Jump to content
Българският форум за музиканти

Музика за игри


Recommended Posts

Всъщност първоначално въпросната музика не беше набедена за такава. Бяха няколко идеи (не-метъл), които престояваха в компютъра ми и нямах идея за някакво тяхно развитие. Приятели обаче ги чуха и ме агитираха да опитам да ги постна в маркетите на гейм енджини, като евентуално и изкарам някакви пари от това. В началото се дърпах, но в крайна сметка реших, че най-хубавото на една идея е да бъде чута, а ако се изкара лев... защо не. В крайна сметка, засега съм качил два пакета в Юнити. Единият вече е в продажба, а вторият чака одобрение от модератори. Линкове към техни видео превюта можете да намерите в сайта на проекта:

DreaMareSound

 

Надявам се нещата да ви харесат. Приемам съвети всякакви...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Коментарите могат да са два вида – от хора, които разбират от музика и биха оценили нещата професионално, и от хора, да ги наречем просто слушатели и зрители, които не разбират от музика и които оценяват нещата само като „това ми харесва“ и „това не ми харесва“.

Аз понеже съм от втората група… „това ми харесва“ и за двата пака :-)

Чисто технологично – как се прави такава музика от сам човек? Средновековната музика е обявена в UNITY на цена €11.97 – според мен само токът за музикалните инструменти и за РС-то струва повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@Продуцент

Благодаря ви за хубавите думи! На въпроса "Как се прави?" от технологична гледна точка е - всички звуци с малки изключения от някоя друга записана китара са VST синтезатори и семплери. Записвам или нареждам (по-често) мидитата в DAW и така...

Колкото до цената - като цяло разчитам на количества продажби. Ако разгледате маркета, ще видите, че има доста по-евтина, та дори и безплатна музика. Естествено има и по-скъпа, но да кажем, че за да се конкурираш с най-известните и скъпи пакети трябва да имаш име, каквото новобранец като мен няма...

ПП.: Следващия пакет, по който работя в момента ще е метъл музика. Всички китари (за добро или лошо) ще са записвани... Stay tuned! 😉

Редактирано от Mefistofel82
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен като цяло ми хареса, дано от някое гейм студио ти обърнат внимание, единствено на първата ти композиция с акустичните китари ("In the camp") има според мен проблеми с тайминга на соло китарата спрямо ритъма ... мен ме дразни, честно казано, но ако ще свириш за някакъв фон, докато играчът си избира айтъми/ризница/цъка из разни менюта (или поне така се опитвам да си го представя), няма да е болка за умиране. Успял си да направиш доста добър звук за VST инструменти, браво! Аз ги чувам, че са VST, ако ползваш още по-висок клас може и да стане още по-неразличимо с по-голям реализъм, но си зависи вече и колко хардуерен ресурс имаш да ги търкаляш тези неща.

Единственото нещо, което ме тревожи е, че ако някой ти купи този пакет от звуци, има огромен шанс в играта вътре да се възпроизвеждат силно компресирани, а не lossless, за да могат да бъдат натикани по-лесно за Android/iOS/Nintendo и т.н. ... Не знам доколко си окей с това някой да ти "намачка" звуците, в които си вложил толкова време, но ако ще са за игра, шансът е огромен, освен ако не е PlayStation/PC/Xbox.

Ами това е общо взето. Успех! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Благодаря ти за готиния анализ!

In the camp е записвано преди 2 години. До последно се колебаех дали да го кача със солото или без, ако има соло, да го презапиша ли и т.н. В крайна сметка реших да си остане така. Имам други проекти, за които да се погрижа да са с максимално качество на изсвирване, тук реших да подходя по-комерсиално. В интерес на истината и аз го усещах по същия начин като теб - героя е в лагера, купува си оръжия, възстановява се от битки... - затова го и кръстих така.

Колкото до качеството - не е нещо, което ме притеснява особено. Да, предполагам бих се подразнил ако ги чуя скапани до ниво миди или стара касетка, но мисля, че много повече би ме подразнило ако мястото им на приложение се разминава драстично с усещането, което носи песента (като в комичното видео Music can change everything, в което началото на бойната сцена между Брус Лий и Чък норис е озвучена с Careless Whisper 🤣 ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

9 minutes ago, Mefistofel82 said:

Да, предполагам бих се подразнил ако ги чуя скапани до ниво миди

При djent/metal китарите засега горе-долу успяват да докарат качествени VST инструменти и звучи окей в тандем с други сигнали в микса, хитро замаскирани зад други звуци с правилно EQ и достатъчно произволност на MIDI нотите, но акустични/clean още нивото е много посредствено и лично смятам, че който успее да направи качествена VST симулация, независимо дали ще е базирана върху LLM модел/семпли/physical modelling ще спечели мача безапелационно. Истината е, че LLM успяха да го вкарат при съвременните китарни процесори като ToneX и мисля, че е въпрос на време някой умен екип от инженери да натренира модел с акустични/електрически китари, за да се постигне прилично ниво на експресия и съвсем ще уволним студийният китарист за добро или лошо ... нека видим къде ще му излезне края. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Точно по тая причина на моменти предпочитам да чуя леко кекав звук и разминати тайминги на моменти. Стига наистина да е малко и да не съсипва контекста на песента де. Всъщност споменавайки ToneX - по-голямата част от звуците, Използвани за направата на паковете са IK Multimedia (Synthronik, Miroslav Philharmonic, Sampletron, ToneX, както и някои плъгини за обработката). Последното да не се разглежда като реклама - има и по хубави, технологиите се развиват. Просто тия бяха на много добра промоция в началото на миналата година, та реших да си начеша крастата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Към днешна дата най-много ми харесват продуктите на Spectrasonics, но си трябва сериозна машина с достатъчно RAM/CPU/дисково пространство (SSD при всички положения), че да ги търкаля тези чудовища ефективно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.