Ziggety Публикувано Май 29, 2023 Публикувано Май 29, 2023 Здравейте, имам Усилвателна уредба 75/150. Имам само крайното стъпало. Искам да преправя, крайното стъпало за китарен усилвател и да добавя предусилвател. Но, вторичните намотки на изходния трансформатор, са с високи омове. Искам да попитам, дали може да се направи нещо? Или колко ома би трябвало да е намотката за обратна връзка? Това са схемите, на цялото крайно стъпало и самия изходен траф. Цитирай
Ziggety Отговорено Май 29, 2023 Автор Отговорено Май 29, 2023 Горната снимка на схемата е грешна. Цитирай
lyubohar Отговорено Май 29, 2023 Отговорено Май 29, 2023 (Редактирано) Това е ретранслационна уредба за узвучаване на големи фабрики,игрища. Има отделна намотка за контролен говорител,но няма да отдава тази мощност там. Нов трансформатор с подходящи параметри.Което ще е по трудно.Предусилвателят е по лесен. http://www.kn34pc.com/sch/sch_ampl/uu_75_150.html Редактирано Май 29, 2023 от lyubohar Цитирай
Ziggety Отговорено Юни 7, 2023 Автор Отговорено Юни 7, 2023 Неможе да се преправи? Да ми препоръчате, какъв изходен трансформатор трябва да взема за 100вата. И има ли, някакъв български вариант? Цитирай
lyubohar Отговорено Юни 7, 2023 Отговорено Юни 7, 2023 (Редактирано) Не си струва преправянето. Може да стане,ако се намери изходен от "български Маршал"за 4 лампи EL34. Маршалска схема,наличните лампи,мрежовия трансформатор,ново шаси,или преправяне това. От човек,който разбира от китарни лампови усилватели ще стане. Но дали си заслужават усилията и средствата? Не случайно няма много постове в темата. Редактирано Юни 7, 2023 от lyubohar 1 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 7, 2023 Отговорено Юни 7, 2023 В един подобен ахраичен усилвател единственото ценно и евентуално използваемо нещо са трафовете. Ако и те не стават... Евентуално ако шасито не е трагедия, но като цяло не е добра идея - на това да купиш амнайсе нови неща и да дадеш камара пари и накрая да спестиш 10-тина % от нужното за изцяло нов амп... 1 Цитирай
Ziggety Отговорено Юни 12, 2023 Автор Отговорено Юни 12, 2023 Трансформаторите работят, нямат никаква ражда както и шасито. Става да се пробие и да се използва. Аз, имам някакъв опит, бях си правил лампов предусилвател. Който работеше доста добре, но с крайно транзисторно стъпало. Сега искам да го инсталирам, на това шаси и според мен е доста лесно, всичко съм измерил. А части няма нужда да купувам, защото имам всичко от предусилвателния проект и някои други които съм намерил от стара техника, но са изпробвани в добро състояние. Дори вече презапоих схемата по маршалските усилватели. Беше ми чудно, дали мога да използвам този изходен траф с говорител с по малки омове. Цитирай
bir4o Отговорено Юни 30, 2023 Отговорено Юни 30, 2023 Този траф може да го използваш с говорител с по малко омове само в схемата работеща да захранва радиоточки...защото тя има обратна връзка от трафа до предусилвателя и компенсира за да не гръмнат лампите... само пренавиване на трафа може да спаси положението...обаче след това пък идва и горчивия привкус -като чуеш крайния резултат...малко хора в българия може да навиват изходни и да се получи после -китарен тон накрая...то и там има толкова нюанси...Затова е най добре е поръчка на фабричен изходен от чужбина... Цитирай
Ламби Отговорено Юни 30, 2023 Отговорено Юни 30, 2023 Не мога да разбера идеята да се прави нещо дето го има за около 1000 лева с гаранция.Хвърляй смело,каквото и да правиш едва ли ще звукне по добре от някоя китайска стотарка.Понеже са ми заставали умрели истински ампове невинаги съживяването им е рентабилно.От нищо нещо няма как да стане.Успех все пак с преоткриването на вътрешната тоалетна и топлата вода. Цитирай
MARK B Отговорено Юли 20, 2023 Отговорено Юли 20, 2023 Здравейте, изходният трансформатор може да се ползва без пренавиване за 40-50 вата с две лампи EL34. Намотките W2,W4,W6 и W8 се свързват последователно, синфазно и служат за пъвична на EL34. За вторична се ползват намотките W1, W5 и W9, свързани паралелно синфазно. Така при анодно напрежение около 470-480 V може да получите 40-50 вата при 8 ома товар, но само с две лампи EL34. По-високи анодни напрежения не се препоръчват по много причини. Цитирай
MARK B Отговорено Юли 21, 2023 Отговорено Юли 21, 2023 За пояснение, ако връзките са направени по схемата на фиг 5: Анодите на двете лампи EL34 се свързват съответно на изводи 8a и 11c. Захранващото висoкo напрежение се подава на извод b-11,16, а на изводи h и i говорителя. те са от другата страна един до друг. Успех! Цитирай
Recommended Posts