Jump to content
Българският форум за музиканти

Какви са процедурите преди концерт...


Jotty

Recommended Posts

Знам за яйцето, обаче ако може да ми дадете повече информация...колко време преди концерт се пие,какво количество и какво точно от него да пия(белтък,жълтък, черупка :wallbash: ) Кажете и някои друг трик(по възможност да включва алкохол ;) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм...еми аз нямам специални неща...освен обичайното непиене на газирано , непушене и отказ от разните там дразнители като ядките примерно...Нека другите също си кажат мнението , тъй като аз съм начинаеща все още :) обаче водата си е за мен най-подходящата напитка...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ти кажа - тия неща не помагат кой знае колко, да не говорим, доколко са безопасни.

 

Просто се поразпеи преди участие.

 

Добре е и човек да се е наспал ДОБРЕ преди участие, но да е станал преди поне 5-6 часа, за да не е заспал гласа - може би това е най-важното от всичко. Певецът трябва да спи! Когато човек е уморен - и гласът му е уморен, понякога изпуска тонове и прескача неволно, ленив и заспал е.

 

Също така, ако се пее постоянно(ежедневно примерно), ако е работа(за популярно пеене говоря, не за оперно, макар и там да има нещо такова), най-добре да се избягват височини, понеже умората се натрупва, и когато пеенето е всеки ден, може да се стигне до неблагоприятни последици, като възли на гласните връзки. Изобщо - ако има дразнене в гърлото или пресипнатост след пеене и деня след това -> прекалили сме. Ако това(пеенето със прекаляване) се случва рядко(да кажем веднъж седмично), то може и да не си съсипем гласа, но ако се случва всеки ден - проблемите са ни в кърпа вързани. При нужда от постоянно пеене е добре да се пее където ни е удобно, и само понякога, за малко може да си позволим и някоя друга височина(ако наистина я пеем добре, не да се излагаме с виканици) -> за целта трябва музикантите да могат да транспонират добре!

 

Като цяло обаче - притежаването и развитието на добра постановка и техника на пеене помага поне 50 пъти повече за доброто пеене, отколкото и най-вълшебните яйца.

 

Ако искаш някаква диета - пии повечко вода(както май правиш), не забравяй по принцип да пиеш вода(хладка, не студена, или гореща), пии и чай, избягвай кафе, алкохол и безалкохолни, и недей да пушиш. Преди пеене, не се наяждай, за да не ти е тежко или сънено, и да не се налага да се уригваш докато пееш :). В 99.99% от случаите това е напълно достатъчно.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Искам да кажа,че за всеки човек е много индивидуално какво пречи на гласа и какво не.Не мога да разбера защо кафето пречи на гласа,а пък аз като пия кафе по добре се чувствам и много по добре си пея.Единствено не мога да пия газирано,защото после си чувствам гласа като сипкав и ако мога да кажа като стегнат,ако ме разбирате.При мен е така, обаче имам приятели ,на които абсолютно нищо не им пречи,така ,че всеки си е лекар на себе си.Ако се чувстваш добре с това което правиш ок тогава,но ако нещо започваш да чувстваш,че не е наред спри дразнителя за да си нямаш усложнения

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Аз препоръчвам да не се пее напълен стомах,но пък и да не си гладен.Поне 2ч да са минали от храненето.Казват,че млечния шоколад е добър "смазва" гласа.Аз лично не съм пробвала.Но не е препоръчително преди пеене да се смучат разни ментови бонбони,хомеопатични хапченца.това го знам от моята педагожка..по конкурси едно време лудвахме като малки да ги ядем тия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз знам, че не се пие газирано, яде се козунак/кифла/, т.е. нещо тестенко, шоколад-не, ядки абсурд, трябва да си сит, но не и преял.

Спи се хубаво преди излизане по сцени, ако си се наспал повечето от евентуалните клопки отпадат. Ако станеш, облечеш се и хукнеш по репетиции - нищо не става.

Арон Аронив ми е казвал, че преди репетиция в театъра от 10.00, лично той ставал в 4.00-5.00 и започвал да си говори, та дори и сам, само и само да му се събуди и гласа. Не можеш да спиш и след час-два да пееш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

всичко е психика и внушение според мен

може да изпиеш и бира и дори да се дрогираш и пак да се полу4и

ако много се впрягаш-се издънваш!

Не е ли така

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакай сега, пиенето на бира кой го отрече?Ама виж, от дрогата освен да пукне бързо друг + едва ли ще извлече.Може да е + за публиката :)

Иначе самовнушението е нещо невероятно като сила, и все пак тялото когато е болно нищо няма да се получи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички успели бг групари се друсат?

Я дай имена да видим колко са успели, щото за мен успеха трябва да носи положителни емоции и кеф, а не да те отегчава и да не можеш да смогнеш на оборотите, и съответно да си теглиш сам ножа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Добре де!

Малко преувеличих, но общият смисъл е, че доста от хората, които искат да изкарват сериозни пари от свирене и пеене...дето му казват -"да имат много участия", губят доста време в пътуване, нерви, недоразумения, проблеми с организация и ... та едва ли имат време да се съобразяват с това какво, кога, и как да направят за да пеят безупречно. Но въпреки това те успяват да направят купон и да се харесат на хората...та нали това е най-вайното...въздействието на музиката!

И сред всичкото това напрежение...явно някои си помагат с разните му там ...вещества!

 

P.S. Аз не използвам наркотици и съм твърдо против тях! Не трябва да обсъждаме толкова тази малка вметка в коментара ми преди а да се придържаме към темата все пак.

Аз основно казах, че ако човек си го може пеенето-ще си проличи на сцената...дори и да не е пил яйца...например!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.