Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Орехите и бадемовото масло,предполагам, са аналогични на лимоновото-служат за поддържане на дървесината.За консервиране на тялото на китара или в моя случай барабан по-подходящо ми се струва рецептата с пчелния восък или парафин.Макар че доста хора в другите страни го правят с масло от ленено семе-безир,но едва ли е същия като нашия.

Имам и няколко въпроса към Kingdom X.Какво е съотношението на восъка и терпентина и при каква температура го втриваш? Каква е последователността-само тънки слоеве терпентин през 24 часа/около 4-5/ и накрая за запечатване 1-2 слоя терпентин с восък?

• Отговори 82
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

А имам и нов въпрос относно разликите между избеленото лененото масло за художници и ленения безир за грунд.Кое от двете е по-подходящо?Питам заради примесите в безира и може би доста по-малкото количество ленено масло.А като се пише "linseed oil" мисля,че се има предвид чисто ленено масло за обработка на дърво.Вие какво мислите?

Отговорено

Здравейте!Правени са няколко опита за отглеждане на тунгово дърво в България - от 1936 до днес. Тунговото масло е най-ценното в техническо отношение - най-бързосъхливо, издръжливо на светлина, топлина, киселини и основи. От него се произвеждат най-качествените корабни бои и лакове. Маслото на перилата е близко по характеристики, но и то не се продава свободно. Посочените масла , обикновено в малки количества, се добавят и в най- скъпите емайллакови бои, и могат да се намерят в големите предприятия за производство на бои и лакове. Най-достъпно във вашия случай наистина е ореховото масло и то тъкмо студено пресованото. Използвайте само добре изсъхнали орехови ядки, без следи от червясване и гранясване. Горещо пресованото орехово масло много бързо гранясва и в никакъв случай не се препоръчва за втриване в дървото.

Отговорено

Отговарям и на втория Ви въпрос.Чистото ленено масло за бои за живопис не съдържа втвърдители /сикативи/ ето защо то дълго време не съхне и се използва като разредител за маслените бои. Обаче в момента в който се смеси с боите / а те са главно метални окиси и соли/ започва да съхне. Лененият безир се прави така: лененото масло се сварява със сикативи - метални окиси, или резинати - соли на органичните смоли с някои метали. Това му придава доста бърза съхливост - при температура 20 гр. Целзий и влажност 60% в течение на 2-3 денонощия безирът трябва да се превърне в блестяща еластична ципа. Колкото по-голямо е съдържанието на лененото масло, толкова по-качествен е безира. За жалост даже най-качествения български ленен безир не съдържа повече от 60-80% ленено масло - останалите проценти са какви ли не органични и минерални масла, които се използват като пълнители и пластификатори - дрън-дрън, а всъщност за поевтиняване на продукцията. Немските ленени безири като правило съдържат над 95% ленено масло. Това, което е тунговото масло за Китай, Япония и Корея, това е лененият безир за европейската цивилизация.

Отговорено

Мерси за изчерпателната информация,приятелю :bravo: В този форум всички сме близки,най-малкото споделяме една обща страст-МУЗИКАТА,затова предлагам да минем на ТИ.В момента главно събирам информация относно маслата с които мога да завърша моят проект.Става въпрос за финиш на барабан както отвън така и отвътре,затова търся най-добрите възможности,но и най-лесно достъпните.Така или иначе има време до финализирането на проекта,сега съм едва в подготвителен етап-събиране на информация.Надявам се много скоро да постна малко снимки и да обясня с какво точно съм се заел.

Поздрави :)

Отговорено

Чудесно! Бих те помолил да уточниш от какво дърво е направен барабана, защото определени видове масла си пасват с определени видове дърво. От някои масла се получават неприятни и неизтриваеми петна върху дървото, както и гадна миризма на гранясало и мухъл. Моля за повече подробности, за да вземем най-доброто решение. Успех!

Отговорено

По принцип дървото е явор.Началната изработка е на колега от форума/лютиер/ за когото ще стане дума по-късно:ЩЕ ИМА МНОГО ДА ГО ХВАЛЯ ;) Търся повече информация от американските форуми,там хората с десетки години напред в изработката на такъв тип барабани като моя.Но разбира се понякога говорим на различни езици защото определени продукти и материали които при тях ги има,у нас не се намират и обратното,както вече стана дума за тунговото масло.

Поздрави :hysterical:

Отговорено

Вихро, щом барабана е правен от наш лютиер се предполага, че дървото е явор, като този, който се използва за направата на цигулки? Защото има десетина разновидности на явора с различна дървесина. Ако е цигулков тип с успех можеш да използваш цигулкови грундове, включително и на маслена основа. Ако препоръката е за тунгово масло, не се отказвай ами потърси някоя връзка в бившето "Лакпром" - сега "Мегахим" Сф, ако ти си в Сф. Можеш да получиш едно шишенце тунгово масло срещу бутилка качествена домашна ракия, или там каквото пият хората. 100 гр. ще ти стигне да грундираш 2-3 пъти инструмента. Айде успех! Ники Стефанов

• 2 weeks later...
Отговорено

Много благодаря за информацията.Става въпрос не точно за грундиране на дървото отвън,а само отвътре-няколко слоя масло.А отвън се прави нормален финиш според степента на блясък на тунга,ако е висок става огледало все едно е лак,разбира се след ред слоеве и обработка със стоманена вълна или шкурка 0000 а накрая и полирпаста или восъци.А ако степента на блясък на тунга е ниска може да се стигне и до 20-25 слоя тунг и си остава матирана повърхност.Като се вземе под внимание и факта,че стената на корпуса е 20 мм. смятам,че ще отиде доста повечко масло.В момента съм в Индия и ще видя какво може да се намери тук за да си го внеса в БГ.

Поздрави Вихрен :punk_guitar:

Отговорено

Здравей! Наистина ли си в Индия?Това е страхотно! Чел съм, че в северните части се среща тунгово дърво и се добива масло. Качествата на лака от него са ненадминати - китайската, японска и корейска лакови техники се базират на него. Лакираните изделия понякога се изпичат и стават като стъкло - издържат на директна атака от киселини и основи. Не разбирам нищо от барабани, но съм чел, че в индийският народен орекстър се наброяват над 200 вида ударни инструменти. Мисля, че си на точното място и в точното време и ще намериш каквото ти трябва! Успех и поздрави на древната Индия! Рудолф

Отговорено

Мерси за пожеланията.Надявам се да открия тук каквото търся.А като се прибера в БГ смятам подробно да опиша изработката на солобарабанчето,разбира се гарнирано с много снимков материал,така че всеки барабанист-мераклия да разбере,че не само именитите марки в бранша могат да произвеждат ударни инструменти,ами и всеки може да си направи инструмент в който да вложи ума ,душата и сърцето си,така че да постигне свой собствен звук.Благодаря още веднъж :slap:

Отговорено

Приятелю, благородно ти завиждам, че си в Индия. Тяхната цивилизация е една от най-древните в света. Човек може много да научи там. Каквото можеш вземи, научи и запомни. Щом влагаш душа и сърце в работата си - ти си обречен на успех! Само си представям какви видове дърво, масла и лакове има. Как обработват кожа, метал и кост. Виждал съм техни музикални инструменти с изключително сложна и прецизна изработка и много красиви. Това е - учи се, снимай, записвай и прави.

Отговорено

За съжаление са много неорганизирани като хора и макар вече да сме една седмица тук,все още има някои доста неприятни проблеми по отношение най-вече техническото обезпечаване на свиренето,които трябва да се решат.След което в свободните си дни ще започна да обикалям и да събирам информация за всичко което ме касае.Много се надявам да намеря ателиета на техни майстори изработващи музикални инструменти и понеже не го правя с комерсиална цел,ще споделя във форума какво съм видял и научил.Стига разбира се те да са достатъчно словохотливи :thumbs_up:

• 2 weeks later...
Отговорено

Индийците са най-големите занаятчии в света. Всичките земни кълбета са заляти от техни стоки, включително и нашия вилает. Трябва да питаш направо за ателие за изработка на барабани някой по-свестен човек от хотела, или музикант от бранша. Най-добре е да отидеш до там с такси, наето от хотела. Можеш да питаш хотелския персонал, особено от по-висок ранг, за магазин за природни масла и смоли и за тунгово масло и пак да се разходиш до там с такси на хотела. Така е най-сигурно и безопасно. Успех, друже! За всички нас е важно как ще завършиш този интересен проект! Рудолф

Отговорено
Индийците са най-големите занаятчии в света. Всичките земни кълбета са заляти от техни стоки, включително и нашия вилает. Трябва да питаш направо за ателие за изработка на барабани някой по-свестен човек от хотела, или музикант от бранша. Най-добре е да отидеш до там с такси, наето от хотела. Можеш да питаш хотелския персонал, особено от по-висок ранг, за магазин за природни масла и смоли и за тунгово масло и пак да се разходиш до там с такси на хотела. Така е най-сигурно и безопасно. Успех, друже! За всички нас е важно как ще завършиш този интересен проект! Рудолф

Разбира се,за мен е най-важно завършването на проекта и ако нищо не се обърка,резултата ще е налице :)