Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

  • Отговори 62
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

ясно за лимоновото масло :headbang: , моя бас струва много по-малко от 2000 макар и първа ръка, но пак ще търся нещо което е без примеси - маниящина, а пък флакончето с бадемовото масло ми излезе 1.73 лв. и като гледам - грифа си стои все още "влажен"

Редактирано от fracture
  • 2 weeks later...
Отговорено

Наистина тази тема сме я дискутирали доста преди .

Някои по-добри фирми производители на китари не лакират шийките на китарите а за natural feeling ги третират с съхливи масла или специални вакси като напримет Уоруик които имат вакса подобна на боя за обувки.Това което съм чел в специализирана лютиерска литература е че препоръчват за шийките отзад да се мажат с Тунгово масло( Tung oil).То е съхливо и износоустойчиво.продават го в магазините за худопжнически материали на Импресия производство са на Кремер Пигмент.

 

За фингърборда се препоръчват масла които не са съхнещи каквито са лененото и ореховото .

Идеята на маслата за фингърборди е да компенсират липсата на изпарилите се с времето етерични масла които се съдържат в абаноса и палисандъра.

При липсата на масла в тези дървесини те намалят еластичността си,измятат се по-лесно и съсъхват и даже се напукват.

Ако ползвате съхливи масла те след време изсъхват напълно и " лакират " дървото и каквити и масла да им мажете после вие вече сте "колосали " грифа и маслата няма да проникват .

Да живее химията ! ползвайте каквото се продава за фингърборди и масла за дървени духови инструменти.

 

Сега почва по-веселата част съобразена с нещата от живота. :read:

 

Абе .......,кво ви пука толкова за фингърборда мажете го ако искате с олио същата работа е като зехтина и лененото масло.Гарантирам ви че в следващите 50 години няма да имате проблеми.А после си купете нови и по-хубави китари.......предполагам че фирмите производители няма да седат и да дремат а ще прават все по-хитри неща ...

Маняшкият подход, за който говорих в началото се прилага за скъпи китари с историческа и каква ли не друга стойност които трябва да се консервирват за поколения напред.

Извинявам се за грубия и дързук въпрос ама.........вашите китари такива ли са ???

Някои продукти като фингърборд оила се произвеждат за да се третират когато са нови а се продават по муз.магазини за бизнес и нищо повече.

Маслата за струни се прилагат основно за кожените струни на щрайховите инструменти (кожени струни се ползват все по-малко )а за китара докато дойде време да го ползваш....тя струната станала за смяна вече.

 

Така поне мисла аз. Ако бях китарист и си обичах инструмента сигурно щах да го глеза с тези козметики ,така че можете спокойно да игнорирате писаното от мен.

Отговорено

Видях,че на няколко пъти в няколко поста се говори за лимонено масло.

Това лимонено масло ,което се продава по муз.магазините е синтетично (минерално) и е само ароматизирано да мирише на лимон.

 

Идеално е за мазане на фингърборди и метални части.Идеално почиства мазни и лепкави кирлясали фингърборди и лепкави остатъци от тиксо по " Custom " китари домашно производство :) . :violin:

Отговорено

Аз все още си карам с бадемово масло, китарата ми е на пет години и засега няма видими проблеми по фингърборда.

  • 1 year later...
Отговорено

Аз малко като олигофрен ще запитам...Току що изшкурих изцяло грифчето на кухарката и предвид многото казвания по темата, да го лакирам ли и от двете страни или да лакирам само задната част, а фингЪрборда да намажа с масло директно върху нетретираното дърво? Кое е по-подходящо? Или да лакирам всичко и след това да го наклепам целия с бадемово масло да речем?

  • 2 years later...
Отговорено

Хич не е трудоемко да изкараш масло от орехи или тиквени семки... За 10 минути работа е, просто се изисква малко мисъл. От 4 пикливи орехчета се изкарва достатъчно масло да намажеш поне 2 пъти хайдушки ако щеш цялата китара.

Та метода е следния: Взимате 3 4 ореха може печени, но е по-добре сурови скълцвате ги в една паница максимално ситно (както си правите чесъна за таратора :band2:) след това взимате една носна кърпа от тези по-финните, разгъвате я, изсипвате всичко по средата,събирате ъглите и я завивате така че да стане като тампон. КАто стиснете съвсем леко и маслото започва да попива по самата кърпа. От там нататъка мажете колкото искате. Хубаво е да оставите всичко да попие след това да минете 2-ри път да я оставите една нощ и да забършете остатъците на сутринта.

С тиквени и каквито и да са други семки става по същия начин.

  • 4 weeks later...
Отговорено

Чета тука споделя се някакъв опит за смаски. А дави кажа като изпържа картофите гребна малко от фретюрника и лъсна грифа малко на Alembica.

Отговорено

Сакън :butcher: Това ако го видя направо вадя най-тъпия нож и почвам да си режа крайниците по ред :cheers2::)

Отговорено

Ти пък. Вместо да отрежеш крайниците на постналия това мнение. Хем няма да може да оскверни Alembic-a, хем простотии няма да може да пише по форумите...

Отговорено

Тежко се дилемосвах къде да запитвам тази питанка, защото май не е за цяла тема та реших тука... Хавата е такава, че с едната ми група свиря в РЕ, а с другата в ми бемол, а чат пат, когато се събирам с приятели - в ми. И ме терзае вероятността, че с такива постоянни промени на настройката ще прецакам нещо грифчето. Чувал съм не веднъж, че не е полезно. Та, някой може ли да ми каже, колко всъщност е неполезно и дали е*авам мамата на китарата по този начин. :D

Отговорено

Че не е полезно - не е. Променяш натоварването на шиша. Варианта е да имаш втора китара, и всяка да си е в отделен строй, регулирана като за тоя си строй.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.