Jump to content
Българският форум за музиканти

Малко помощ


Recommended Posts

Здравейте. Можете ли да ми предложите подходящ и безопасен начин да сложа прагчетата на китарата. Не разполагам с нужната преса, нито с гумено чукче. Дайте съвет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

гуменото чукче струва 1,50. просто ме утрепа като каза 'не разполагам' :greenangel: иначе сам не се хващай. на една дърта кремона доста успешно и смених праговече, ама тука се е утрепала цяла работилница.....много зор е брат. занеси я на лютиер иначе ще стане инфекция :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе, освен ако не е евтина китара - не се захващай - от първия път нема да стане като да кърти мивки...

Ако е евтина - действай - упражнявай се...

 

Трябват ти гумен чук, евентуално пресичка с накрайници, фина пила, триълълна пиличка, фина шкурка, гладко блокче за шкурене, евентуално някакво много равно стъкло със залепена шкурка за него, шестограмче за пръта на грифа, прагчета, евентуално някакво лепило или епоксидна смола ако ще лепиш, и т.н..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Така, така - плюс необходимите умения. И като събереш само цената на тези устройства и горе долу става колкото да ти ги смени лютиер :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте. Можете ли да ми предложите подходящ и безопасен начин да сложа прагчетата на китарата. Не разполагам с нужната преса, нито с гумено чукче. Дайте съвет.

 

 

 

Всичко което трябва да направиш е да извадиш внимателно прагчетата от фингърборда(обикновено длето но достатъчно заострено върши идеална работа като го подпъхнеш под прагчето и внимателно повдигаш единия му край и така докато постепенно не извадиш прагчето но внимавай ако фингърборда е от "ROSEWOOD' защото много тресчици може да се отлюпят ) и да сложиш новите.Алтернатива на гумено чукче можеш да се сетиш как да си направиш мисля щом си се хванал да си сменяш праговете :godbless: Става и с обикновен чук и здраво равно парче дърво за подложка(повечето от старите мебели имат крака от бук достатъчно здрави за целта)Преди да положиш прагчето го бележиш и отрязваш горе-долу точно.После внимателно с пилата за да не надраскаш грифа заравняваш а накрая с фина шкурка за метал на равна повърхност заглаждаш окончателно.Като сложиш и набиеш всички прагове няма да мине без трупчето и шкурката за метал обаче и там :)

Това е приятел :)

Това са най елементарните и поне за мен ефективни средства за подмяна прагове в домашни условия.Около 20-ина китари съм направил по този начин и са перфектни.Ако смяташ че можеш да се справиш действай и не се стряскай от изказванията на колегите по темата.Аз смених първите си прагчета без абсолютно никаква информация по въпроса и ако искаш и снимки ще ти пратя да видиш как се е получило с този метод на работа :) Пък ако го закучиш не се колебай и пиши за проблема, ще помогна със съвет.

Хайде успех!

мод едит: Пропуснах да ти кажа да облицаваш фингърборда плътно около праговете с хартиено тиксо преди да шлайфаш защото щкурката за метал отделя сивкав прах който се набива в порите на дървото и много трудно се изчиства напълно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бих препоръчал всичко по гореописания метод.

Така могат да се сменят прагчета, но това съвсем не е особено професионален метод за това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Като говориш така изглежда да имаш опит и да си сменял прагчета предполагам?

Ти кажи професионалният меод дет ще е без пари и инструменти пък аз ще покажа снимки на сменени прагове по описания от мен начин и всеки сам да си преценява :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не казвам, че е невъзможно да се сменят прагчетата по метода, който си описал, но съм 99% сигурен, че той не е на нивото на професионалните сменяния, които правят някои лютиери, разполагащи с необходимата техника. В тази връзка мисля, че говориш твърде самонадеяно. Аз също съм сменял прагчета по метод, подобен на този, който си описал, и то не един път, и имам напълно достатъчно впечатления от него, както и съм си правил сметка за неговите предимства и недостатъци. Затова си мисля, че ако човек притежава хубава китара, която цени, е много добре да не се спира точно на този тип смяна на позиции, освен ако лютиера, който го извършва не е някакъв всепризнат бог в занаята.

 

Разбира се, ако въпросната китара не е много ценна, може да се опита и този метод за упражнение.

 

Имам добавка към твоя метод - парченцата дърво, които се отчупят при ваденето на прагчето, трябва да се залепят обратно с лепило за дърво. Също бих препоръчал употребата на специално изпилени на шмиргел цигански клещи за ваденето на прагчетата, наместо длетото, което си споменал, понеже така, шансът да се нарани грифа е 2 идеи по-малък. След заравняването на прагчетата, ако, и колкото е необходимо, с малка пиличка е необходимо да се възстанови формата на тяхната коронка - т.е. на местата, където са запилени, те не трябва да са трапецовидни а овални - както преди да се заравнят.

След това нараняванията от пилата и грубата шкурка могат да се изчистят с фина водна шкурка, и накрая - с полир паста.

 

Наистина ще се радвам да видя как са станали твоите смени на прагчета по твоя метод. Надявам се, можеш да предоставиш снимки с необходимата близост, осветеност, фокус, и разделителна способност, за може да се видят ясно детайлите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Виж бе приятел, естествено че е най добре да имаш необходимите инструменти за подмяна на прагове каквито си ползват лютиерите но тук изобщо не става въпрос за подобно нещо.Човека ясно е написал че иска сам да си ги смени което ще рече че няма или не му се дават пари за това.А що се отнася до метода който съм описал няма нужда от по-подробни обяснения защото всеки би имал достатъчно въображение да подмени инструментите които съм описал с такива каквито има подръка.И не случайно давам пример с възможно най елементарните средства за подмяна на праговете.Относно парченцата дърво които е сигурно че ще се отделят по време на работа освен ако не се пипа изключително внимателно, мисля е близо до акъла че може да се залепят с лепило.Пропусна да кажеш как да се предотврати нараняването на фингърборда.При изваждането на прагчето се отлюпват парченца от дървото и за да се намали риска от това е важно да се притиска повърхността на грифа непосредствено до самото прагче там където то прави контакт с дървото.С длетото това става почти едновременно особено в началото още при първата стъпка от отделянето.След което вече е нужно с друг инструмент да се притисне дървото и то цялостно от двете страни за да не се люпи и да се доизвади внимателно прагчето.При този метод имаш много повече контрол от колкото ако го извадиш с клещите.И грифа изобщо не се наранява но трябва да се внимава естетсвено.Разбира се че прагчетата след като се сложат и изпилят с по-едрата пила трябва да се дообработят най малкото защото ще дерат адски.Но ако фингърборда зе защити с хартиено тиксо(може и с друго но остава лепило от нагряването по време на шлайфане с шкурката )може спокоино и по продължително да се заглажда като по този начин прагчето получава заоблен вид в краищата си а и вече не дере.Така става перфектно без да има нужда от никакви пилички както ти си писал.Да не говорим че при най малкото невнимание с тях грифа вече ще е надран.А като се замислиш че трябва и едно по едно всички прагове от двете им страни да ги пилиш с пиличката...

За полир пастата не мисля че е необходима.Достатъчна е водната щкурка.Даже е добре за финал да се мине с по фина.По-късно ще покажа снимки.

Редактирано от MDFk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пък на мен на времето бяха съвсем се разбили леглата на една стара българска китара че като натиснеш прагчето от едната страна то изкачаше и се повдигаше от другата страна и реших въпроса като напълних леглото на прагчето с каноколитово лепило и повече нямаше вадене- забелязал съм че различни модели прагчета и мат различно нагъване на реброто което влиза в улея Има ли разлика наистина между продаваните прагчета и ако има какви ще препоръчате да се тъсят за да обновя грифовете на мойте стари български китари щото ми е жал да ги изхвърлям

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.