Evtim Djerekarov Отговорено Септември 26, 2007 Отговорено Септември 26, 2007 Колкото щете мазила и политури за китари навсякъде. И с влажен парцал да я почиствате китарата, нищо няма да и стане, най-много да и ръждясат по-бързо струните. Добре е да не се използват абразиви като телчета, шкурчици, груби платове, и др., нито неща които биха могли да разградят лака, или да направят химическа ракция с металните части. За колекционери на китари за по $10000 парчето разбирам да купуват скъпи химии за почистване, ама за хора със скуаери и джаксъни за по има-няма 60-100 долара на едро, или кремони, не виждам смисъл човек да се вманиачава чак толкова, и да харчи особено много пари за поддръжката на един китайски/корейски/български евтинджос. Най-много некоя друга политура или фино парцалче. Според мен най-добрата грижа за евтиния инструмент е просто да избягвате да го удряте в мебелите вкъщи, и да внимавате с циповете . Това са моите 5 стотинки.. Рок он! Цитирай
Carpe_diem Отговорено Септември 26, 2007 Отговорено Септември 26, 2007 Аз мойта китарка я бърша с кърпичка за очила... Нищо не използвам и не се натрупват никакви мръсотии. Виж едно време при кремоната и раш-пила не помагаше... Цитирай
dedomito Отговорено Септември 26, 2007 Отговорено Септември 26, 2007 (Редактирано) Аз мисля , че само якото свирене помага в случая , след като си купих Джаксъна моята любима Кремона / 1978г / хвана прах , а Джаксъна е чист и свети . За да не ми се цапа китарата свиря със специална маска на лицето / за да не се получи химична реакция между струните и алкохолният ми дъх / , както и слагам специални ръкавици на ръцете / плетени от естествена вълна с пръст само за палеца /. Преди да докосна китарата минавам през кабинка за отстраняване на всякакви микроби , а самата китара след свирене поставям на специална стойка разработка на НАСА и КГБ така че просто никой да не я докосва / лазарните датчици и вълчите капани около нея вършат прекрасна работа / :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: Редактирано Септември 26, 2007 от dedomito 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 26, 2007 Отговорено Септември 26, 2007 Винаги съм се чудил и как някои хора успяват да си пазят китарите в такъв вид, имам чувството че свирят на тях в специални условия. Аз на моята не свиря кой знае колко много, някъде средно по около 2.5 часа на ден, и за последно и сменях позициите точно преди 2 години, като вече почват да плачат за смяна, а хем са Jumbo - височки са. При това положение, за какви политури на прагчета трябва да мисля, след като са добили вече хипер-трапецоидна форма. Освен това, изнасям китарката чат-пат, чуквал съм я леко 2-3 пъти. Изобщо, според мен, е доста трудно човек да поддържа инструмента, на който ежедневно свири в перфектна форма, освен ако не свири веднъж в седмицата за половин час, или пък ако не хвърля наистина по доста пари и време за поддръжка. Особено лакираните maple фингърборди, виждам как на през 1-2 години си заминава лака, особено ако се свири блус с повече масажи(бендове) и вибрато. А ако почне да се цапа фингърборда, както е светъл - после много трудно би се изчистил. Вижте стратовете от преди 20-30 години, и ще видите за какво говоря. Цитирай
Overdrive Отговорено Септември 26, 2007 Отговорено Септември 26, 2007 аз пък моята китара не я почиствам и не я пазя да не се драска и не виждам защо трябва да го правя TerminalFrost - бъркаш се - големите лютиери ползват само ШМИРГЕЛ Цитирай
KingdomX Отговорено Септември 28, 2007 Отговорено Септември 28, 2007 аз пък моята китара не я почиствам и не я пазя да не се драска и не виждам защо трябва да го правя TerminalFrost - бъркаш се - големите лютиери ползват само ШМИРГЕЛ Това с лютиерите ми хареса Инъче всичко е до отношение, време и желание. Аз моята доскоро в почиствах с препарат за почистване на мебели, който струва 1 лв. за 300мл. някакъв прост - върши работа. Сега си взех на дънлууп за почистване на фингърборд. Единствената разлика е, че този на дънлууп почиства по бързо и струва 12 лв. Правете си сами сметката. Препарат за почистване на струни не виждам смисъл да купувам, при положение, че струни сменям всеки месец, най-много два. Препарат за почистване на тялото също не купуван, защото не го цапам, а й на черното не си личи(както се казва в една книжка - черното е най-чистия цвят) Половината препарати , който се продават според мен са ненужни, но всеки има право на избор и своя гледна точка. Мояата е тази. Цитирай
Hillbilly Отговорено Септември 28, 2007 Отговорено Септември 28, 2007 (Редактирано) Особено лакираните maple фингърборди, виждам как на през 1-2 години си заминава лака, особено ако се свири блус с повече масажи(бендове) и вибрато. А ако почне да се цапа фингърборда, както е светъл - после много трудно би се изчистил. Вижте стратовете от преди 20-30 години, и ще видите за какво говоря.Добре ,като заредя батериите на апарата ще снимам грифа на Стратокастер-а ми набор74г.Единствено на долния и отчасти на горния ръб си е заминал лака.Чистя го с памучна кърпа със спирт.Виждал съм обелен мейпъл гриф,но на някаква корейска китара. Редактирано Септември 28, 2007 от Hillbilly Цитирай
Krasen Отговорено Септември 28, 2007 Отговорено Септември 28, 2007 Препарат за почистване на тялото също не купуван, защото не го цапам, а й на черното не си личи(както се казва в една книжка - черното е най-чистия цвят) Абе моята китара също е черна, но аз лично обичам да блести Не съм си купил препарат, но винаги след свирене я забърсвам за да свети хяхя. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 29, 2007 Отговорено Септември 29, 2007 Добре ,като заредя батериите на апарата ще снимам грифа на Стратокастер-а ми набор74г.Единствено на долния и отчасти на горния ръб си е заминал лака.Чистя го с памучна кърпа със спирт.Виждал съм обелен мейпъл гриф,но на някаква корейска китара. Не ми се вярва на корейските китари, лака да е чак толкова лош. Ако не си смениш позициите навреме, и ако чегърташ много бендове, няма начин да не поолющиш лака. Аз съм виджал ужасно обелени мейпъл грифове, и то на множество оригинални стратокастери. Поздрави, Евтим Цитирай
rocker_vn Отговорено Септември 29, 2007 Отговорено Септември 29, 2007 Аз мисля , че само якото свирене помага в случая , след като си купих Джаксъна моята любима Кремона / 1978г / хвана прах , а Джаксъна е чист и свети . За да не ми се цапа китарата свиря със специална маска на лицето / за да не се получи химична реакция между струните и алкохолният ми дъх / , както и слагам специални ръкавици на ръцете / плетени от естествена вълна с пръст само за палеца /. Преди да докосна китарата минавам през кабинка за отстраняване на всякакви микроби , а самата китара след свирене поставям на специална стойка разработка на НАСА и КГБ така че просто никой да не я докосва / лазарните датчици и вълчите капани около нея вършат прекрасна работа / :) :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical: така е,аз този ритуал го видях с очите си,и вече и аз така правя.нали сме българи - откраднахме и копирахме разработката на НАСА и КГБ (специалната стойка),и сега я копирам 1:1 и мога да я пусна в продажба за желаещите... митак,много ме разсмиваш понякога,даже корема ме заболява... Цитирай
ceco milanov Отговорено Септември 29, 2007 Отговорено Септември 29, 2007 Абе не се престарам с чистенето.., но обичам китарата да ми е чиста. По принцип си я чиста в седмицата 1 път и то най- вече от праха от между адаптрите и от главата на грифа. С препарати и сваляне на струните.. тая процедура я права по- рядко... Клавиатурата също си я чиста всяка седмица... Обичам да ми е чисто ... Цитирай
Azwraith Отговорено Ноември 10, 2007 Отговорено Ноември 10, 2007 Аз ползвам на Planet Wave спреи и за сега нямям оплаквания :) Цитирай
ludmata Отговорено Ноември 11, 2007 Отговорено Ноември 11, 2007 Ми аз мразя, ма много мразя китарата да ми е мръсна.... Отвирва ми се като я гледам... Наскоро си взех една китара - толкоз кир имаше на грифа, че ако я метна на стената, ще почне да пълзи нагоре... И сега с кво чистя - фингърборда с най обикновенно лимонено масло - много добре сваля кирта. Само да ви кажа - едно голмо шише на дънлоп е 12-15 лева, а в аптеката едно мънинко мънинко е 4 лева, не се прецаквайте кат мене. Също лимоненото масло помага ако ви тече кръв от носа - капвате две три капки и шмръквате - няма такова чуство после ама от както го правих това забравих какво са слаби капиляри Да се върна на темата - за всичко останало ползвам на Фендер някакъв полишер за 10.50 го купиш преди време от раизинга - става перфектно и понеже и двете китари са ми черни остават много гадни петна след свирене та си трябва... После някой да ми разправя, че било най-чистият цвят аиде гъзарски ок, ама чист.... Цитирай
allex_max Отговорено Ноември 11, 2007 Отговорено Ноември 11, 2007 Formula No 65 - Guitar body polish and cleaner - Dunlop в комплект с Fretboard Ultimate (малииий) LEMON OIL + две памучни кърпи Dunlop ги има в xxxx срещу 30лв. - грифа отзад може да се минава с полировката за тяло а Лемон ой-ла само за Фингър/Фретборда - т.е. лицевата страна на грифа, където са позициите при свалени струни - използва се САМО за Rosewood, НЕ за Maple ... ами инструментие светят след едно занимание за 3мин а сигурно има матрял за 50-60 чистения в тези флакончета ... Цитирай
Hellrider Отговорено Ноември 11, 2007 Отговорено Ноември 11, 2007 Абе хора, луди ли сте...кво се занимавате да чистите некви скуаери за по 200-300 кинта...разбирам да сте дали космическата сума е така, да е уникална по рода си китара, да си струва месечно да даваш няква сериозна цифра за да се грижиш за нея! За некви китари дето сте дали макс 500 кинта и да давате после още 500 и повече годишно за да я поддържате е малко смешно...Ако толкоз искате да се грижите за инструмента като начало се въоражете с невероятното откритие на човечвството-ПАРЦАЛ!!! добива се след продължителна обработка на използвани гащи, стари тениски и чорапи Тааа като се сдобиете с оръжието на труда си, започвате внимателни движения по повърхността на вашата любима китара и...О ЧУДО!!! За без пари китарката е чиста и вие сте доволни иначе ако толкоз ви се ще да се мажете с боклуци-лимоново масло от аптеката и мааалко памук ! Поздрави!!! Цитирай
Recommended Posts