Jump to content
Българският форум за музиканти

звук с кубе на живо


rocker_vn

Recommended Posts

малко информация искам да събера относно свиренето на живо през кубе тъй като съм замислил отново да захвърля процесорите някъде в килера.тук искам да спомена че аз имам нужда от информация...

 

например си вземам едно кубе "маршал" - 1х12" или 2х12" 50вата,2канала - клийн и драйв и ривърб.

 

обаче имам нужда от 3 бленди,съответно - чиста,ритъм и соло...и директно да превключвам на която ми се наложи - без да ми се налага да преминавам например от соло към чиста през ритъм блендата...как се прави тая магия?трябва ли да добавя някакви педалчета,нещо друго???

 

тука има и друг тънък момент.за соло блендата аз винаги използвам дилей...ако е под формата на камионче,май ще ми се налага допълнително да го настъпвам и него,което не ми се нрави,както споменах искам да имам 3 педала за 3-те отделни бленди.свиря от блус до хард рок.

 

как се справяте вие с тази магия,къде са плюсовете и минусите,да се насочвам ли сериозно към този гиър?

 

има ли такива кубета с 3 канала,ще ми свършат ли работа?

 

искам да видя вашите мнения

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 36
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

модели и фирми най различни

 

3 каналния - ок

има и други варианти

 

1. да се бустнеш за соло - например с пикьп бустер на сеймьр дьнкан или някоя друга фирма

под вариант с волюм педал(слагам го за под вариант - тьй като на буст педала - по прецизно може да си настроиш нивото - с крак в реално време е малко по трудно)

2. слагаш два различни дистера - стопбокса един до друг

единя го нагласяш за ритьм - другия за соло -

трика е да ги натискаш едновременно (като единят е изкл - другия вкл) - и така ще свириш с тях

 

обаче искаш и дилей

не че е невьзможно да правиш тап денсинг на сцената(като прибавиш и стомпбокс дилей)

но ето ти варианти

1. 3 канален амп с ТС Електроник Джи Мейджьр - в лупа

-управлявайки мейджьра - ще превключваш каналите на ампа - и ще казваш кой ефект и на кой канал да се включи (или без ефект)

подвид - 3 канален амп с миди управление - тогава ти вьрши работа - кой да е процесор

с миди

 

ГОВОРЯ ЗА ПРОЦЕСОРИ С ЕФЕКТИ

-ТОЕСТ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ БЕЗ ДИСТЕРИ

ТЕЗИ С ДИСТЕРИТЕ - ВЕЧЕ СИ РАЗБРАЛ КОЛКО СТРУВАТ

 

2.ОСВЕН АМП - ВЗИМАШ И ПРЕАМП (МОЖЕ И КОМБИНИРАН С ПРОЦЕСОР)(-3 КАНАЛЕН ИЛИ ПРОГРАМИРУЕМ) И ПРОЦЕСОР-ОТ ВИДА ЗА КОЙТО ТИ КАЗАХ

И СИ ПРАВИШ ЗВУЦИТЕ С ПРЕАМПА И ПРОЦЕСОРА

А АМПА ИЗПОЛЗВАШ ЗА РАБОТЕН КОН -ДЕМЕК УСИЛВАНЕТО И ГОВОРИТЕЛИТЕ

ПОД ВАРИАНТ - СТИГА ТИ И САМО КРАЙНО СТЬПАЛО И КОЛОНА С ГОВОРИТЕЛ-И

 

КАТО ЧЕТЕШ ТОВА КОЕТО ПИША - КОЛКОТО ПОВЕЧЕ НАВЬТРЕ ОТИВАШ

ДАВАШ ПОВЕЧЕ ПАРИ

НЯМА КАК ИНАЧЕ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Marshall TSL са триканални, обаче дилея май е проблем, незнам дали е възможно да се конфигурира така че на чистия и ритъм канали луупа да е винаги изключен а на соло канала винаги включен. Иначе няма как да превключиш само с едно настъпване.

 

Ако те устройва ритъм и соло канала да са с едно ниво на гейна и двуканален усилвател ще ти върши работа, с превключване на луупа сменяш ритъм/соло, ако добавиш и един еквалайзер в луупа ще имаш достатъчно контрол над звука. Лошото е че преминаването от соло към чист канал пак ще стаава с две настъпвания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж в guitargeek как го правят "големите".

 

Добре ще е да споменеш за какъв бюджет става въпрос,защото идеи много,ама дали е така и средствата....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BTW, въпросът е интересен.

Аз имах добър двуканален усилвател, при това с два foot-switchable гейна на драйв канала, но в крайна сметка на живо си свирих с процесора през чистия канал, щото схемата иначе ми ставаше малко сложна (аз в солата си слагам най-малко хорус, дилей и ривърб, да не говорим за случаите, в които има и уа, докато ритъм китарите ми са почти само с драйв).

За мен, без да разбирам много, вариантите са два:

- FX процеоср в луупа (естествено с педалиера), както казва Тони; не знам обаче какво става, ако искаш уа-то да е преди драйва (трябва да има 2 х сенд/ритърн? или просто отделно уа);

- камиончета поне 2 на брой (буустър/оувърдрайв/еквилайзер и дилей), ако усилвателят има вграден и foot-switchable хорус (без такъв, айде още едно камионче), + уа, и яко танцуване отгоре им, докато свикнеш да си ги превключваш що годе гладко.

В крайна сметка то това с камиончетата и уа-то си е класическият вариант още от преди да има процесори, нали? Значи по-скоро е въпрос на рутина да се справяш по този начин, но със сигурност би трябвало да става.

За моето ниво това е лудница и засега предпочитам процесорите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично ползвам драйв от комбото, като за ритъм е включен бридж адаптера, а за сола щраквам на нек + включвам ТюбСкриймър и Дилей ефектчета. Изобщо варианти много, освен това е доста забавно да "танцуваш", както някой се изрази по ефектите. Мен лично ме кефи повече. :godbless:

Secret answer 4: правиш си (поръчваш си) някакъв фуутсуич като този програмируемия, дето го правят сега Никифена и Калата. Има четири копчета с няколко режима на работа и според мен ще стане трика на химика. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Темата е много хубава!

Моето мнение е следното:

- трябва ти свестна китара и хубав лампов амп

- купуваш си камионче за бууст за солата (аз предпочитам BOSS SD1 или BOSS DS1 и двете са страхотни за целта)

- дилей не ползваш.

Идеята е целия контрол върху звука и тембъра да става само от три места:

- от теб самия (начина ти на звукоизвличане)

- потенциометъра за силата на звука на китарата (много важно е и силно оръжие за контрол)

- бууст с камионче за солата с цел повече хармоници , повече ниво и продължителност на тона

 

Това е моята схема и според мен работи перфектно.

Аз имам амп , на който ползвам само драйв канала и когато се налага да звуча чисто просто намалям потенциометъра на китарата до ниво , което дава много добър клийн тон. Когато свиря ритъм ползвам средния адаптер на китарата (Фендер с хъмбекър на бриджа). За соло вдигам нивото от потенциометъра на китарата на макс и превключвам или на бридж адаптера или на нек и когато се налага включвам бууст с камионче. Дилей не ползвам. Не че не е ефектно за солата, но предпочитам да звуча малко по сухо за сметка на други изразни средства , като вибрато, флажолети и др. подобни. За мене дилея в повечето случай е прекалено много грим и мазила върху солата. Само да кажа, че мнението ми е напълно субективно.

Редактирано от DeathZone
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ да ,субективно, но доказало в практиката ,че работи.

 

аз горе долу сьм на сьщото мнение като теб, дилей ползвам рядко и пестеливо

(може би това е малката разлика)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^Абсолютно истински чейн , свалям шапка

 

Всичко останало е или много скъпо или аматьорско.

 

Мился DeathZone е имал и DigiTech и Т.C. и масата други неща - но в момента кърти .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение е също много сходно с това на Deathzone.Mоят риг е много подобен,само леко по разширен.От волума на китарата регулирам драйва от ниво лиид гейн до слаб крънч(за целта качествените адаптори волум потенциометър са убийствено важни)Поради факта,че напоследък свиря повече джаз и свързаните с него стилове,използвам чист канал на лампово кубе(обикновенно Буги,понякога Енгл)за чист саунд,защото ми трябва топъл и абсол'тно неизкривен чист саунд.

За бустери използвам или Boss ds1 ili Ibanez tubescreamer ts808,но не буствам драйва на кубетата,защото въпреки че е изкл'чително качествен,не ми е много удобно да се занимавам с настройки на кубето в лайв ситуации.Вместо това използвам TCelectronic vintage distortion или Fulltone OCD distortion според случая.Плюс споменатите драйвове,в чейна ми винаги присъства аналогов хорус,Boss dd3(един или ако свиря с две кубета два като втория използвам с едно повторение на 20 милсек.в стерео режим за получа обемен стерео саунд).След хоруса и преди първия дилей имам и волум педал.

 

Но и според мен при свирене с ампове,най важни са

добрите адаптори и потенциометри,качествените педали(не само по отношение на саунд и с наистина добър байпас,за да не променят или ядят саунда,когато са изключени),доброто лампово кубе(разликата е наистина голяма при сравнение с транзисторните) и най важното китарист с качествено тоноизвличане и добър вкус

 

Неудобстава са доста високата цена и необходимостта понякога да се налага да натиснеш един два педала в повече.Но мен последното(не цената :greenangel: ),не ми пречи,въпрос на навик е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дилей не ползвам. Не че не е ефектно за солата, но предпочитам да звуча малко по сухо за сметка на други изразни средства , като вибрато, флажолети и др. подобни. За мене дилея в повечето случай е прекалено много грим и мазила върху солата. Само да кажа, че мнението ми е напълно субективно.

 

Ами, да, субективно е, и определено не устройва всички. За солата как да е, аз също не слагам кой знае какъв дилей на тях, освен ако не го изискват, но за чисти китари, някои рифове ... все ще има за какво да ти се прииска да добавиш в тази или онази песен, в този или онзи момент.

 

БТВ, и аз си мислех, че ще хвърля процесора и ще я карам по подобен "изчистен" начин, като си взех моето вече бивше кубе, ама не би. Въпрос на личен стил и вариативност на свиренето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ има си лооп и като искаш дилей включи си камион в него ;-)

 

Пич, айде не ме прави на по-глупав, отколкото съм, а? Трябваше ли цялата тази дискусия да се увенчае с фундаменталната истина, че съм можел да си включа дилей в луупа, само за да си направиш кефа да ме "просветиш" за нещо, което много добре знам?

 

В случая репликирах човек, който казва, че свири само с буустър освен усилвателя, като идеята беше, че за немалкото хора, които искат да ползват и дилей, това връща на дневен ред въпроса с повечето на брой камиончета, които трябва да се натискат. С което всъщност бяха свързани и безпокойствата на автора на темата. Мислиш ли, че му помогна с нещо, като обясни къде може да се включи още едно камионче?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.