bmo Публикувано преди 8 часа Публикувано преди 8 часа Като гледам този раздел е почти замрял, но все пак да попитам. Насочил съм се към чейн за фънк и соул и след гледане и четене горе-долу се спрях на това - MXR M87 компресор, EBS IQ BLUE LABEL филтър и BOSS OC-5 октавер. Някакви мнения и препоръки? Или предложения за нещо друго? Цитирай
Baby Thomas Отговорено преди 4 часа Отговорено преди 4 часа За мен най-добре е да имаш параметрично ЕКю (поне една "лента", да отрежеш най-гнусната честота, обикновено 240-250 херца) и компесорът да има всички настройки, както са студийните и плъгините. По-конкретно да има контрол над атаката, за да можеш да обработиш (по-точно вдигнеш нивото) на това, което се чува след първоначалния пик. Харесвам модерно агресивен звук и без тях е теудно да си направи човек каквото му трябва. В моя случай, де... За компресор бях хвърлил око и на един лампов МаркБас, супер цвят и характер вадеше. Но аз не харесвам "чист" бас, дето звучи като дъска за гладене. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено преди 1 час Отговорено преди 1 час Както каза Бейби Томас, параметрично EQ трябва да имаш на всяка цена. Независимо дали ще е педалче или процесор, особено при свирни на живо и джемове, попадаш в някакво помещение, което не е предвидено за свирене и хоп класика в жанра - някакъв кънтеж точно около 200-250Hz и няма оправяне. Хубавото при процесорите е, че параметриците можеш да ги гласиш дигитално на каква честота да режеш и можеш изключително прецизно да си направиш correction EQ за определено помещение. Нещата опират и до бюджет, но от аналоговите решения това ми изглежда супер симпатично – MXR 10 Band Equalizer Silver. Тоя MXR дето си го споменал е класика в жанра за компресор, върши работа при всякакъв контекст. Вече какво ще кичиш отгоре, като октавер или енвелоуп филтър е въпрос на личен вкус. EQ и компресор трябва да има на всяка цена за корекция на динамиката и честотите – от там нататък, свят широк. За мен фънкът и соулът лично има три основни проявления като тон – vintage, модерен и изкелиферчен, сега ще се опитам да се обоснова. Vintage си е мътилката от едно време, дето са пускали баса директно в някакъв лампов/транзисторен амп и са свирили без много изгъзици. Понякога може да кривне, може и да е стерилно чист, въпрос на вкус. Към днешна дата популярен басист, който по моят критерий има vintage тон е Джо Дарт от Вулфпек - цък. От модерният тон си представям нещата горе-долу в посока Маркус Милър. Адаптери с широк спектър, чуват се ясно изразени високи честоти. Разбира се тези свирачи ползват и доста слап техника. Ето пример, по моят вкус. И вече изкелиферчения са хората, които скършват баса от ефекти. Тук вече има сериозен процесинг, AxeFX да речем. Хенрик Линдър е такъв представител, ето какви шашми прави – цък. Освен това не ни спомена каква ти е бас китарата и ще я пускаш ли в амп. А може би в DI? Ще свириш ли на живо, ще се пускаш ли в PA системи, където нямаш обособен бас амп? Тогава можеш да ползваш и IR-и за бас кабинети. Това също доста променя нещата на играта. Как свириш освен това – с пръсти, с палец, с перо, слап? Цитирай
bmo Отговорено преди 1 час Автор Отговорено преди 1 час Басът е Ibanez SR700 с активни адаптери. Ампът е EBS Classic session 60. Само вкъщи се ползват. Аз съм си бедруум ентусиаст. Ако трябва някакво име да посоча, най на сърце ми е Джамирокуай. Бича с пръсти и слап ми е голям кеф да слушам, ама не го владея хич. Цитирай
Koobenot Отговорено преди 1 час Отговорено преди 1 час Ясно, щом е за вкъщи може и да се разминеш и без това 10 лентово EQ, ако спалнята ти е горе-долу добре, иначе може да си експериментираш да кичиш губери и одеяла и да видиш дали ще ти "обират" кънтежите. На твое място бих се фокусирал върху компресора и изгъзиците като ефекти, които те вълнуват. А пък иначе щом си вкъщи записи можеш да си правиш както искаш – кеф ти с микрофон, кеф ти с балансирания изход и може да правиш post processing на компютъра. Иначе другият компресор, дето хората му кефят масово е EBS MultiComp Blue Label Compressor. Аз лично съм фен на компресорите с повече контроли и gain reduction индикация, така че бих се хвърлил по-скоро на MXR-а, който си споменал. Ако имаш бюджет изпиши си 3-4 компресора от Томан, виж кой ти пасва най-много и върни останалите. 1 Цитирай
Recommended Posts