Jump to content
Българският форум за музиканти

тремело = огъване на гриф?


bai-goku

Recommended Posts

Абе, сигурно споменавам нещо, което всеки знае, но на мен ми е странно да видя кое какво. Та, нали ако дадена китара няма ръчка, открих че може да се ползва нещо подобно, ако се извива грифа назад... и така си се удължават струните, разтягат се малко повече, но не са направени за такива опъни? Та, чак такъв голям проблем ли е? Вредно ли е да го правим често? Може ли да си наебем място на свързване гриф тяло и такива разни проблемчета?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм виждал доста китаристи да си огъват грифа леко напред назад, за да постигнат по-мазен вибрато ефект. Особено блусарите.

И аз го правя понякога, но не го препоръчвам - в крайна сметка се постига съвсеееем леко отклонение и ефектът не е чак толкова фапиращ, а тази операция крие рискове от разстройване на китарата и други проблеми със стабилността на грифа.

Don't try this at home.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз го правя този трик, но не много често (може да се каже почти не го правя), защото китарата доста се разстройва дори и само след едно огъване...

И като гледам не може да криви повече от един тон (нагоре)... Надолу още не съм успял да го изкривя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това е доста често използван трик - първо скивах как Слаш го прави, след това Зак Уайлд и накрая на концерта на Вай в София Били Шиън се скъса да го прави това ;) Аз го правя изключително рядко и доста леко - все пак не ща да си преебавам грифа за едното вибрато. Обикновено като хвана някой акорд започвам да поклащам китарата леко напред назад само чрез грифа - получава се готино леко вибрато, подходящо за отзвучаване на акорда - точно това, за което the_gorer приказва.

 

П.С. Един тон нагоре???? omfg!

 

П.П.С. И като стана дума за Зак Уайлд - той прави и друго яко тремоло на Гибсъна си - като удари свободна струна и започва да я натиска зад горния нът, преди ключовете. Номера е як :rockon: Естествено, с флойд няма да стане тая работа. Не че има нужда тогава от подобни пинизи де :)

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те това за натискането на струната, свободна, над горния нът, преди време сам си го 'преоткрих' ако мога така да се изразя.

Викам си айде, ето как се прави вибрато на свободна струна... а то се оказа че само съм се полял с топлата вода :hysterical:

 

Хеви метъл форевър :punk_guitar::punk_guitar::metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има един друг трик, който обаче не знам къде видях. То няма и толкова голямо значение, де...

Значи: (поздрави за Fenix)

1. Натискате 5-та струна на 7-ми фрет (цифрите са примерни разбира се).

2. Пиквате 5-та струна с перцето.

3. С пикващата ръка (по дефолт дясна) хващате 5-та струна между нът-а и гореспоменатия 7-ми фрет и правите нещо като бенд, но с лявата си държите струната застопорена да не мърда!

 

Ефектът е сходен на описания преди малко. Може да се прави и в комбинация с тапинг - с показалеца на дясната тап-вате 5-та струна, 7-ми фрет и с лявата си правите "бенд"-а...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един приятел много сполучливо го използва това с огъването на грифа - рядко и винаги на място. Но като го видя да го прави с моята китара ми иде да му я хакна в главата :secret: .

 

Не, сериозно - не го правете често.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Води до потенциални спуквания в леглото на грифа. Ако не ти пука особено за китарата, можеш спокойно да продължиш в същият дух. После или си купуваш нова китара или я ремонтираш с по няколко винта в спукванията, кит, шкурене на цялото тяло и боядисване. От личен опит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ абсолютно! т. нар. "огъване" на грифа е по-скоро "вадене" на грифа от леглото, защото при дърпането назад най-големия ефект е там където а най-слабата точка, а тя несъмнено е нек-джоинта!

 

относно вибрато чрез натискане на струната м/у нът-а и ключа за настройка гледайте някое клипче на John 5, например това: http://www.youtube.com/watch?v=p9PN74dTGT8

според мен той направо я е перфекционирал тая техника.

Редактирано от stanbog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи ква ти е китарата. Моята нонтрем китара е един стар , очукан, но адски оригинален Гибсън Лес Пол и въобще не я жаля - милата, толкова е преживяла, че и най грубото огъване на грифа не я впечатлява - не разстройва и на херц - желязна е. Не съм мерил колко тона качва или вдига, но особено с по- дебели струни - 13ки например и дропната в До ефекта от рзаклащането или направо огъването на грифа е доста осезателен. Още по внушително вибрато се получава при флажолет на 6та струна в ниска позиция с пре-бенд - но батко ви Зак Уайлд много я умее тая работа. Слушай и пробвай - не мисля че човек може да е толко глъм, че да си строши грифа от тва, освен ако не е някъв бабанко и китарчето му не е от най - китайските :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами аз ако имах хубав стар Les Paul (всъщност какъвто и да е оригинален) не бих го малтретирал прекалено много, ама знам ли... явно ти си по-смел :(

 

...или аз съм много по-силен, хахаха

 

а иначе при мене такъв проблем като цяло не съществува защото съм фен на тремоло-бриджа и го имам на почти всички китари :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз да предупредя, защото съм си патил, а който иска, да го има в предвид. Въпросните проблеми не се появяват изведнъж, а в резултат на по честичко малтретиране.

 

Иначе ако на някой му е интересно, ето как се оправя този проблем в домашни условия (при това не се оправя така, че да могат спокойно да продължат издевателствата, просто се позакърпва ситуацията):

 

http://forum.muzikant.org/index.php?s=&amp...ost&p=79315

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.