Jump to content
Българският форум за музиканти

Squier


Black Bird

Recommended Posts

Да, но през врмето в което по темата не е писано, Евтим със сигурност имаше възможност да пробва една и съща марка китара и модел (на Нуно) -

едната свемп еш, другата - алдър.

И това, което каза Колю - разликата е значителна.(и се дължеше само на разликата в дървото)

Като и двете кефят - просто звучат много различно.

 

А какво стана с липата - не я долюбвате, а защо така яко звучат Джемовете на Вай????

Направо, както го е казал Берона - "дрън, дрън - ярина".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 264
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Е, стига с тая липа - подробно сме обяснявали 1000 пъти защо не ни харесва и къде смятаме, че приложението и е ограничено. Вай е друга бира, друг саунд и друга музика, където липата е съвсем ОК.

Това е все едно някой да не харесва как звучи махагона и да му бутаме Металика в носа. А има хора, които с право недолюбват махагона - не ги кефи нещо в звука му.

 

Но както и да е, при Скуаерите говорим по-скоро за агатис, по-малко за липа и още по-малко за елша или суамп еш.

Фендера си е от елша или swamp ash, което за мен поставя доста от скуаерите извън графа "фендер", колкото и да са им подразделение на фирмата. Само стендалоун афинитито(не от пакет) е елшово май, от по-евтините модели.

Всъщност, що се отнася до моите лични предпочитания, винаги съм се питал защо е нужно да купувам Скуаер, след като има дори по-евтини копия, някои от които са си от елша.....

Но... дори при толкова евтини китари, има хора, които предпочитат да заложат на надписа на главата.

Всеки с вкуса си.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-важна е "задкитарната уредба" т.е. китаристът.

А чак когато китаристът е виртуоз или поне професионалист тогава вече е въпрос на престиж да не свири на Squier.

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе така е, ама в случая за китари говорим, не за житейска философия...

..пък и не е баш така, човек и професионалист да не е, може да иска да му звучи готино китарата и да няма проблеми...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе така е, ама в случая за китари говорим, не за житейска философия...

..пък и не е баш така, човек и професионалист да не е, може да иска да му звучи готино китарата и да няма проблеми...

 

Е, все пак не говорим за дефектна китара.

Аз свиря на Squier и не се срамувам от това.Преди съм имал по-скъпи китари, но ги продадох, защото не бяха кой знае колко по-добри от настоящата.

 

Сега чейна ми е Squier HH - BOSS GT-8 - Marshall VS30R и не се оплаквам.Пък и китарката ми тежи 5 кг, докато един Cort сигурно тежи 1 кг.

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам че разбирате от дървета ,кажете ми моля от какво дърво е този Squier ?

Афинити от Индонезиа е и струваше 350 лв едно време, не е от комплект с усилвател и странното е че като изтърках боята се показа кафяво дърво,като розууд,а грифа си е светъл мисля че е мейпъл,ама не съм много запознат с дърветата така че .... иначе има много добър блусарски тон и само електрониката и тремолото са проблем,ама то си е половината китара :greenangel:

 

DSC00077.jpg

 

DSC00078.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а каква е разликата между кленов фретборд (maple) и фретборд от палисандрово дърво (rosewood)? Говоря за разликата във звученето, не в цвета :D

 

На моя Скуайър Аффинити Страт фингърборда е от maple. Свиря главно стари блусарски и рок неща (или поне още се опитвам) и се чудя дали не сгреших? :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, все пак не говорим за дефектна китара.

И аз не говоря за дефектна китара. Говоря за това как звучат евтините китари, а също и за това. че при евтините скуаери, общото с фендер е главно фирмата и формата. Иначе тялото е от съвсем различен материал.

Горе съвсем ясно съм казал, че единствено стендалоун афинитито е с елшово тяло. Агатиса е евтино азиатско дърво, а липата ми се струва, че е по-близо до Ibanez, отколкото до Fender.

 

За горната китара - не мога да видя ясно. Ако можеш, снимай по-детайлно. Така не виждам никакви шарки и ми прилича на композит някакъв. Снимай така, че да се види шарката, ако има такава.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като прочетох темата от самото начало (отне ми повече от 1 час, но определено си струваше), реших да споделя и аз моето мнение по въпроса за материалите, от които се правят китарите. Имайки предвид, че съм абсолютно начинаещ в занаята и нямам особен опит, ще споделя, че съм чувал, че за китара трябва да се използва твърдо и здраво дърво. Не знам как липата например издържа опъването на жиците и дали не се смалява ъгълът, описан от тялото и грифа в точката на захващането им (който е около 180 градуса) :D Друго, което съм чувал, е това, че дървото трябва да е цяло, а не лепено (особено за грифа). От това зависи здравината. Не мога да преценя колко е як шпертплатът и дали е подходящ, но лично аз смятам, че ако сложите адаптери и опънете жици на един тиган, той пак трябва да вади някакъв звук :godbless: Доста зависи и от адаптерите ;) Не че съм запознат много с влиянието на самото дърво върху звука дето се вади (все трябва да има някакво значение), но знам, че на първо място е важна здравината и твърдостта. Друго е при кухите китари...

Като новак аз също свиря на Squier Bullet Strat CRAFTED IN CHINA (250 новия, но го взех 180 втора ръка преди почти година), не съм го отварял още (страх ме е дали ще мога да го затворя после :D ), та не знам от какво е дялан, но звука си ме кефи и clean и с dist. Верно, като ходя от време на време в магазина на РФ в Пловдив да пробвам по някоя китара, има чудовища дето наистина цепят мрака, но както вече казахте - за колкото си си платил, за толкова получаваш.

 

П.П.: За мнооого години! С пожелания за много здраве, щастие, късмет и всичко най-хубаво!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Heartman, на тая снимка дъската ми изглежда така, сякаш е с яко запълнен grain и трябва да се шкури още навътре ...

 

В момента първата снимка ми прилича само на курабийка. :D Ако махнеш струните и разболтиш грифа, там ще се види най-ясно за какво иде реч. Само да не се Оплашиш, щото аз като разболтих моя, вътре имаше 3-4 ситни, глухи отвора (освен нужните проходни отвори за 4-те болта) ... сякаш някой пиян китаец се е мъчил на няколко пъти да просвредли нещо на вярното място и се е отказал накрая. :godbless: На всичкото отгоре, някаква гадна подложка с дебелина около милиметър (като парче от онези противонасекомни ленти, дето се слагат да висят като ресни по касите на вратите лятно време) изпадна от китарата. Понеже подложката беше с релеф тип "вафла" от двете страни, по отпечатъците в дървото успях да видя къде се е намирала точно между грифа и джоба му. Тъпа история, общо взето. Махнах тая простотия и чувствително си увеличих състейна. Освен това, по очевидни причини, трябваше да си направя сетъп наново - успях да си смъкна екшъна с още милиметър и нещо. Само се чудя дали трябва да изшкуря neck pocket-а там, където приляга грифът, защото не ми се видя да е супер гладък. Та, мисълта ми е - ако ше сваляш грифа, внимавай какво и къде пада от китарата. :D И вземи я наснимай детайлно откъм джоба на грифа, да видим какво става там. Там, поне, байц, боя и лак нема. ;)

 

BTW, аз съм със Squier Strat Affinity, производство нейде '00-'01 и китарката си е от масивна елша. Ако някой може да изрови Fender Frontline 2001, защото моят го потурчих някъде, там пише ясно и точно от каква дъска са тези китари. Имам спомен, че дърветата бяха Ash и Alder за тия Стратове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе да ви питам (ама няма да ми се смеете много) китарата задължително ли върви със сертификати за вида дърво и нз още к'во? 'Щото аз като си зимах моята от магазина в сградата на Филхармонията и никакъв китап не ми дадоха, ма аз тогава не съм и знаел ако трябва да си поискам. Не че това сигурно е от огромно значение точно в моя случай (взех си китара да се уча на нея :godbless: )...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....реших да споделя и аз моето мнение....че съм абсолютно начинаещ в занаята и нямам особен опит, ще споделя, че съм чувал, че за китара трябва да се използва твърдо и здраво дърво. Не знам как липата например издържа опъването на жиците и дали не се смалява ъгълът, описан от тялото и грифа в точката на захващането им (който е около 180 градуса) :D Друго, което съм чувал, е това, че дървото трябва да е цяло, а не лепено (особено за грифа). От това зависи здравината. Не мога да преценя колко е як шпертплатът и дали е подходящ, но лично аз смятам, че ако сложите адаптери и опънете жици на един тиган, той пак трябва да вади някакъв звук :godbless: Доста зависи и от адаптерите :DНе че съм запознат много с влиянието на самото дърво върху звука дето се вади (все трябва да има някакво значение), но знам, че на първо място е важна здравината и твърдостта. Друго е при кухите китари...

 

Щом си начинаещ. трябва да ти кажа, че за звука на китарата, първостепенно значение има дървото и неговото качество. Адаптерите, макар и да са важна част, са по-надолу по веригата на важността, понеже те просто чуват как вибрират струните, а това как вибрират струните зависи от това на какво са сложени. Именно дървото и изработката правят голямата разлика в тона между скъпите и евтините китари.

 

За сертификат.... не. Особено при евтините китари, дори на сайта си пише, че спецификациите могат да се сменят без предупреждение. Като цяло е рядкост евтина китара да е направена от хубав материал. Често се ползват и шперплат, MDF и други материали, използвани в мебелната промишленост. По-добре е да се взимат китари с прозрачен или полупрозрачен лак, та да се вижда дървото.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-трудно и скъпо е да се фурнирова китарата така, че да не си личи, особено ако лака е прозрачен от всички страни.

На китара за 300-400 лв едва ли някой ще си играе толкова.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.