Jump to content
Българският форум за музиканти

Микрофон за 12 годишно дете?


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте! Дъщеря ми е на 12 години и от известно време се увлича по "домашно пеене", като си пише текстове на английски и се опитва да си измисля мелодии, които да записва. Искам да и купя микрофон, но не съм наясно какъв. В началото мислех за Shure Beta 58a със Scarlett 4i4 (4 Gen), но после прочетох че за у дома е по-добре да е кондензаторен микрофон. След това видях Focusrite Scarlett 4i4 - 4 Gen SET, в който има Behringer C-1 Studio Condenser Microphone. Но мненията в нета са противоречиви - от големи хвалби за цената си, до че не става. 

Препоръчайте ми някой що годе приличен микрофон, който ще предава прилично глас. Идеята е да не се откаже бързо 🙂

Ако Behringer C-1 става за първо време ще взема бъндела, но ако не става ще взема отделно звукова карта и някой по-читав микрофон до 300-500лв

P.S. Преди малко разгледах и Rode NT1 5th Generation и ми се стори много добър, но аз не разбирам от микрофони и затова ще чакам помощ от вас.

Подрънквам на китара и имам Mooer GE300, но не знам микрофон в него дали би звучал добре. Май ми се иска отделна звукова карта, която да и е на разположение винаги, защото процесора трябва да се вади, свързва и така се убива донякъде желанието

Редактирано от solo5
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен бъндъла на Behringer C1 e окей от демата, които съм слушал в нета. Преди време една позната докара вкъщи една реплика на Neumann U87, купувана за 80-90 лв. от един китайски магазин много подобен на НадалиЕкспрес (TEMU), правих му A/B тест спрямо Mackie-E89D-то, с което пея (макар и динамично) и да ти кажа звукна доста убедително, ще се опитам да му изнамеря линк. Имай предвид, че кондензаторните микрофони от тези бъндъли, като C1 например, са основно за употреба вкъщи, ако щерка ти започне да се изявява по сцени и конкурси вариантът с Shure Beta 58a може би е по-добър, защото може да го ползва както на живо, така и за записи.

Не че не може да се пусне кондензаторен микрофон на живо, но в повечето случаи при вокалите специално се прави за озвучаване на хорове (обикновено в клъстер от няколко такива) или солови изпълнения за опера/народна музика. Настройването на живо на повечето кондензаторни микрофони не е лека задача, защото спектърът им на обхват е доста по-голям от динамичните, първите ловят над 50см/1-2м и нагоре от звукоизточника, докато динамичния такъв лови в единствено непосредствена близост до микрофона, за това и повечето певци го държат доста близо до устните си. Ако озвучителят няма опит с кондензаторните може да предизвика микрофонии и гнусотии в централното. Затова и по-често при вокалите кондензаторните са предпочитани за записи вкъщи.

Който и кондензаторен микрофон да се вземе, ще има някакъв момент на свикване докато му намерите идеално място вкъщи. На всяка цена ще трябва и поп-филтър, не знам дали има такъв в бъндъла, ползва се да изолира plosives ("твърди съгласни звуци на БГ, предполагам"?) от сигнала, освен това имай предвид, че ако стаята, дето ще записва щерка ти е пълна с отражения и няма много звукопоглъщане в нея, записите ще звучат като "баня" и това в последствие почти няма оправия. За да си тестваш стаята най-простия начин е да плеснеш с ръце в нея и то ще си покаже какво се случва. Така че само с покупката на микрофон мотивацията няма да остане, трябва проби и желание. Някакви елементарни познания за работа в DAW - също, колкото да записва на няколко канала на първо време.

40 minutes ago, solo5 said:

Подрънквам на китара и имам Mooer GE300, но не знам микрофон в него дали би звучал добре.

Това не знам дали изобщо е възможно с кондензаторен микрофон, защото му трябва фантомно захранване +48V, дето Скарлета може да му раздаде, но при процесорът няма да стане, дори и да му направиш някакъв "хакерски" кабел XLR -> моно жак и да го пуснеш на input-а. Пускал съм динамичен микрофон в китарен процесор с такъв кабел и горе-долу се получава нещо, но при всички положения е компромисно решение и гледам да го отбягвам. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора! C1 върви с поп филтър, кабел, стойка и калъф. Сета на Скарлет 4i4 4 gen е много изгоден, ако микрофона би свършил работа. Стаята в момента е ОК, но около Нова година предстои да се местим и там стаята ще може да се нагласи според нуждите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отворих в YouTube ей това сравнително клипче – цък. От тея евтинии, според мен Берито звучи най-отворено и ще звукне най-добре в микса, без да се базара много в DAW. Другата посока, в която е интересно да се разсъждава и аз още такива бъндъли не съм виждал, а ми се ще да има повече е комбинацията от микрофон + аудио миксер с USB. Преимуществата на този сетъп пред интерфейс + микрофон са:

  • леснота на пускане/пресъздаване на сетъп – буквално цъкваш бутон и можеш да пееш/репетираш спокойно с някакъв базов компресор/low cut/EQ и ефект, за да си упражниш песента
  • цветът на предусилвателите – който и интерфейс да съм пробвал от ниският клас, било то M-Audio, Focusrite, Presonus и т.н. винаги цветът на предусилвателите на един миксер ми е харесвал повече ... някак си с по-малко усилия и post-processing вокала звучи по-добре и естествено
  • запис на всяка репетиция – фактът, че без да палиш DAW, а само с натискане на Record бутона в Audacity можеш да си запишеш изходния сигнал докато си учиш песента и после да повтаряш/превърташ слушаш отново до припадък за мен е най-важното от целият процес, поради простата причина, че един добър запис е 999 провалени репетиции и 1 като хората, било то като интонация, дишане, позиция, EQ, настройки ефект и т.н.

Ако трябва да препоръчам миксер, с две ръце без да се замислям казвам Mackie ProFX6v3. Аз имам 4 каналната версия и съм предоволен – предусилвателите са много приятни, не шумят, детайлен е и с него спокойно мога да кажа, че най-слабото звено във веригата съм аз като певец ... :greenball:За да не съм голословен прикачвам запис от една репетиция, пея аз през Mackie EM-89D директно в пулта плюс малко post-processing на мастър канала.

 

 

P.S. Попитах за китайския микрофон, вече не го предлагат, но този бил подобен. Аз лично бих се въздържал от TEMU, защото начинът, по който стоките се пазаруват е подобен на появяването на ядливите гъби в гората – изниква от нищото, има ограничени бройки, хората купуват на късмет и след 1-2 месеца няма и помен от тази стока, няма и обратен линк към нея, не е като да търсиш Shure SM58 в Thomann ... :greenball:Та пазаруването на аудио гиър от китайците аз го избягвам, освен ако не е за някакви супер невзрачни евтинии и неважни неща или проекти от сорта на "шуреят иска да възстанови адаптери на китара Стаг, ама не му се дават повече от 30 лв. за целият кит + pickguard" :) 

P.S.S. Ето тук има някакъв белгийски сайт, който предлага репликата – цък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имах същия проблем преди няколко години, дъщеря ми сега е на 12, значи беше някъде на 10. Обаче и взех AKG динамичен, за да може да си го носи като ходи да пее. Тя ходеше на пеене по това време. Освен това не изисква звукова карта с фантомно. И беше към 100 лв. ако го загуби да не ме е яд :)

Иначе ако толкова иска да запише на кондензаторен, ще я взема в "студиото" и там ще я запиша. До сега 2-3 пъти е идвала. Така и не се научи сама да си записва. Или може би така и е по-лесно.

Но идеята тук е да и купиш нещо, което като го види да и се допее. Самия микрофон да я вдъхновява. Вече по-нататък дай боже да пее по-сериозно ще и купиш каквото трябва. Ама на тази възраст те не разбират много от техника, гледат визията да ги кефи. Между другото аз същото го препоръчвам и за избор на китара за дете. Взимаш нещо, което като го види ще му се досвири. После като почне да разбира, само ще си избере каквото му трябва. Естествено някой трябва да прегледа китарата да не е фалшива. Но тук марки и пари нямат значение. Важното е да свири/пее детето. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.