Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)
Аз лично само веднъж съм сънувал как измислям някакво парче, помня, че (според мен) беше адски яко. И толкова, на сутринта не го помнех. Помнех само, че е в ла мажор. Достя ме беше яд :girl_cray2:

Аз затова си взех още навремето GSM с диктофон (сега това е нещо нормално, но преди бяха значително по-скъпи от обикновените) и когато ми хрумне нещо веднага си го изтананиквам на GSM-a и после си го доразработвам на китарата. Имало е случаи, когато по улиците хората ме гледат и си мислят - тоя пък какво си "диктува на GSM-a"?? :-)

А за "скелета" на песните т.е. бас и ритъм китара/пиано мисля че е много важно да се знаят квартови и квинтови кръгове особено за начинаещите, т.е. напредналите няма как да не ги знаят.

Редактирано от Dan
Отговорено

Не, че не съм съгласен, че трябва да се знаят квартовия и квинтовия кръг на тоналностите, но наистина ми е интересно, защо мислиш, че точно това е толкова важно. Чисто любопитство

Отговорено

^^ мен ако питаш, най-важно е да имаш усет за ритъм, оттам координация, трайности и размери.

квинтово-квартовите кръгове, алтерации и други йероглифи ги остави на хора, които (и) теоретично се занимват с музиката.

• 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Съгласен съм с Kurt Uvash, че задължително музиканта/композитора трябва да има чувство за ритъм и т.н. но трябва поне да поназнайва някаква теория, защото по сайтовете с акорди на песни (за китара) е пълно със сгрешени акорди (особено в по-известните песни изпращани от потребилите - напр. - от 5 варианта един или два са верни)) - или цялата тоналност е друга, или отделни акорди са сгрешени. така че човек трябва да знае поне кое с кое си пасва. Затова смятам така, kolio_k.

Редактирано от Dan
  • 2 weeks later...
Отговорено

Аз пък крада яко... :P:yahoo: шегувам се, но това са твърде лични въпроси :P с китарата, бас-а, пианото, гп-то вкъщи правя идеята и после в репетиционната с другите момчета :)

Отговорено

факторите , които ми помагат най-много за целта са:

1-во-слушане на музика

2-ро- вдъхновение

3-то- добър инструмент

4-то- хармонически познания

5-то чувство за ритъм

• 2 years later...
Отговорено (Редактирано)

Обикновенно като съм в автобуса и си мисля песни и естествено докато сляза вече ги няма laugh.gif

трябва да си взимам диктофона с мен! cool.gif

D: може да ги пишеш на тетрадка (ако има къде да я сложиш )

Редактирано от niki101
Отговорено

Една икона някога беше казал, че трябва вдъхновение за добра песен. След като на човек му се случи нещо хубаво е много по-лесно да се напише хубава и оригинална мелодия. На мен ми идват, когато най-малко очаквам. Останалото го крада от корейския поп :))

• 2 weeks later...
Отговорено

@niki101

level_70_necroposter_shirt-d235349121633654012a9t5r_200.jpg

Тази седмица има някакъв бум в съживяването на теми. :thumbs_up: Не знам какво правите, в Гугъл ли търсите, та попадате на теми от последните страници, но неслучайно има дати над всеки пост. :whistle:

• 2 months later...
Отговорено

Ами аз не чета редовно и после ровя, пък видя нещо дето съм пропуснал и седна да чета.

Мен постоянно ми бръмчи някаква мелодия в главата, я моя я чужда. Ако е моя и ми хареса преди я повтарях наум докато я запомня. Отскоро ако ми хрумне нещо идейно се скривам някъде на тихо с телефона, пускам записа и тихо пея и тракам по корпуса за бийт - на записа излиза като техно-каса понякога но става :)

Така че ползвайте си телефоните. Всеки съвременен телефон има някакво вградено приложение за диктофон. Естествено записа звучи като от комунистически кинопреглед в повечето случай, особено ако сте записвали на улицата, но пък е по-добре от колкото да го забравите.