Jump to content
Българският форум за музиканти

Бюджетен микрофон за малки празненства

valyo_93

Recommended Posts

• Отговори 47
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^ Абе и на мен ми се стори, че май е пауър миксер, щото рядко слагат централни EQ-та по обикновените, та да попитам ... 

За да си нагласиш правилно гейна, първо нулиращ централното графично EQ от дясно, както и баса и високите на канала. Ако ще свързваш безжичен микрофон подаваш сигнал до край от майката на микрофона, ако е динамичен го връзваш директно с кабела във входа. Намаляш Gain регулатора докрай, натискаш PFL бутона на самия канал и започваш да усилваш gain-а. Ще се ориентираш по централната ти индикация, обикновено в PFL режим ще ти светне само едната индикаторна лента ... вдигаш гейна докато не стигнеш 0/+3dB, последната зелена, първата жълта лампа, това разбира се при пуснати колони. Ослушваш се за изкривявания, трябва да се чува чисто и го оставяш така. Ако микрофонът е тъмен/мътен на звук, подаваш малко високи от High регулатора, но внимавай да не си изгориш пищялките. Това е общо взето, другото е вече преценка на място спрямо ситуацията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

22 hours ago, Baby Thomas said:

На втория канал как яко са му "настроени" високите... :greenball:

То пък щото на четвъртия е нещо по-различно. :greenangel:

Между другото подобен китайски пауър миксер имах за около година и дори го ползвах веднъж за едно малко озвучаване през 2019-та. През 2020-та започна ковида, и го разкарах не само заради това, но и просто не ми харесваше - като цяло вършеше някаква работа, но с тия орязани корекции реално нищо не можеше да направиш, а и т.нар. вграден ефект си беше един прост дилей, на който може само да променяш тайминга. Разликата на моя в сравнение с този на колегата е само, че моят беше с входове за 8  микрофона, а всичко останало беше същото. Бях го поръчал от Том-Топ, пристигна, включих го, чух само едно "цък" и изгасна. Оказа се, че ония идиоти са ми пратили щатската версия на 110 волта, та после трябваше да купувам допълнително и преобразувател от 220 на 110 волта (трансформаторът му беше само с единична намотка) и тъй като им се оплаках заради недоглеждането им, заради мен след това добавиха на сайта оня червен надпис дето стои под заглавието "110V / Only suitable for US standard adaptor". :P

@valyo_93, не мисли още отсега да сменяш шпули преди да имаш безжичен комплект в наличност - хем може да не стане нужда ако вземеш някой комплект на G-Mark или друг, който да звучи добре, хем най-вероятно шпулите от жичните няма да паснат по размер за безжичните, тъй като по принцип са с по-малък диаметър. Вземи първо безжичните, повърти малко ония двете бели копченца и ако звучи добре, ползвай си ги така. Колегата ти е обяснил как да си направиш правилно гейна, но ако имаш проблем, ще дообясняваме после пак. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

25 minutes ago, yamaha said:

... и тъй като им се оплаках заради недоглеждането им, заради мен след това добавиха на сайта оня червен надпис дето стои под заглавието "110V / Only suitable for US standard adaptor". :P

Поне измуфти ли им един рефънд? :) 

P.S. @valyo_93 Освен това провери хубаво всичките входове на миксера, ако е държавна/общинска техника, всеки маже, върти, не пази и е възможно едни входове да се чуват по-добре от други или пък в по-лошият случай изобщо да не работят ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Върнаха ми някаква малка сума като компенсация заради купуването на преобразувателя, който хич не беше евтин и доста си тежеше когато трябваше да разнасяш и него покрай миксера - реално това беше и третата причина, заради която разкарах миксера. Отделно, що се отнася до преобразувателя - за него пък изрично ме предупредиха още от магазина, да внимавам в каква позиция включвам захранващия кабел към миксера, защото ако го обърна (фаза<->нула)...става лошо. :D ...това може да мине и като четвърта причина за това, че го разкарах. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001: Честно казано, и до ден днешен ми е трудно да схвана каква е мотивацията пауър миксерът да съществува като устройство. Хубаво, от една страна спестяваш пари + площ + тончестотни кабели и комбинираш две устройства заедно ... ама с доста особености. Хубаво, можеш да подбереш колони за различните режими на работа, 2/4/6 колони може би ... но трябва да прецениш импеданса, дали миксерът може да работи на празен ход без товар (повечето могат, ужким), ако се наложи да се ползва само като миксер, тежи и т.н. Някак си инженерното решение да се комбинират усилвателят и колоната е много по-логично, защото едно без друго не могат да работят, отколкото да изместиш сложността към миксера. Много по приятен е варианта за мен лично "стандартен миксер -> усилвател -> колони", отколкото "пауър миксер -> колони", ако ще тръгваме да разкачаме системата ... А, да, освен това старите модели нямаха PFL и трябваше да си просвирваш гейновете на усилен мастър канал. Особено устройство е, може би едно от малкото му преимущества е масово поставяният графичен еквалайзер, но и той крие своите подводни камъни, ако не знаеш как да го ползваш ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

43 minutes ago, yamaha said:

... заради мен след това добавиха на сайта оня червен надпис дето стои под заглавието "110V / Only suitable for US standard adaptor". :P

и все пак са оставили картинката, че централното е с 220V, което е потресаващо, при изправни предпазители всичко е окей, при дефект може и да се очистиш ... :wallbash:

image.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко изместваме темата, но...пауър миксерът си е хубаво устройство 2 в 1 - размъкваш един корпус вместо два и не правиш връзки между двата модула. Да, в голяма част от тези хибриди миксерът не е това, което ти се иска да бъде, но има и скъпи модели, които са доста добре направени и в частта с миксера. Въпрос на предпочитания - озвучавал съм и с пауър миксери + пасивни колони, и с усилвател+миксер+колони, както и с миксер + активни колони...всяко има някакви плюсове и минуси, но всичките конфигурации вършат горе-долу едно и също нещо. Ако човек смята да си спретне собствен сетъп е едно, но често се налага да комбинираш нещо, което го има в наличност - някъде може да има само пасивни колони, които трябва да захраниш, другаде-друго и т.н. ;)

П.П. И да, всичко от последните 10 (че и повече) години работи безпроблемно без товар.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

18 minutes ago, yamaha said:

... някъде може да има само пасивни колони, които трябва да захраниш, другаде-друго и т.н. ;)

Аз гледам да го избягвам тоя момент, особено с пасивните колони, щото, ако не са мои, обикновено виждам насреща едни черни кутии, с незнайни говорители, незнайни филтри, да, можеш с мултицет да измериш DC resistance и да прецениш дали ще ти паснат на усилвателя, но при дефектни пасивни филтри пораженията са много по-коварни, защото при неправилно конструирани такива се окъсяват единствено определени честотни ленти на усилвателя и деградацията му започва незабележимо ... та така :) 

Но да, нека не разводняваме темата на човека, при интерес ще местим. :oops:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пълен новак съм така че се извинявам, но:

първо нулиращ централното графично EQ от дясно

Предполагам че става въпрос за малките плъзгачи 5 на брой, виждам, че са на 0dB, предполагам че трябва да са така, баса и високите на канала високите hi на 0dB low на 0dB, send eff ли е баса и той на 0dB правилно ли ви разбрах?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

5 minutes ago, valyo_93 said:

send eff ли е баса и той на 0dB

Това не е баса, баса е low, това е вокален ефект (обикновено ехо или реверб), който се ползва при пеене, централният жълт плъзгач трябва да ти е намален докрай, както и този на канала, където е микрофона. За говорене ефект не ти е нужен, освен ако не искаш да правиш някакъв супер художествена постановка и да звучи по-драматично ... за речи, семинари, рецитали и т.н. искаш да чуваш гласът на говорещия ясно, без допълнителни изменения. Другото си го разбрал! :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

34 minutes ago, Koobenot said:

...това е вокален ефект (обикновено ехо или реверб), който се ползва при пеене...

Само да добавя за колегата, че "това е вокален ефект", който е външен за миксера и с тази врътка регулираш количеството сух сигнал, което подаваш към този ефект и което после все пак трябва да върнеш някъде. А иначе вграденият ефект в твоя миксер е онзи дилей с претенциозното заглавие "16 DSP - digital multieffects", който не е никакъв мултиефект, а онова '16' е сложено вероятно да отразява 16-те времеви стъпки на промяна на дилея...нищо повече. ;) Обаче пък си имаш MP3 плеър за бонус, който дори може и да работи (моят работеше). :P

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ А окей ... ами щом има само дилей или става за ретро-чалга или за китарите на Пинк Флойд ... :greenball: Пък това с "16-те неща" няма да го коментирам, скамаджийска история, но за тия пари – толкова ... :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дообясняването беше за него. :)

В интерес на истината китайците правят и добри пауър миксери, най-често копия на някои маркови (Динакорд основно, 'пауърмейт'-серията), но струват доста повече и пак са много по-евтини от оригиналите.

П.П. Абе Динакорд не трябва ли да се произнася като Дайнакорд щото е с 'Y'...баси, толкова съм свикнал вече отвсякъде да чувам само първото...:wacko:

Edit: Сега си направих труда да погледна в онлайн магазина на Динакорд (musicworld) - те самите са си го писали на някои места "Динакорд", така че и аз ще продължавам по това, дето съм му свикнал. :D

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

11 minutes ago, yamaha said:

П.П. Абе Динакорд не трябва ли да се произнася като Дайнакорд щото е с 'Y"...баси, толкова съм свикнал вече отвсякъде да чувам първото...:wacko:

Ако вярваме на Транслейта, именно Дайнакорд трябва да е. :) 

https://translate.google.com/?sl=en&tl=bg&text=Dynacord&op=translate

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове