 Отговорено Май 20, 2005 Обещавам, че ще попитам личния си снабдител и ще кажа.Ако не му е трудно ще ти купи едно шишенце(ако проявяваш щение) и ще ти го доставя на следващата среща.Deal? Цитирай
fracture Отговорено Май 20, 2005 Отговорено Май 20, 2005 и само инфото откъде да си намеря шишенце е предостатъчно Цитирай
stratocaster Отговорено Юни 4, 2005 Отговорено Юни 4, 2005 (Редактирано) днес разгадах тайната на кокосовото масло. по принцип е с консистенцията на свинска мас. отварям аз кутийката днес, при което целия се оливам!!!! какво се оказа - това масло има температура на втечняване от 25 градуса. времето се стоплило и аз мисля че е твърдо бях пропуснал да прочета че се втечнява. когато е течно при нанасяне върху фингърборда ефекта е много добър. една част попипва много добре, останалото забърсвате с кърпа. резултата е много освежен и приятен на допир фингърборд. другата ципия е че освежава и струните. стават хлъзгави - все едно са намазани с Фаст Фрет!!!!!! плюс това лъсват малко - пада мръсотията. блага работа е. изпробвайте и ще видите не се мъчете с тия орехи да ги стискате :hello: Редактирано Юни 4, 2005 от stratocaster Цитирай
Snowwhite Отговорено Юни 4, 2005 Отговорено Юни 4, 2005 Фрактур-че - купила съм ти едно шишенце тиквено масло, само те чака да си го вземеш на срещата . Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Юни 4, 2005 Отговорено Юни 4, 2005 Ей, stratocaster-e, а това кокосово масло откъде го набара? Щото аз видях онзи ден същото масло в опаковки за готвене - пише "Палмово масло" Чест. (Ф-ма "Чест" произвежда и внася олио за готвене и зехтин). Това дали е същото като твоето? Да не земе да граняса по грифа. Иначе какви картофки стават с него... един път! Цитирай
stratocaster Отговорено Юни 5, 2005 Отговорено Юни 5, 2005 (Редактирано) Ей, stratocaster-e, а това кокосово масло откъде го набара? Щото аз видях онзи ден същото масло в опаковки за готвене - пише "Палмово масло" Чест. (Ф-ма "Чест" произвежда и внася олио за готвене и зехтин). Това дали е същото като твоето? Да не земе да граняса по грифа. Иначе какви картофки стават с него... един път! спокойно, няма да граняса!!! от доста време го ползвам. ти като го намажеш след това го избърсваш естествено иначе ще се изклепаш като свириш ъсщо така е препоръчително да свалиш струните когато мажеш фингърборда. иначе е трудно. но с малко въображение става и без да ги сваляш значи това което аз имам си го взех от аптеката. КОКОСОВО МАСЛО на фирма ИКАРОВ това пише на кутийката. от другата страна пише на английски - COCONUT OIL. абе има ги по аптеките. ама е чудесен елексир по приницп е козметичен продукт, не е за готвене Редактирано Юни 5, 2005 от stratocaster Цитирай
Recommended Posts