Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте колеги! Казвам се Неделчо. Първо моля да бъда извинен за липсата ми на познания, но именно за това се обръщам към вас. Свиря на цигулка, която е с пиезо датчици и активна електроника. Наложи се да сменя потенциометъра на цигулката, който беше А 250 К /така пише на него/. Смених го с линеен мисля В 250 К, но звукът се промени към по - лошо. Пробвах отново с логаритмичен А 250 К на CTS /скъп и по-голям/, но звукът отново не ми харесва. Старият е най-обикновен малък потенциометър, на който нищо друго не пише. Прилича ми на китайски, но се счупи откъм резбата и не подлежи на поправка. Моля ако някой има идея защо звукът стана различен и може да ми даде съвет какво да направя за да си върна хубавия звук, да ми каже как да процедирам. Сега по - новите модели на Zeta цигулки виждам, че са с 25 К потенциометри. Дали да пробвам и такъв и да видя, какъв звук ще изкара? Благодаря предварително!  

Отговорено

Привет, дай ни точен модел на цигулката и по възможност направи една снимка на потенциометъра ... има ли сериен номер на него? Така като гледам, оригиналният е A250K е логаритмичен, 250 килоома и много прилича на тия дето слагат по електрическите китари със single coil адаптери. Имаш ли мултицет? Можеш ли да мернеш съпротивлението на тоя новия дето си сложил с мултицет? Някои потове са си ялови по природа и скапват сигнала. 

24 minutes ago, Неделчо said:

Пробвах отново с логаритмичен А 250 К на CTS /скъп и по-голям/, но звукът отново не ми харесва.

А можеш ли да дефинираш какво точно ти липсва? Високи/бас/гейн? От към характеристика на китари/бас подозирам и цигулки се избира логаритмичен пред линеен, защото кривата на усилването е най-интуитивна и близка до начинът, по който слухът ни работи. Ако ти липсват високи, това което също можеш да пробваш е да сложиш 500K логаритмичен, поставят го на китари с humbucker адаптери с цел да компенсират липсата на високи, ето още материал по темата.

• Koobenot changed the title to Потенциометър за цигулка
Отговорено

Важно е да се знае и има ли електроника в самия инструмент. Пиезо елементите сами по себе си са с ужасно висок изходен импеданс (2 мегаома ли беше...) и без специализиран преамп с много висок входен импеданс не свирят добре. Затова често се комбинират с преамп платка в самия инструмент. Конкретно в цигулки нямам представа как се процедира, но системата е същата.

И също в какво се включва изхода на цигулката и има ли нещо различно преди и след "ремонта".

Потенциометърът нищо особено не е сам по себе си. Който и да е щом е вярната стойност трябва да работи, няма значение марка и визия. Той просто пропуска различно количество сигнал към изхода и към маса. Да не би нещо да се е разместило пиезото, те са малко капризни тези елементи...

Отговорено

Човека си казва,че цигулката е с активна електроника и батерия.Съответно си взима един А25К,като за активни адаптери за китара и толкоз.Не съм сигурен само дължината дали е същата,но най вероятно ще е същата.