Jump to content
Българският форум за музиканти

Грижа за грифа


Rastabreeder

Recommended Posts

  • Отговори 62
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

ясно за лимоновото масло :headbang: , моя бас струва много по-малко от 2000 макар и първа ръка, но пак ще търся нещо което е без примеси - маниящина, а пък флакончето с бадемовото масло ми излезе 1.73 лв. и като гледам - грифа си стои все още "влажен"

Редактирано от fracture
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Наистина тази тема сме я дискутирали доста преди .

Някои по-добри фирми производители на китари не лакират шийките на китарите а за natural feeling ги третират с съхливи масла или специални вакси като напримет Уоруик които имат вакса подобна на боя за обувки.Това което съм чел в специализирана лютиерска литература е че препоръчват за шийките отзад да се мажат с Тунгово масло( Tung oil).То е съхливо и износоустойчиво.продават го в магазините за худопжнически материали на Импресия производство са на Кремер Пигмент.

 

За фингърборда се препоръчват масла които не са съхнещи каквито са лененото и ореховото .

Идеята на маслата за фингърборди е да компенсират липсата на изпарилите се с времето етерични масла които се съдържат в абаноса и палисандъра.

При липсата на масла в тези дървесини те намалят еластичността си,измятат се по-лесно и съсъхват и даже се напукват.

Ако ползвате съхливи масла те след време изсъхват напълно и " лакират " дървото и каквити и масла да им мажете после вие вече сте "колосали " грифа и маслата няма да проникват .

Да живее химията ! ползвайте каквото се продава за фингърборди и масла за дървени духови инструменти.

 

Сега почва по-веселата част съобразена с нещата от живота. :read:

 

Абе .......,кво ви пука толкова за фингърборда мажете го ако искате с олио същата работа е като зехтина и лененото масло.Гарантирам ви че в следващите 50 години няма да имате проблеми.А после си купете нови и по-хубави китари.......предполагам че фирмите производители няма да седат и да дремат а ще прават все по-хитри неща ...

Маняшкият подход, за който говорих в началото се прилага за скъпи китари с историческа и каква ли не друга стойност които трябва да се консервирват за поколения напред.

Извинявам се за грубия и дързук въпрос ама.........вашите китари такива ли са ???

Някои продукти като фингърборд оила се произвеждат за да се третират когато са нови а се продават по муз.магазини за бизнес и нищо повече.

Маслата за струни се прилагат основно за кожените струни на щрайховите инструменти (кожени струни се ползват все по-малко )а за китара докато дойде време да го ползваш....тя струната станала за смяна вече.

 

Така поне мисла аз. Ако бях китарист и си обичах инструмента сигурно щах да го глеза с тези козметики ,така че можете спокойно да игнорирате писаното от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Видях,че на няколко пъти в няколко поста се говори за лимонено масло.

Това лимонено масло ,което се продава по муз.магазините е синтетично (минерално) и е само ароматизирано да мирише на лимон.

 

Идеално е за мазане на фингърборди и метални части.Идеално почиства мазни и лепкави кирлясали фингърборди и лепкави остатъци от тиксо по " Custom " китари домашно производство :) . :violin:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кленовите са лакирани и нямат нужда от масла, всъщност и от нищо др. освен нежно отношение и добра хигиена ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Аз малко като олигофрен ще запитам...Току що изшкурих изцяло грифчето на кухарката и предвид многото казвания по темата, да го лакирам ли и от двете страни или да лакирам само задната част, а фингЪрборда да намажа с масло директно върху нетретираното дърво? Кое е по-подходящо? Или да лакирам всичко и след това да го наклепам целия с бадемово масло да речем?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Хич не е трудоемко да изкараш масло от орехи или тиквени семки... За 10 минути работа е, просто се изисква малко мисъл. От 4 пикливи орехчета се изкарва достатъчно масло да намажеш поне 2 пъти хайдушки ако щеш цялата китара.

Та метода е следния: Взимате 3 4 ореха може печени, но е по-добре сурови скълцвате ги в една паница максимално ситно (както си правите чесъна за таратора :band2:) след това взимате една носна кърпа от тези по-финните, разгъвате я, изсипвате всичко по средата,събирате ъглите и я завивате така че да стане като тампон. КАто стиснете съвсем леко и маслото започва да попива по самата кърпа. От там нататъка мажете колкото искате. Хубаво е да оставите всичко да попие след това да минете 2-ри път да я оставите една нощ и да забършете остатъците на сутринта.

С тиквени и каквито и да са други семки става по същия начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Чета тука споделя се някакъв опит за смаски. А дави кажа като изпържа картофите гребна малко от фретюрника и лъсна грифа малко на Alembica.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти пък. Вместо да отрежеш крайниците на постналия това мнение. Хем няма да може да оскверни Alembic-a, хем простотии няма да може да пише по форумите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тежко се дилемосвах къде да запитвам тази питанка, защото май не е за цяла тема та реших тука... Хавата е такава, че с едната ми група свиря в РЕ, а с другата в ми бемол, а чат пат, когато се събирам с приятели - в ми. И ме терзае вероятността, че с такива постоянни промени на настройката ще прецакам нещо грифчето. Чувал съм не веднъж, че не е полезно. Та, някой може ли да ми каже, колко всъщност е неполезно и дали е*авам мамата на китарата по този начин. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че не е полезно - не е. Променяш натоварването на шиша. Варианта е да имаш втора китара, и всяка да си е в отделен строй, регулирана като за тоя си строй.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.