Jump to content
Българският форум за музиканти

Платформа за барабани


Recommended Posts

С риск да отнеса малко хейт... но пък няма да е за първи път, така че... :greenball:

<rant on>

Ами тя тази "официална" снимка също е грешна. Както и много други подобни, включително някакви "туториали" как да свирим. Може би искат да ни научат как да свирим грешно? :D Ще стане ясно след малко какво имам предвид, първо да обясня как се реди комплекта правилно. Имам и снимков материал! 🤩

01.jpg

1. Започва се от столчето. Слагаш го в задния край на платформата/килима, малко по-наляво от центъра, защото обикновено от ляво имаш само хай-хет, докато отдясно имаш флоорр том(ове) и по-големи чинели (райд/краш). Даже е трябвало да го сложа още 10-тина см. по-вляво.

2. Сядаш, с лице към публиката, бедрата V-образно под ъгъл (70-80* или колкото се пада) така, че да събереш барабанчето.

3. Слагаш барабанчето, на подходящо разстояние и височина.

4. Слагаш педалите под мястото, където са ти стъпили краката. V-образно симетрично.

5. Слагаш касите (дясна и лява). Ако имаш само една с двоен педал - тя си стои на мястото на дясната, педалите също са си на същите места. Ако имаш левичарски сет - аналогичното, но огледално - касата на мястото на лявата, педалите на същите позиции (но с ляв кардан). Ако имаш само каса и единичен педал - пак си остават на същите позиции, просто игнорираш нещата, които ти "липсват".

02.jpg

6. Слагаш хай-хет стойката, принципно отстрани на втория педал, ако нямаш втори педал - на неговото място (под левия крак).

03.jpg

7. Другите боклуци като томове, чинели и т.н. Вече там в повече е въпрос на предпочитания/избор кое къде и как ще е, но все пак има някакви "норми и правила". Например флоор тома е на височината на барабанчето, райд чинела (ако ти е там) на височината на хай-хета, етц.

Това се прави с цел да е удобно, ергономично, ефективно, да изисква минимално движения и донагласянки и т.н. Така се измаряш и по-малко, по-трудно е да се получат някакви контузии, изкривявания и от сорта.

Да видим сега типично грешна снимка:

111.jpg

Даже хай-хет педала трябва да е завъртян още малко обратно на часовниковата стрелка, защото в момента продължението му сочи наникъде - минава покрай столчето (петата трябва да сочи към центъра на столчето). И като седнеш към барабанчето и накъде гледаш? Не към публиката, ами към третия храст в ляво (ако свирим навън). :)

Ето снимка от сайт, където искат да ни обучават как да свирим:

fem.jpg

Хай-хет педала едвам го стига, самият чинел не знам как ще го използва, дори да свири open-handed. И накъде е сочи? Пускаме мислена линия от центъра на солчето през центъра на барабанчето... третият храст в ляво. :D Ами ако имаш два флоор тома и райд чинел и китаец? Как ще се завъртиш до там?!?!?

Ето снимка и на далеч по-правилно позициониран младеж:

ma.jpg

Барабанчето му е малко в дясно, но като цяло е правилно седнал, с лицето напред, краката v–образно, педалите под стъпалата... Игнорираме смотано сложените излишно вдясно томове, а заради тях и чинелите. Затова трябва да ги забранят тия каси с розетки, на които да се качулят томове, страшна глупост!

<rant off>

Надявам се че стана ясно защо казвам, че е грешно да се подравнява касата така, че кожите да са успоредни на предния край на килимчето. А доста народ започва да реди така и съответно оттам всичко отива в канавката. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.