CorvusCorax Публикувано Септември 7, 2007 Публикувано Септември 7, 2007 Песента е Don't You Cry на Kamelot. Получава се добре, страшно удобна ми е, но има едно място, което ми прецаква цялата партия - става въпрос за бриджа точно на думата FATHER, ко конкретно faTHER. Тона ми е в диапазона, от крайните е, но като че ли интервалът нещо не ми е по силите или самия вокал (защото гледам да го пея с възможно най-правилно произношение) не ми е удобен... Идва нещо като Ъ. Трябва да мина на фалцет, за да мога да го взема стабилно, а така се прецаква целия бридж - трябва да си е на глас, за да бъде достатъчно силно като внушение, а и фалцетите от припева вече стават досадни, за да продължавам с тях... И така, можете ли да ми дадете съвет как да направя, че да го изпея на глас? Може би трябва да променя вокала, да не е Ъ, ами О, А или Е... Но ако има друг начин... По дяволите, трябва да стане...Идеи?
Bohemian Отговорено Септември 8, 2007 Отговорено Септември 8, 2007 Опитай да поработиш отделно върху самия тон. Пробвай да го задържаш равен, пей го в разни разпявания, като сменяш гласните и динамиката. Поработи върху атаката на тона. Ако горното го правиш безпроблемно и все още ти е трудно да изпееш фразата, значи проблема е в интервала. Тогава опитай да преминеш в по-висока позиция на гласа преди високия тон.
CorvusCorax Отговорено Септември 8, 2007 Автор Отговорено Септември 8, 2007 (Редактирано) Както казах тонът ми е в диапазона. Не мога да го изпея в тази песен, в дадения интервал, с дадения остатък въздух, в даденото темпо. Достатъчно дадено дадох инфото за проблема си Проблемът е, че се получава неудобен за пеене вокал (Ъ, А/Ъ), който встъпва в доста голям интервал от предния тон (ако и да не е толкова голям интервала, във въпросната височина е страшно много)... Какво ще рече "по-висока позиция на гласа"? Аз все още си мисля, макар и с нежелание, да сменя вокала с чисто А, въпреки че ще звучи тъпо... Ти въобще чу ли песента, преди да почнеш да ме съветваш? В смисъл, баритон съм, а песента като че не е съвсем за баритон, не и от моя тип... Но, по дяволите, пея я страхотно (а това аз да се харесам се случва на сто години нито веднъж...), само този глупав тон прецаква цялата история... Редактирано Септември 8, 2007 от CorvusCorax
Bohemian Отговорено Септември 8, 2007 Отговорено Септември 8, 2007 Чух песента, много ясно. С въздуха не виждам какъв е проблема, при положение, че има достатъчно време да поемеш дъх точно преди "father". Високата позиция се получава като се измести гръдният кош нагоре и се наклони леко напред. Така ти е по-лесно да взимаш високите тонове (и по-трудно ниските). Нещо като скоростите при автомобилите - можеш да вдигнеш 100км/час и на първа, но ще форсираш двигателя много повече, отколкото ако си на трета/четвърта. Това съм го чел във "Вокална фонология" на Иван Максимов, но не мога да намеря точния цитат сега. Коремът ти хлътва, а поетият въздух е почти изцяло в белите дробове. Усещането е все едно се "набираш" (не в буквалния смисъл, не мога да го обясня точно). Иначе тонът вярно е доста висок за баритон. Ла от първа октава ли е или се бъркам? Ако да, това е един от пределните тонове на баритона (макар че Фреди Меркюри взима до от втора =)). Според мен, ако се получава добре с чисто "А", го остави така. При всички случаи е по-добре от чисто "Ъ".
CorvusCorax Отговорено Септември 8, 2007 Автор Отговорено Септември 8, 2007 Ще опитам така, както казваш (но утре - съседите и без това ме мразят всеки ден по три часа). Ако не стане... то се е видяло, ще променя мелодията или гласната... Трудно е, трудно е... Споменаваш за "Вокална фонология" на Иван Максимов - къде да я търся тази книга, не си първият тук, който я споменава...
brysnaria Отговорено Септември 8, 2007 Отговорено Септември 8, 2007 Най-добре се запиши как го пееш за да можем да дадем най-точен съвет. Иначе може да пробваш да изпееш няколко пъти само "ther", както искаш да звучи, и после по същия начин по който го пееш да изпееш "fa". Така не би трябвало да ти се измества позицията, понеже мисля че това е проблема, ама най-добре пусниедно записче
CorvusCorax Отговорено Септември 9, 2007 Автор Отговорено Септември 9, 2007 (Редактирано) Пич, говориш пълни глупости, ама няма значение. Няма практически никакъв смисъл да пея само сричката с кофти тона - той ми е в в диапазона, не е тон, който го нямам... Ама к'во ли ти обяснявам... За записа... Ами песента я уча, защото трябва да я запиша... А недонаучена песен няма да записвам. Който може да ми помогне със съвет, той ще може и да разбере какъв е проблемът още от описанието му... Сори ако звуча малко по-хапливо от обикновено... Не съм пил кафе още... Редактирано Септември 9, 2007 от CorvusCorax
ipo Отговорено Септември 9, 2007 Отговорено Септември 9, 2007 Какво ли попаднах в тази тема . Не мога да кажа,че съм певец, НО си мисля , че ще съм от помощ в този случай. Самото произношение на думата father е такова , че ПРЕспокойно можеш да си го изпееш на съесем чистичко българско А. Да не говорим ,че то си е повечко А от колкото Ъ пък да помогна .. весело.
Bohemian Отговорено Септември 9, 2007 Отговорено Септември 9, 2007 Моята "Вокална фонология" е ксерокопие от тази в народната библиотека. Копирането, заедно с подвързване излиза 10-12лв. Може да я потърсиш и някъде, където продават книги на старо.
brysnaria Отговорено Септември 9, 2007 Отговорено Септември 9, 2007 (Редактирано) Пич, говориш пълни глупости, ама няма значение. Няма практически никакъв смисъл да пея само сричката с кофти тона - той ми е в в диапазона, не е тон, който го нямам... Ама к'во ли ти обяснявам...За записа... Ами песента я уча, защото трябва да я запиша... А недонаучена песен няма да записвам. Който може да ми помогне със съвет, той ще може и да разбере какъв е проблемът още от описанието му... Сори ако звуча малко по-хапливо от обикновено... Не съм пил кафе още... Ами щом не ти излиза при пеенето и отиваш на фалцет, значи не ти е сигурен тон Все пак сол# или там какжото е си е височко за баритон. По описанието което си дал , така изглежда, сори. Ама от друга страна аз пък кой съм ,че да ти давам съвети , няма да се обаждам повече Чао и успех Редактирано Септември 9, 2007 от brysnaria
Caruso Отговорено Септември 9, 2007 Отговорено Септември 9, 2007 (Редактирано) Песента е Don't You Cry на Kamelot. Получава се добре, страшно удобна ми е, но има едно място, което ми прецаква цялата партия - става въпрос за бриджа точно на думата FATHER, ко конкретно faTHER. Тона ми е в диапазона, от крайните е, но като че ли интервалът нещо не ми е по силите или самия вокал (защото гледам да го пея с възможно най-правилно произношение) не ми е удобен... Идва нещо като Ъ. Трябва да мина на фалцет, за да мога да го взема стабилно, а така се прецаква целия бридж - трябва да си е на глас, за да бъде достатъчно силно като внушение, а и фалцетите от припева вече стават досадни, за да продължавам с тях... И така, можете ли да ми дадете съвет как да направя, че да го изпея на глас? Може би трябва да променя вокала, да не е Ъ, ами О, А или Е... Но ако има друг начин... По дяволите, трябва да стане...Идеи? Значи във фразата фадър имаш 2 гласни важни са те и интервалът който е между тях 1-изпей самият интервал само с а а като започнеш няколко тона по надолу и се качи хроматично до този който е в парчето изключително важно е да не променяш по принцип отвора на гърлото позицията на езика и ченето горният тон да се получи само от повишаване на налягането на въздуха Ако си баритон този съвет може да не е верен на 100% тъй като за пределни тонове може да е нужно и нещо допълнително така че тр да чуя за по точни указания 2- след като постигнеш 1 започни да правиш горния тон върху първия но с по изтеглен назад вокал на втория това затъмнява А и то поцва да прилича на Ъ 3- не се старай да копираш точно песента а именно използвай малка хитринка увеличи продължителността на първия тон за сметка на втория дори и да е прав без някакво разклащане и по кратичък няма да звучи грозно 4- накрая сложи и съгласните за да стане думичката като се опитвай въпреки Д-то което трябва да кажеш да не променяш позициана за вокала От разстояние толкоз но по принцип е напълно достатъчно Редактирано Септември 9, 2007 от Caruso
CorvusCorax Отговорено Септември 9, 2007 Автор Отговорено Септември 9, 2007 Карузо си е Карузо... Помогна, беше изчерпателен и ясен. Благодаря! Вече минавам на 2... Ако утре не четете по вестниците "Съседи пребиват до смърт певец", значи ще мога да пиша и да кажа има ли ефект. Бръснар, не се обиждай, просто не беше доразбрал в какво се състои проблемът ми. Това не значи, че не си компетентен - си, и сме го писали това И не забравяй, това че съм баритон по принцип, не означава че в някои случаи не мога да пея и по-високо, още повече, че гласът ми нормално звучи малко по-висок, заради по-мекия тембър. Bohemian, имаш ЛС ipo... осъзнай се! Аз не искам да звуча като руски артист на Евровизия... Това с промяната на гласната беше само вариант в краен случай, даже не вариант Б... Благодаря на всички, които ми помогнаха. Мисля, че това беше именно предназначението на този форум - не мерене на диапазони, сравняване на височини и безцелни коментари, а взаимопомощ. Доказвате, че все още има хора, които помнят как се правеше. Продължавайте в същия дух, защото това радва! Хубаво ще е, ако и други хора имат нужда от съвет как да изпеят нещо, да попитат - докато тече дискусия по личния им вокален проблем, останалите ще могат да научат много нови неща. Мисля че ще е полезно за всички. А дали това да не се случи в една тема? Тема, наистина полезна и сериозна, понеже напоследък такива са ни дефицит... Нещо като Училище за певци - задавате конкретен въпрос (с вокална насоченост, разбира се) и получавате конкретен отговор; давате конкретен проблем и получавате конкретно решение. Така, както се случи с това мое вокално начинание... И пак - Карузо, Бръснаря, Бохемиан, благодаря ви за помощта!
Ивелин Отговорено Октомври 22, 2007 Отговорено Октомври 22, 2007 Обясни ми едно нещо: -Как един доктор може да даде диагноза за заболяване на пациент само по неговите обяснения?! Отговор: Не може (поне не точна такава). Вариантите може да са много... Не може да се каже какъв ти е проблема, без да чуем как го пееш (и въобще как пееш!). Гласа не инструмент - няма как да се обясни като при китарата - "...сложи пръстчето там, а т'ва тук..." FA (закрива към "Ъ") THER (отворено с повече вибрато) къв е проблема да го изпееш, ако НАИСТИНА ти е в диапазона (ла бемол е над моста на баритоните - не те знам ти къв вид си и как въобще звучиш там) Моите съвети са два: -Ако наистина искаш да се занимаваш със пеене - тръгни на уроци (сериозно говоря), щом такава песен ти създава проблеми... -...и защо още не си скочил от високо, както вече те бях питал??? П.П. От всяко дърво свирка не става!... За да си добър изпълнител трябва да си и добър човек, а ти си леке!
HeLL^AnGeL Отговорено Октомври 23, 2007 Отговорено Октомври 23, 2007 Пробвай да го изпееш леко накъсано така може да стане.
CorvusCorax Отговорено Октомври 23, 2007 Автор Отговорено Октомври 23, 2007 Ивелине, от заяждането ти няма смисъл, не е основателно (предполагам), не се познаваме (размяната на две ЛСта не е познанство, според мен), не си ме чувал как пея, не знаеш дали наистина съм леке, не си наясно къде и колко ходя на уроци. Ще направя опит да си изясня какъв ти е проблема с мен, а дотогава, не прави опити да го разрешаваш във форума, моля те. Темата не е актуална от доста време насам, от нея полза вече няма, а щом става повод някой си да си спами, нещо ме кара да си мисля, че скоро ще бъде затворена. ПП. Между другото, вече направих песента, след седмица ще я записвам. Отново благодарности на Бръснаря, Ипо и Карузо!
Recommended Posts