Jump to content
Българският форум за музиканти

Marshall Jmp1 Midi Programmable Tube Guitar Preamp


911

Recommended Posts

Здравейте,

трябва ми спешен съвет за този преамп или негова алтернатива с комбо.

Идеята е да се ползва за лайв. Доста ми го похвалиха и едва ли не толкова възможности имал с четирите си канала, че можеш да свириш от Елвис Пресли до Корн. Даже има незнам си какво на изходите и може да го ръгнеш директно в пулта и пак да постигенш същото без допълнителни ампове, кабинети и т.н. Моля ако някои се е сблъсквал с този преамп да изкаже мнение (или аналогично комбо с подобни характеристики, не е задължително да е маршал).

На мен основно ще ми тряба да свиря лимп бизкит, корн и в тая насока, но понякога и с по леко изкривяване стил ред хот. Да речем ще ползвам китари мюзикмен и ибанец.

 

Ако може да не обсъждаме въпроса, че с глава и кабинети ще е най-добре, щото те не са най-удачни за нашите клубове (ще надвикат всичко живо вътре), а и хамалогията не е малка, после и гърба те боли :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами няма как да се мине според мен без извода, че с краен усилвател стерео с две колони, в комбо или глава с колона ще е най добре - защото то просто си е така.:) Това което си избрал е доста сериозен професионален преамп и в него е скрит истински звук, но той не може да бъде изкаран директно в пулта на 100% според мен въпреки, че един от любимите ми албуми на Екстрийм - III Sides To Every Story, китарата е записвана точно с този преамп, но имайки в предвид с каква периферия разполагат в легендарното Abbey Road и другите студиа където е правен, едва ли е директно в пулта записвано с него ... това го казвам за да дам пример, че най големите музиканти се доверяват на този преамп и е доста популярен...за музиката която ще свириш, ще ти свърши работа разбира се възможностите му са големи, но едва ли силата му е в миксера - ако твърдо си решен на тоя вариант по добре си вземи нещо от сорта на Line 6, GNX3000 Digitech, Boss GT8 и.т.н ценово ще ти дойде колкото ЈМР1 и няма да ти се налага да даваш пари за усилватели, нито ще ги мъкнеш, и според мен ще звучиш по добре в миксера. Казвам го защото разполагам с подобен преамп и знам, че най доброто за него, както и за ЈМР1 наживо е лампово стерео стъпало с две 4х12. За мен това е истината...но това до тук дето го изписах е лично мнение.:P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако твърдо си решен на тоя вариант по добре си вземи нещо от сорта на Line 6, GNX3000 Digitech, Boss GT8 и.т.н ценово ще ти дойде колкото ЈМР1 и няма да ти се налага да даваш пари за усилватели

 

Преди седмица пробвах Line6 PODxt Live Guitar Amp Modeling Pedal и нещо не се очаровах, а уж е последен писък на модата. Говоря изцяло за кривенето, другите неща за напудряне на звука са ок (ревърби, хоруси и т.н.). Това че уж симулира над 100 глави изобщо не е вярно според мен, начина на кривене е един същ навсякъде, но с различна честотна характеристика. И като цяло не се кефя на дисторшъните от процесори, много електронно ми звучат (жужащи т.н.) или аз просто не мога да ги настроя (може и в мен да е проблема :) ).

 

И междудругото аз много се кефя на саунда на Нуно, така че може и да се ориентирам към маршалския преамп стига да мога да го пригодя за лимп бизкит и корн също, та дори и да не е директно в пулт.

 

Благодаря ти за мнението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сега, на тоя преам му вадиш лампите и той продължава да свири и да криви ... толкоз по въпроса че е лампов :) Кривоча му идва от транзистори и от лампата се украсява само. Иначе не звучи зле ... ако те кефи маршалския саунд ще те изкефи преампа. Много извесни китаристи го ползват - на мейдън двамата примерно и тн.

 

На мен основно ще ми тряба да свиря лимп бизкит, корн и в тая насока, но понякога и с по леко изкривяване стил ред хот.

Погледни АDA MP1 ... и аз се бях засилил да взимам JMP преамп преди половин година и един агент тука във форума ме светна за АДА и него взех. Мания машина а и вади маршалските саундове и бленди без проблеми и има още 1 тон гейн допълнитено. Има семпли уй ги на сайта. С него металика са записвали черния албум.

маршала според мен е за по леки неща, има изкох с симулатор на кабинет - доректно в компа и записваш ама в днешно време има импулси които са по-добри от симулаторите а и не струват пари.... само като идея

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Погледни АDA MP1

Да имаш идея някои да продава такова нещо е бг, то май при всички полежения ще е на старо. Ти на каква цена го взе?

 

Зачетох се аз на сайта тук (форум: препратка от твоя линк) и там пък друго съветат:

Voodoo Valve

Rocktron Chameleon

 

Вече съвсем незнам :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...но той не може да бъде изкаран директно в пулта на 100% според мен въпреки, че един от любимите ми албуми на Екстрийм - III Sides To Every Story, китарата е записвана точно с този преамп, но имайки в предвид с каква периферия разполагат в легендарното Abbey Road и другите студиа където е правен, едва ли е директно в пулта записвано с него ... това го казвам за да дам пример, че най големите музиканти се доверяват на този преамп и е доста популярен.... :metalist:

 

//off topic

Само в интерес на точността - точно този Extreme албум е записван & миксиран от Bob St.John, 7 месеца в студио в Long Island (New River е студиото и вече не съществува). Усилвателите, които са използвани са доста - Soldano series II super lead 60 + boss turbo overdrive, Andy Brauer moded 30W Marshall, ADA MP1 & McIntosh power amps, Fender Vibraverb, дори и едно от солата е записвано с Marshall Mini Stack. Neve конзоли, Студер & Мицубиши лентови машини, Микрофоните китарните са Нойман U87 колкото и да е странно :P 2 парчета - единият модифициран от Клаус Хайне, другият стандартен.

//end of topic - не не съм extreme maniac ... :cheers2:

Редактирано от synchu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сега, на тоя преам му вадиш лампите и той продължава да свири и да криви ... толкоз по въпроса че е лампов hysterical.gif Кривоча му идва от транзистори и от лампата се украсява само.

 

От долната схема се вижда ясно, че това няма как да е вярно, освен ако някой не си е оставил ръцете вътре. С други думи без лампите този преамп не би трябвало да може да вади звук.

 

http://www.drtube.com/schematics/marshall/jmp1-61-04.pdf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че казаното беше в преносен смисъл. Просто има опамп'с и съответно се отдалечава от чисто ламповата апаратура. По същата причина се разделих с една иначе доста яка машина - Mesa V-Twin. :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че какво значение има какво има вътре ако свири яко(освен чиста доза фанатизъм може би)?!

Аз да я имам тая Меса пък ако ще и с на Ал Бънди чорапите да е пълна. :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че какво значение има какво има вътре ако свири яко(освен чиста доза фанатизъм може би)?!

Аз да я имам тая Меса пък ... :hysterical:

 

Ааа, ке се сетите вие де е папото? :)

 

Baby, надявам се си взел нещо еквивалентно с парите от Месата, оти иначе ти късам ушите до лакътя!

 

:metalist::ok::)

Редактирано от bigjav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че какво значение има какво има вътре ако свири яко(освен чиста доза фанатизъм може би)?!

ЦЕНАТА

има великолепни транзисторни кривочи и лично нямам абослютно нищо против тях... ама да дадеш към 600 лв за 2ра ръка преам (само преамп - питай Грег колко ще ти излезе цяла лампова глава при него, и то нова) на кусур години и той да ти криви с транзистори ... не е нормално .. или ?!?!?

 

наистина преувеличих - сори, надявам се не съм подвел някой

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:hysterical:

Само в интерес на точността - точно този Extreme албум е записван & миксиран от Bob St.John, 7 месеца в студио в Long Island (New River е студиото и вече не съществува). Усилвателите, които са използвани са доста - Soldano series II super lead 60 + boss turbo overdrive, Andy Brauer moded 30W Marshall, ADA MP1 & McIntosh power amps, Fender Vibraverb, дори и едно от солата е записвано с Marshall Mini Stack. Neve конзоли, Студер & Мицубиши лентови машини, Микрофоните китарните са Нойман U87 колкото и да е странно 2 парчета - единият модифициран от Клаус Хайне, другият стандартен.

//end of topic - не не съм extreme maniac ...

 

Да си призная, чак толкова подробности не знам за усилвателите които са използвани, сигурен съм че са си играли с различни такива, но имам едно старо списание с интервю на Нуно в което споменава, че основно е записвано с маршал ЈМР1 преамп и едно от студиата е Аби Роуд...може би само за оркестъра става въпрос... може и да си спестява труда да обяснява за другите неща които са използвани, мързи ме да го търся интервюто, но това не са важни неща. Важното е че преампа наистина е профи...и доста народ от най големите имена го използва това ми беше мисълта аз се отплеснах с Икстрийм щото са ми любима група...:hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Остави списанието - аз директно ти цитирам Bob St.John, който е човекът, записвал албума, а той си цитира записките (вкл. има и микрофоните за барабаните, предусилвателите за бас китарите, етц) :punk_guitar: Мдам... за оркестровите партии си прав - записвани са в Abbey Road. Може и да са си играли с JMP-то, но това което последно е влязло в албума са гореизброените усилватели и вероятно някой друг трак от JMP-то - в крайна сметка и тогава и сега се правят по 5-6 трака с различни усилватели и какво от тях влиза или каква смеска от тях влиза е решение на продуцента - в случая Nuno & Bob St.John :rocker: А това, че не съм маниак на тема Extreme беше в шеговит аспект по-скоро :) Смятам III sides за един от най-великите албуми въобще, да не говорим, че според мен е и най-добрият на Extreme.

 

А 911, ако се кефиш на звука на Нуно, пробвай продуктите на Hughes & Kettner. Ако не се нуждаеш от МИДИ възможностите на Маршал преамп - хвърли едно ухо/око на Hughes & Kettner Tubeman II, който в комбинация с Washburn N2/N4 тип китари, дава доста сходен резултат(е разбира се Нуно си е Нуно и няма как да изкараш същия тон без да си Нуно :) ). Друг вероятен избор е и Koch Pedaltone, който обаче ти препоръчвам да чуеш предварително, защото си има специфичен тон, който на някои им харесва на други не (т'ва звучи тъпо, но на сайта на Кох има семпли, ако се не лъжа, пък и аз мога да ти запиша това онова, ако искаш).

 

Както и да е по отношение на преамп-а - JMP - то, според мен, не е лош дивайс, но на мен специално не ми харесва звукът му. При силен драйв малко тънък и жужащ (т.е. прекалено множко презънс и високи) има и ми е малко далеч от моя идеал за Маршал тип звук (който от по-леките рок банди грубо казано и градиращо по степен на използван драйв :) - е AC/DC, Guns 'n' Roses, а oт по-тежките Slayer).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

911 с риск да стана банален, бих ти препоръчал да си намериш на старо ADA MP-1, ADA MP-2 или ADA MP-1 Classic.

 

Доколкото съм чел ревюта и мнения, кривенето в Маршъла е транзисторно, а лампите са само за стопляне на тона, докато в ADA кривочите са изцяло лампови.

 

 

Сори. Чак сега видях че и колегата vhcs вече е казал същото.

Редактирано от DILETANT
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Baby, надявам се си взел нещо еквивалентно с парите от Месата, оти иначе ти късам ушите до лакътя!

Абе аз взех повече от достоен заместник в лицето на Peavey Classic 30, но определено направих подарък при продажбата. Добре че е на наш човек - peshoy2k. V-Twin ми излезе близо 500 лева докато дойде от ЮСА, а го продадох за 350 лева, ама карай. Важното е, че новият АМР кърти отсекъде!!!

vhcs, по него време нито бях толкова в час, нито Грегг съществуваше, нито нищо подобно. Освен това при мен дозата фанатизъм е в повече. :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.