Неделчо Публикувано %s в %s Публикувано %s в %s Здравейте колеги! Казвам се Неделчо. Първо моля да бъда извинен за липсата ми на познания, но именно за това се обръщам към вас. Свиря на цигулка, която е с пиезо датчици и активна електроника. Наложи се да сменя потенциометъра на цигулката, който беше А 250 К /така пише на него/. Смених го с линеен мисля В 250 К, но звукът се промени към по - лошо. Пробвах отново с логаритмичен А 250 К на CTS /скъп и по-голям/, но звукът отново не ми харесва. Старият е най-обикновен малък потенциометър, на който нищо друго не пише. Прилича ми на китайски, но се счупи откъм резбата и не подлежи на поправка. Моля ако някой има идея защо звукът стана различен и може да ми даде съвет какво да направя за да си върна хубавия звук, да ми каже как да процедирам. Сега по - новите модели на Zeta цигулки виждам, че са с 25 К потенциометри. Дали да пробвам и такъв и да видя, какъв звук ще изкара? Благодаря предварително! Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Привет, дай ни точен модел на цигулката и по възможност направи една снимка на потенциометъра ... има ли сериен номер на него? Така като гледам, оригиналният е A250K е логаритмичен, 250 килоома и много прилича на тия дето слагат по електрическите китари със single coil адаптери. Имаш ли мултицет? Можеш ли да мернеш съпротивлението на тоя новия дето си сложил с мултицет? Някои потове са си ялови по природа и скапват сигнала. 24 minutes ago, Неделчо said: Пробвах отново с логаритмичен А 250 К на CTS /скъп и по-голям/, но звукът отново не ми харесва. А можеш ли да дефинираш какво точно ти липсва? Високи/бас/гейн? От към характеристика на китари/бас подозирам и цигулки се избира логаритмичен пред линеен, защото кривата на усилването е най-интуитивна и близка до начинът, по който слухът ни работи. Ако ти липсват високи, това което също можеш да пробваш е да сложиш 500K логаритмичен, поставят го на китари с humbucker адаптери с цел да компенсират липсата на високи, ето още материал по темата. 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Важно е да се знае и има ли електроника в самия инструмент. Пиезо елементите сами по себе си са с ужасно висок изходен импеданс (2 мегаома ли беше...) и без специализиран преамп с много висок входен импеданс не свирят добре. Затова често се комбинират с преамп платка в самия инструмент. Конкретно в цигулки нямам представа как се процедира, но системата е същата. И също в какво се включва изхода на цигулката и има ли нещо различно преди и след "ремонта". Потенциометърът нищо особено не е сам по себе си. Който и да е щом е вярната стойност трябва да работи, няма значение марка и визия. Той просто пропуска различно количество сигнал към изхода и към маса. Да не би нещо да се е разместило пиезото, те са малко капризни тези елементи... 1 Цитирай
Ламби Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Човека си казва,че цигулката е с активна електроника и батерия.Съответно си взима един А25К,като за активни адаптери за китара и толкоз.Не съм сигурен само дължината дали е същата,но най вероятно ще е същата. Цитирай
Recommended Posts