Jump to content
Българският форум за музиканти

Вече съм горд собственик на PA600-въпрос за софтуер


Recommended Posts

Имам въпрос към съфорумниците, вече свързах клавира с лаптопа чрез усб - може ли да ми предложите някакъв софтуер за плейване,редакция ,звукозапис?Помъчих се примерно с Audacity, но неуспешно.

Link to comment
Share on other sites

Ако искаш да запишеш звуците на клавира на компютъра няма как да стане директно с USB. Доколкото виждам няма USB Audio, че да раздадеш аудио потока и да го запишеш в Audacity. Това обаче, което можеш да направиш е да се опиташ да запишеш парчето чрез recorder-а на клавира и после готовия WAV файл да го прехвърлиш на компютъра за последваща обработка (ако има такава опция в самият клавир). Ако искаш да запишеш директно сигнала от кийборда в Audacity ще ти трябва аудио интерфейс/миксер с USB аудио. Тук е обяснено как става запис с клавира.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ако иска просто да си запише звука от клавира в компютъра и не му се купуват други неща, става и ако машината му (лаптоп или настолен) има line-in вход. Тогава му трябва само подходящия кабел от клавира до компютъра и каквато и да е програма за запис - без значение дали е Audacity, Sound Forge или някоя съвсем елементарна. Разбира се с вграден интерфейс за $2 на дъното няма да е супер качество, но ще му свърши работа, особено ако го пусне да записва на 24 бита.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

^ Съгласен съм с казаното, ще свърши работа, макар че като си чуя записите на Line In отпреди 20 години с вграденото дъно ми се плаче - шум, брум, изядени високи, почти като грамофон за 2000 лв. ... :hysterical: Шегувам се, ще свърши работа, но с доста компромисно качество, а не знам дали колегата иска само демо или по-професионално качество. Което също ме кара да се замисля, дали ще иска да записва и микрофон, щото тогава със сигурност се усложнява ситуацията. 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Днешните вградени интерфейси не са като тогавашните, които основно работеха на 16 бита, а ако им сметнеш и загубите, най-вероятно оставаха максимум на 12-13 бита. :) На сравнително нов компютър/лаптоп, вграденото му аудио вече свири доста добре на 2 канала и дори може спокойно да смесваш на него. Записът обаче е друга хава, над която не искам да се задълбочавам в момента, макар, че и в тази област се подобриха нещата при вградените чипове.

P.S. Аз имам PA700 (+всичко останало :greenangel:), така че не ми е проблем ако искам да е нещо качествено, да си го запиша както трябва и през каквото трябва, а ако искам да запиша нещо набързо - просто го записвам на самия клавир като MP3 и после с флашката го пренасям на компютъра за обработка. Неговият също поддържаше MP3, но само като плеър ако не се лъжа. ;)                  

Edited by yamaha
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, yamaha said:

Днешните вградени интерфейси не са като тогавашните

Като качество, най-вероятно да, обаче супер много ме подлудява "дизайнерското решение" да слагат колкото се може по-малко синият малък 3.5 мм стерео жак Line In или да го комбинират с Microphone входа и после да правиш настройки от драйвера. Не знам дали го има при настолните машини, при лаптопите отдавна вече го махнаха явно поради мижав интерес от пазарна гледна точка, макар че голяма финансова оптимизация да се спестят няколко йени в китайската фабрика ... 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.