Jump to content
Българският форум за музиканти

капитализъм - музика -бизнес


Recommended Posts

....защото и никой няма да си купи продукта след това.Колко струват албумите на БГ изпълнителите-10 лева средно,ако не съм прав поправете ме.Е,в днешно време 10 кинта вече не са пари и ако отидеш с тях в магазина нищо няма да си купиш.Защо обаче да не купиш продукт с качество,зад което седят и инвестиции и много труд?Е,знаем защо и знаем от къде се сваля.А точно стереотипизираните хора мислят,че музиката е за без пари и трябва да си много изкукал да си купиш диск,ако знаеш от къде да го свалиш.Аз съм си купувал,но съм и свалял музика,така че критиката е и на половина към мен самия.
Абсолютно си прав,преди си купувах всеки месец дискове,но сега като мога да свалям от интернет защо да давам пари.Вярно в щатите много дискове си накупих,но те са само стари и цени работи,където ги няма в интернет.Иначе последниат диск на българска група беше на LZ и точно след два дена някой го беше качил целиат диска в датата,направо се преебах с 15лв.Сега незнам каква ще е тая българска група която да ме накара да купя диска им,при условие че всичко има в нета.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 72
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

На пазара (независимо каква е стоката или услугата) търсенето обикновено определя предлагането, а пък двете заедно - цената и качеството на една услуга
Точно така.И при положение,че масата българе са Ориенталци следва че пичели пайнер мюзик без коментар. :greenangel:

НО!!! У нас това не е така. Ако добре си спомням в зората на демокрацията Пайнер нямаше и хората се избиваха да ходят по рок концерти (безплатни, митингарски) и кво стана с демократичните оркестри. Уляха се и колкото повече свирене имаха, толкова по-зле беше. Не пуснаха и 1 стотинка, да си сменят нещото отпреди 89-та и накрая седнаха да реват, че чалгията ги задмина. Ми да Ви ........... Без Концертна дирекция зад гърба си и турбо дебел партиен хонорар, хора в този форум звучат по-добре от цялото ни рок наследство...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И ей такива,като Кирил Маричков и сума ти естрадни певци,които 89г плачека за демокрация,направо си забиха сами ножа.Едно време поне имаше концертна дирекция и на всеки добър музикант или група се даваше сцена и можеше само с музика да се издържа.Сега ей ти демокрация,чалга,хората обедняха и никой не дава пари за музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста интересна е темата.И все пак нещо от собствен опит.Една група трябва да има някаква история тоест да успее да се задържи повече време на сцената,да създаде собствен стил да го развие.Ако това което прави е интересно се намира и публика,а и продуценти извън България се намират.Но трябва да не се отказваш.Моята група я има от 10 години.Отначало си правехме всичко сами.Сами си правихме рекламата,лепили сме си сами плакатите и сме раздавали флаери по улиците всичко си плащахме сами.След това се намериха хора които започнаха да помагат със средства за организацията на концертите ни.Минаха години разбира се.След това си намерихме мениджър.Той разбира се беше просто наш приятел.Не разбираше много както и ние не бяхме особенно добри в началото :D И все пак дойдоха и първи изяви по медиите местни радиостанции,демозаписи.Пращане в чужбина на неопределено количество демо записи.Пак със собствени пари разбира се.Първи албум ,американски продуцент който се заинтересува от нас.Балкантон 15 дни в една стая сме спали 7 човека,хляб ,супа нямаше пари за друго :D Започнаха да ни канят на фестивали в чужбина.Понатрупахме опит.Не си мислете че всичко е цветущо и в момента при нас. Не е така.Но не се отказваме пишем нова музика,готвим нов албум.Вярваме в това което правим и не смятаме да се отказваме поне докато имаме идеи.Искам да подчертая че никой никога не стоял зад нас ние сме независими.Групата за която говоря се казва Лот Лориен.И аз съм един от тях.Така че не се отказвайте и правете нова музика!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

evans -

 

Отговора на последния ти въпрос е - българска група която уважаваш.

 

Албум се купува не за да "съ накйефими у думата на урийедбътъ", защото това и преди можеше да го направи човек като си запише касетка, а защото съответния музикант е направил нещо добро, ти искаш да го слушаш още -> съответно даваш пари.

 

Иначè и аз бих се чувствал прецакан ако купя нов диск на ЛЗ за 15 лв :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последната българска група, която си купих на диск, беше Блуба Лу (World Melancholy). Преди това - албума на Булгара

(ама те без мацката на гъдулката хич не ми звучат, така че за втори албум бих се замислил). Преди това - Исихия - двата , преиздадени. И с това ми свършват стойностните БГ групи. Не бих си купил БГ група, които ми свирят Мейдънии, макар и перфектно изсвирени. Интересуват ме неща различни и уникални. И няма!

И при толкова добри инструменталисти, как пък няма и музиканти бе, дееба ? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...
Доста интересна е темата.И все пак нещо от собствен опит.Една група трябва да има някаква история тоест да успее да се задържи повече време на сцената,да създаде собствен стил да го развие.Ако това което прави е интересно се намира и публика,а и продуценти извън България се намират.Но трябва да не се отказваш.Моята група я има от 10 години.Отначало си правехме всичко сами.Сами си правихме рекламата,лепили сме си сами плакатите и сме раздавали флаери по улиците всичко си плащахме сами.След това се намериха хора които започнаха да помагат със средства за организацията на концертите ни.Минаха години разбира се.След това си намерихме мениджър.Той разбира се беше просто наш приятел.Не разбираше много както и ние не бяхме особенно добри в началото :greenball: И все пак дойдоха и първи изяви по медиите местни радиостанции,демозаписи.Пращане в чужбина на неопределено количество демо записи.Пак със собствени пари разбира се.Първи албум ,американски продуцент който се заинтересува от нас.Балкантон 15 дни в една стая сме спали 7 човека,хляб ,супа нямаше пари за друго ;) Започнаха да ни канят на фестивали в чужбина.Понатрупахме опит.Не си мислете че всичко е цветущо и в момента при нас. Не е така.Но не се отказваме пишем нова музика,готвим нов албум.Вярваме в това което правим и не смятаме да се отказваме поне докато имаме идеи.Искам да подчертая че никой никога не стоял зад нас ние сме независими.Групата за която говоря се казва Лот Лориен.И аз съм един от тях.Така че не се отказвайте и правете нова музика!

 

Браво - нямам думи!

 

Първо: най-после едно честно (и подкрепено с неоспорими факти) мнение, че качествена музика в БГ е възможна и успех на българска група е възможен - дори международен. Най-после някой да пресече водопада от крокодилски сълзи как в България нямало музика и нямало смисъл от нищо. Почвам да си мисля, че (нека не ми се обижда никой колега тук) болшинството такива мненеия идват може би от неуспели хора - неуспели, може би не поради околната среда, а поради собствените си качества? (Все Космоса ни е крив...)

 

Второ: ако не се бях зачел случайно в тоя форум, нямаше да знам за чудесната група Лот Лориен, за успехите им и за интересните неща, които правят. (Може би щях да науча, през Теодоси, който следя уж - но той концертира и записва с толкова много формации, че можеше да ми се 'изплъзнете през плетката'). Благодаря за откритието - сега ви търся албума (нещо не му е идеално разпорстранението, май).

 

Е - не е хеви метъл (за ужас на мнозина във форума :D ), ама не е и чалга. И е успех - желая още по-големи успехи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

успех е абстрактно понятие и от4асти зависи от мерната 1 ца.

 

1 ин4> 1 см

размера има зна4ение.

 

когато лот лориен запо4нат да мерят поне с размера на буена виста

или поне н а брегови4. . . . . 6те са успели според мен...комерсиално.

а за музикалните достойнства има други теми.

 

това етното и ворлд музик много ми е странно от пол саймън насам.

наистина има много кръжоци за "песни и танци на народите"

и наи много форми на държавна подкрепа ,по света и у нас,но за

съжаление други стилове и форми на музициране пълнят стадионите.

и клубовете...по света и у нас

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът е много сложен...Четох,четох и може да ви учудя,но съм съгласен с почти всички мнения...

Гадно е наистина-блъскаш се с глава в стените,твориш,развиваш се - и после нищо...

Аз съм на почти 33 години и съм песимист относно "Музикалния бизнес" в БГ...

Обаче съм забелязал нещо друго в моя не чак толкова продължителен досега и не чак толкова тежък живот :greenball: : в безднадеждна ситуация успяват тези,които наистина си вярват,че ще успеят...Или както беше казал един от римските императори- "Те могат,защото вярват,че могат...".Така,че смятам,че не е невъзможно някой банда в БГ да успее и то сериозно,въпреки досегашните резултати на блъскащите се в тази сфера.Само,че всички усилия на всички членове на тази банда трябва да се насочат в тази посока(което е трудно).Задължително бандата трябва да е в София и да се опитва по всякакви начини да достигне успеха ( стандартни и нестандартни )...В България бъка от талантливи музиканти,сега е времето обаче всички тези музиканти да разберат,че това да си добър музикант не е достатъчно...Трябва и стратегия да се постигне успех...и страхотен хъс!!!И най-важното е ама много да вярвате,че ще успеете :-)Успех на всички!!! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Тука вече се поддаваш на пристрастия - понеже личния ти вкус не включва един вид музика, успех в нея не се брои за успех?

 

Не споменавай, тогава, имена от жанра - сам признаваш, че не го разбираш. От видяното на сайта на Лот Лориен и на YouTube, те са свирили в градове извън България, в които са свирили и Буена Виста и Брегович - и са напълвали (!) точно същите салони и площади. (Подчертавам напълвали - вижда се добре на видеото - защото в други теми се спомена как елитните ни рок групи свирят пред празни площади с 20 фенки и 3 баби).

 

Други представители на това направление, от близки и далечни страни, продължават да пълнят и зали и стадиони.

 

Но не е в жанра работата - същите правила за целеустременост, за поставяне на високи летви и неуморна работа към надскачането им, за търпение и неотстъпчивост - тези правила водят до успех във всеки друг жанр. Не се заблуждавайте, че при хеви метъла, например, е 'по-друго' или че има жанр под слънцето (дори с чалгата не е така), дето без никакъв труд - хоп - изведнъж се става звезда. Може друг вид 'талант' да е на почит, но и там само тоя 'талант' не достига, трябва и стратегия, и труд (а и късмет - не отричам, че за всичко помага).

 

Това за късмета, някой глоям музикант беше казал: "Всичко дължа на късмета - забелязал съм, че колкото повече репетирам, толкова повече късмет имам и уцелвам верните ноти!"...

 

А иначе жанровите различия са само лесно оправдание за песимистите и прикритие за бездарните: "Лесно им е на ония там с цигулките или с гайдите - при тях няма конкуренция, свиркат си и си обикалят света..." . По тая логика още по-лесно им е на оперните певци - не трябва да мъкнат уредби, да си купуват Гибсъни и Ибанеци - стотинка не са инвестирали, с ръце в джобовете си ходят - и ей ги на, на световните сцени"...

 

И Лот Лориен не са чак толкова различни: по много признаци са си рок банда, с (електрическа) китара, бас-китара и барабани. Има и цигулка - в много известни рок-банди има. Ама музиката била (отчасти) на етническа основа - не само българска, нито балканска, ами чак и келтска.. Ами то половината западна рок-музика е на келтска основа (някои може сега да го научават)... (Останалата половина е на африканска етническа основа).

 

Или темата беше 'Капитализъм - траш метъл - бизнес' ? Извинявам се, тогава - сбъркал съм вратата :thumbup:

 

.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

напомни ми за 1 етно пич дето му е трудно да пее,

но му е лесно да прави капитал от балканския фолклор...

от десет години го чакаме с тихо примирение да си измисли

поне анонс сигнали и да спре да ползва музикални цитати...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за оценката и коментарите.Радвам се ,че това което правим се харесва или най малкото провокира дискусия.Искам да информирам ,че много скоро и трите ни албума ще могат да се закупят по интернет от целия свят.Въпрос на седмици.А относно стила винаги сме правили това което ни харесва и никога не сме се ограничавали .А и както забелязах на последните ни концерти и в София имаше доста фенове на по твърдата музика. :).Доскоро дисковете ни се продаваха в ,,Дюкян меломан,, и на още едно две места в София просто тиражът се изчерпа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

основният капитал на музиканта/артиста е музиката която е написал

или ще напише,правата върху нея и фановете...

допълнителни активи са материалните ресурси(звукозаписна и озвучителна техника)

които се натрупват по пътя към успеха...

 

развитието на изразните средтсва и похватите за това са предмет на сделки с други лица.

например уроци по пеене /инструмент

или

изработване/излъчване на видео клип.

в 1ия случаи сделка с учителя за хонорар,

във 2ия може и хонорар и акции за определен период от време.

 

трудно ми е да разбера голяма част от музикантите ,които отказват да притежават

правата върху музиката си и ги отстъпват на малки компании при доста мъгляви договорни отношения.

още по трудно ми е да разбера тези,които отказват да правят собствена музика а капитализират

от чужда ,без да плащат при това.

а наи трудно ми е да разбера споровете в 1 екип ., за собственост на "потенциални хитове"

при тотална липса на фанове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.