Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръка за Bluetooth аудио приемник


Koobenot

Recommended Posts

Tрябва ми Bluetooth аудио приемник, който ще се ползва в тандем със смесителен пулт. Бюджетът е 50-60 лв., ако устройството е наистина трепач, бих склонил да дам и 100 лв. Предавателите ще бъдат два - лаптоп Lenovo T440 или смартфон Xiaomi (не едновременно). Входът в смесителният пулт ще бъде на ниво чинчове (RCA) ляв и десен канал, изходите на устройството не ме вълнуват - и чинчове и малък стерео жак 3.5мм стават, разполагам и с двата вида кабели. Фокусът ми при избора на устройството е качеството (относително предвид цената) на звука и съответно добра комутация в рамките на същото помещение, без прегради - всякакви гличове, артефакти, съскания, прекъсвания и други аудио гнусотии са крайно нежелателни. По отношение на честотната характеристика, flat е окей, v-shaped би ме вълнувала повече (изразени бас и високи, както са и loudness бутонтие при авто-радиата), но дори да е flat, не е болка за умиране, защото от EQ-то на миксера могат да се направят последващи корекции. Не е важно устройството да работи на батерии, защото винаги ще стои до смесителният пулт и реално погледнато мобилността на приемника не е от значение. Донгълите за $2 не ме вълнуват, по-скоро се целим в малко по-горният клас устройства, засега следните ми хващат окото:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До тук ми стана ясно следното – качеството на възпроизвеждане зависи най-вече от кодека, с който конкретното устройство функционира. Популярните кодеци са следните:

  • AAC ~250 kbps
  • SBC ~320 kbps 
  • LDAC LQ ~330 kbps
  • aptX ~352 kbps 
  • aptXHD ~576 kbps 
  • LDAC HQ ~990 kbps

Както се вижда, LDAC устройствата предоставят най-добро качество на възпроизвеждане, общо взето положението е като при компресирането на аудио – има кодеци, които щадят повече материала, други - не толкова. Освен това по-скъпо устройство не винаги корелира с по-добър кодек. Ето, например гореспоменатият Logitech е с SBC кодек, а по-евтини устройства ползват LDAC – цък. Разбира се, има и LDAC за 200 лв., но ще търсим някакво компромисно решение. 

Колкото до аудио профилите, в моя случай фокусът е върху – A2DP и AVRCP, HSP и HFP са за телефонни истории, повече инфо – цък

P.S. Важно също е да се упомене, че трябва приемникът и предавателят да поддържат кодека за трансфер, иначе в противен случай, ако едното устройство работи с кодек с по-малка побитова скорост, другото прави downgrade на протоколът, за да могат да си говорят и смисълът от по-висок клас кодек е практически никакъв. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Избрах си този модел, заради LDAC-а и 3D бутона (подозирам, че ще разширява стереото, а може и да има v-shaped EQ крива), ще видим какво ще стане като дойде и ще му направя по-обстойни тестове. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не изглежда, че в темата си говориш сам, ще взема да се включа и аз. :P

Вероятно ще ти върши работа, но не разчитай много на този 3D бутон. Освен това е възможно да имаш известни проблеми със сдвояването, понеже знам, че не четеш много коментарите на потребителите. ;)

Quote

I have to re-register my Bluetooth every time I use it.

Quote

There's a feeling of breaking up a bit, but something more serious than that Bluetooth on the phone went off and on. Pair each time you find a solution.

Quote

After de-registration of the Bluetooth, you need to re-register and connect.

Quote

Bluetooth turned off and turned on when reconnecting Every time you get in the car, you have to press and switch to pairing mode.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И така, приемникът дойде благополучно, включвайки в пакета с кабел 3.5mm стерео жак от двете страни и USB за зареждане. Сдвои се успешно както с лаптопа така и с Android телефон, без да изпитвам някакви сериозни проблеми при "откриването" на устройствата. Телефонът успя да се закачи на по-висок протокол на трансфер (LDAC), отколкото лаптопът (AAC), като съответно разлика се усеща по същата корелация както с компресията на аудио файловете – колкото по-некомресиран е протоколът, толкова по-приятно и детайлно се чува, липси основно баса и високите. Някакви сериозни гличове и прекъсвания няма, единствено от време на време се получава някоя и друга "пуканка", която е незабележима за нетренирания слушател. По отношение на дизайна всичките протоколи на трансфер са приятно илюстрирани на предния панел и лесно се разбира на който точно функционира свързаното устройство. 

Звукова картина

3D бутона, както и предполагах, прави някакъв лек bump в EQ-то на бас и високи (V Shaped), като вдига и нивото с 3-4dB VU (съдейки по индикаторите на миксера). Напомня много на начинът на работа на loudness бутоните при HiFi техниката и автомобилните радиа. Вътрешният шум е на практика никакъв дори при усилен до край volume от устройството или е толкова нисък, че е практически нечуваем.

Изходи

Изтествах му както stereo aux 3.5 mm (малък женски стерео жак), така и left/right RCA (чинчове) изходите. По мое мнение, изходът с чинчовете звучи "по-добре" от жака, но разликите са наистина субтилни – маааалко повече бас, високи, стерео, ниво и разделение между инструментите. 

Тестове на изходите

Другият A/B тестове, с който реших да се захвана са следните: 

  • стерео изходът на телефона спрямо този на Bluetooth адаптера
  • стерео изходът на лаптопа спрямо този на Bluetooth адаптера

За целта свързах телефонът с кабел на стерео двойка 1 в миксера, а изходът на Bluetooth приемника на стерео двойка 2, с EQ на 0 dB на bass/middle/treble корекциите и volume на канала 0dBu (unity, "12-часа на потенциометъра"), като и двата канала нямат собствен gain потенциометър, съответно той се определя от входното устройство. При едни и същи входни нива на сигнала, мнението ми е, че директната връзка с кабел звучи "по-добре" (повече бас/високи/широко "стерео"/атака и т.н.) от Bluetooth сдвояването. Това ме навежда на мисълта, че може би е добра идея да се ползва за по-непретенциозни ситуации – фонова музика, домашен караоке купон, пускане на песен от мобилен телефон и т.н., докато ако става дума за по-сериозни концертни изяви със сингбеци/DJ-стване кабелната връзка е по-надеждна и добре звучаща в този ценови диапазон.

Една от теориите ми за разликите в качеството е, че протоколът вероятно не е достатъчно добре имплементиран, за да конвертира минимални загуби, или пък ЦАП-ът преди изходите на Bluetooth устройството не е толкова качествен, колкото тези на лаптопът/телефонът – това, разбира се, остава в зоната на догадките и може би някой по-технически грамотен от мен в тази област може да изкаже адекватно мнение. 

Батерия

Батерията все още не съм я изтощил напълно и не мога да кажа колко надеждно се държи. Честно казано ми се щеше да нямаше никаква, но ще видим какъв ще е животът й в хода на употреба и дали устройството ще може да функционира постоянно на USB захранване, когато се скапе съвсем. Някой Bluetooth устройства спират да функционират, когато е повредена батерията и няма предвидена директна USB DC връзка, която да "шунтира" батерията и се налага хардуерна манипулация – да играе поялника и да се отстрани повредената батерия и да се свърже директно към захранващият модул.

Заключение

Като цяло съм доволен от резултата с леките условности, които споменах по-горе, а и предвид цената 30-тина лева е повече от окей. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

5 hours ago, Koobenot said:

...мнението ми е, че директната връзка с кабел звучи "по-добре" (повече бас/високи/широко "стерео"/атака и т.н.) от Bluetooth сдвояването.

Това се предполагаше още от самото начало. Принципно така стоят нещата при всички евтини устройства от ниския клас, но няма как да очакваш повече за цената, която струва, понеже аз всеки ден оставям повече само като вляза в някой хранителен магазин и не излизам кой знае с какво. За тия 30 лева са му вградили кодеците, направили са му кутийка с надписи, сложили са му батерия, чинчове и голямо лъскаво копче и...стига толкова, че даже и работи представи си. :D

 

Edit: Ха-хааа...чак сега го забелязах...пустите му китайци, редовно го правят. :greenangel:

Bluetooth - Aliexpress.png

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Това им е един от редовните номера на братята кЕтайци, чудя се дали е правопис или недоразбиране, но като гледам, при QWERTY клавиатура C-то е доста далеч от R-то, за да стане думата "receiver", така че по-скоро клоня към второто ... :crying:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може пък сисийвърът да е някакво ново устройство, което, например, не прави нищо, но има копче. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.