Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за студийно стъкло


levaka

Recommended Posts

Здрасти. Значи, направих си в мойта стая едно минипомещение, което в един момент ще се използва за звукозапис, но трябва на вратата му да сложа едно стъкло, за да се виждам с човека вътре- вероятно 50/50 сантиметра ще бъде. Та въпросът ми е какво точно трябва да е то, за да бъде звукоизолацията възможно най-добра- някакъв по-дебел плексиглас или пък някой стъклопакет? И има ли изобщо ЧАК толкова голямо значение какво ще бъде стъклото?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно само от едно стъкло къквото и да е не очаквай идеални резултати, принципно практиката в България да се прави студийно

стъкло е няколко стъклопакета монтирани под различен ъгал с въздух между тях, иначе за професионално направено стъкло специално

за звукозапис съм виждал само в държавните медии БНТ и Националното Радио, Радио Пловдив и.т.н. Затова разтрагни се по фирми предлагащи стъклопакети и питай за данни на съответният стъклопакет, има двойни, тройни и.т.нататък стъклопакети с различни свойства на топлоизолация и звукоизолация, някои са пълни с наргонов гас, други са под вакум и така, просто поразучи и само ще ти кажа, че един стъклопакет дебел, демек многокамерен, тежи доста и дано вратата да е на хубави панти и да не провисва Успех :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най - простичко можеш да го направиш с две стъкла (обикновени) всяко под 45 градуса спрямо стената и общо двете на 90 градуса едно спрямо друго. Със същия успех разбирасе можеш да ползваш и стъклопакет с аргон общо взето зависимостта е такава - колкото повече стъкла толкова по-добре B) , а наклона им спрямо стената служи в полза на акустиката на помещението. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е най-добре е със два стъклопакета на максимално разтояние, като единият е под ъгъл. Но това се прави за стени, а за врата си е практически неприложимо. Така че най-добрия вариант е един стъклопакет като едното стъкло е различна дебелина - примерно едното е 4мм а другото 5мм. Също така като ти правят пакета кажи каква дебелина го искаш- това зависи от какъв дистационер слагат между стъклата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човекът не търси някакъв суперпрофесионален резултат, а само сравнително добра звукоизолация. 50 Х 50 сантиметра е много малка площ, в сравнение със стандартната големина прозорец между контрол рума и студиото, така че двойно стъкло, съобразено с дебелината на вратата ще му свърши работа. Смятам все пак, че 4-5 мм. е малко, дори и за 50Х50. <_< За сравнение моят прозорец е двойно по-голям (метър на метър), оформен с 4 бр. стъкла под различни ъгли, с дебелина между 6 и 8 мм. и заедно с въздушното пространство между тях образуват обща преграда от близо 35 сантиметра, от която само стъклата са 3 сантиметра обща дебелина.

Мисля, че 6 мм. е добра дебелина и на площ от 50х50 няма да допусне никакви трептения....но не забравяй и различния наклон на всяко от стъклата - може да е малък, но да го има, защото всички знаем какво се поражда между паралелни гладки повърхности... :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Също така за максимален ефект можеш да сложиш при 50х50 см стъкло по една вертикална и една хоризонтална лента през средата/примерно см широк изолирбанд или нещо подобно/. Така се поема от вибрациите на стъклото.

Аз лично съм си решил проблема с два стъклопакета. Т.е. 3 въздушни джоба общо, при дължина 1,20 и широчина 65 см на стъклопакетите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.