Dikata Отговорено Октомври 28, 2007 Отговорено Октомври 28, 2007 намирането,даже и на посредствен явор, е проблем.дори и за хора,които се занимават само с това.но пьк ако искаш качествен гриф,ще трябва да е от явор.има и други варианти,но тези ,които са успешни са и доста скьпи.а номера с лепенето иска рьчичка и хубав абрихт.става и сьс специално ренде.там иска доста повече опит обаче.хубавия лепилен шев и едно от нещата ,което отделя хубавия от аматьорския инструмент.особено лепене бяло кьм бяло.някои ползват цветни фурнири,което в умерени количества е гот,обаче ако на всеки шев има фурнир,хавата нещо ...сьмнителна.абе зареждаи се с нерви и тьрпение и всичко ще е ок. Цитирай
mirror_of_madness Отговорено Октомври 28, 2007 Автор Отговорено Октомври 28, 2007 @the_gorer , не се подвеждам по твоя проект. Просто от няколко седмици много хора ми казват че няма да е добре да ползвам само лепило, но и дибли. Но според мен това си е чисто разваляне на звука. Тъй като на твоя проект, дибли си използвал само за рога, а той не е близо до адаптерите и няма да повлияе дотолкова на звука. И все пак ако не мога да намеря явор, няма ли как да направя грифа от бук? То вярно, че тръс рода защитава от измятане, но при бука по-голяма вероятност има да се изкриви на една страна. Ако няма как ще търся нещо, пък ако ще и орех или дъб да е. Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 28, 2007 Отговорено Октомври 28, 2007 (Редактирано) @the_gorer , не се подвеждам по твоя проект. Просто от няколко седмици много хора ми казват че няма да е добре да ползвам само лепило, но и дибли. Но според мен това си е чисто разваляне на звука. Тъй като на твоя проект, дибли си използвал само за рога, а той не е близо до адаптерите и няма да повлияе дотолкова на звука.И все пак ако не мога да намеря явор, няма ли как да направя грифа от бук? То вярно, че тръс рода защитава от измятане, но при бука по-голяма вероятност има да се изкриви на една страна. Ако няма как ще търся нещо, пък ако ще и орех или дъб да е. Диблите няма да ти повредят звука, но ще ти създадат излишни главоболия, особено като се има предвид, че са ненужни. При правилно слепване с PVA лепило, няма абсолютно никаква възможност нещо да се прецака. Шевът става няколко пъти по-здрав от самото дърво. Недей да правиш гриф от бук. Със сигурност ще се изметне. Такава е просто природата на бука - обясняваха ми защо се измята, но аз ще ти спестя излишни разсъждения. Просто не ползвай бук за грифове и ще си рахат. Относно клена / явора - почти невъзможно е да се намери. Тъжно, но истина. ПС: Дървото не влияе на адаптерите. По никакъв начин. Те реагират само на магнитни трептения, тоест - само на метални предмети като струните. Няма разлика дали адаптерът е вкопан плътно до дървото или има два пръста празнина между него и тялото. Това дава отражение върху други неща по китарата, но не и пряко върху адаптера и способността му да улавя звук. Редактирано Октомври 28, 2007 от the_gorer Цитирай
mirror_of_madness Отговорено Октомври 28, 2007 Автор Отговорено Октомври 28, 2007 Ами аз тези дни имам път до Гърция и мисля да проверя там как е положението с явора. Цитирай
mirror_of_madness Отговорено Октомври 29, 2007 Автор Отговорено Октомври 29, 2007 Цялата работа се прецака. Вместо талпа топола и талпа бук ми донесоха талашит! :) :curse: И след половин час крещене и сеир от страна на комшиите разбрах, че няма смисъл да се обяснявам. Е, няма други такива мошеници! Цитирай
boreto Отговорено Октомври 29, 2007 Отговорено Октомври 29, 2007 Е сега темата закрива ли се или ще правиш талашитено нектру? Това в рамките на майтапа, разбирам те какво ти е. Сигурно си им дал пари предварително - винаги грешка, която се оказва непростима. Кофти, че ти забавят проекта. Имаш ли някакви алтернативи или се отказваш, че тъкмо взе да става интересно? Цитирай
vlex Отговорено Октомври 29, 2007 Отговорено Октомври 29, 2007 Кой те метна? Познати/приятели или фирма? Ако е нкой, когото познаваш си е направо за бой Поздрави, Влад Цитирай
mirror_of_madness Отговорено Октомври 29, 2007 Автор Отговорено Октомври 29, 2007 @boreto , ами да, платих им предварително просто, защото иначе нямало как. Уж водели некви отчети. Но темата не се закрива. Утре заминавам за 2 дни до Гърция и ще търся там. Ако и така не стане, ще преобърна цяла България ако трябва, но материал ще си намеря! @vlex Не ме метнаха просто познати. Още по-зле - роднини, на които мислех че мога да разчитам. Абе работата хич не отива на добре. Преди малко говорих с един познат, който каза че ще направи всичко възможно да намери талпа поне за тялото. Но вече няма да влагам надежди в нищо! Почвам яко издирване и това е! Цитирай
violins Отговорено Октомври 30, 2007 Отговорено Октомври 30, 2007 @boreto , ами да, платих им предварително просто, защото иначе нямало как. Уж водели некви отчети. Но темата не се закрива. Утре заминавам за 2 дни до Гърция и ще търся там. Ако и така не стане, ще преобърна цяла България ако трябва, но материал ще си намеря! @vlex Не ме метнаха просто познати. Още по-зле - роднини, на които мислех че мога да разчитам. Абе работата хич не отива на добре. Преди малко говорих с един познат, който каза че ще направи всичко възможно да намери талпа поне за тялото. Но вече няма да влагам надежди в нищо! Почвам яко издирване и това е! Здравей,какви са размерите на твоят гриф? Яворът е налице /лс/.. Цитирай
mirror_of_madness Отговорено Октомври 30, 2007 Автор Отговорено Октомври 30, 2007 Така... Тъй като си свъриш работата в гръцко и не ми се седеше два дни на почивка се прибрах. И там е същата хава с явора, както и тук. Така, че с малко късмет и съдействие от колегата violins скоро може да се сдобия с талпа поне за тялото. Цитирай
Чортов Отговорено Ноември 4, 2007 Отговорено Ноември 4, 2007 Ще ми се да питам дали има смисъл да режеш 1 талпа махагон например за neck-trough свързване при условие, че можеш да направиш кирата изцяло от 1 пар4е дърво? Т.е. тялото на китарата и грифа да са от 1 парче дърво баз лепене или нещо др. разбирасе ако тялото и грифа са от 1 и същ вид дървесина в случия махагон. Цитирай
Hillbilly Отговорено Ноември 4, 2007 Отговорено Ноември 4, 2007 Такъв филм нема,ми се струва.. Цитирай
Overdrive Отговорено Ноември 4, 2007 Отговорено Ноември 4, 2007 (Редактирано) ще стане на лък трябва да се ламинира с друго дърво или да се залепят 2-3 парчета иначе няма да държи Редактирано Ноември 4, 2007 от Overdrive Цитирай
vlex Отговорено Ноември 4, 2007 Отговорено Ноември 4, 2007 Почти... Да ти върна съвета, става ли? Има масивни китари. Даже са доста по-скъпи от нектру-тата, но тук идват някои моменти - масивната китара има много повече фира, най-малкото. Иначе ако имаш материал е много по-изгодно да си изрежеш от парчето за няколко грифа (вече е под въпрос парчето за гриф доколко става за гриф) и накрая за ряло, така че да имаш примерно 3 грифа+тяло, но технически ако имаш бандциг може да се справиш и с 2 грифа+масивна китара Освен това ако искаш да правиш масивна метла ще трябва да фрезоваш частта за тялото или да ги минаваш на бандциг (методи - много) и т.н. Но като цяло резултатът ще бъде същия Поздрави, Влад П.П. Да разбирам ли, че имаш парче за масивна китара от махагон? (120х60х5см) Ако да, свиркай да мислим нещо някоя далавера Цитирай
smartpeter Отговорено Ноември 4, 2007 Отговорено Ноември 4, 2007 Такъв филм нема,ми се струва.. Здравейте, Такъв филм може да се направи, но ще е изключително неоправдана съсипия на дървесина! Поздрави, Петър Цитирай
Recommended Posts