the_gorer Отговорено Август 27, 2005 Автор Отговорено Август 27, 2005 GuitarKeeper, много гефска дъска! Боядисването също е готино. Можеш да барнеш малко хедстока, или поне да го боядисаш чер, за да го направиш по-зъл. От какво дърво е тялото? Цитирай
metalhammer Отговорено Август 28, 2005 Отговорено Август 28, 2005 Аз не се занимавам с такива работи оба4е преди година си сделах една китара.използвах грифа на една кремонка и цялата й електроника само тялото го направих сам :green: ето тук мойе да я видите http://entropy-rock.hit.bg/didog/dido-galeria.html само незнам защо си сложил пак гадните превключватели и потенциометри... Цитирай
the_gorer Отговорено Август 28, 2005 Автор Отговорено Август 28, 2005 Хей! Като стана дума за превключватели и потенциометри: някой знае ли от къде мога да взема врътки за потенциометрите на Кремоната? Трябват ми с чисто декоративна цел. Предполагам, че по електричарските магазини има, но понеже не съм търсил досега, рекох да питам. Нещо такова, нo с графитен цвят би било добре: Цитирай
niki123bg Отговорено Август 28, 2005 Отговорено Август 28, 2005 Хей! Като стана дума за превключватели и потенциометри: някой знае ли от къде мога да взема врътки за потенциометрите на Кремоната? Трябват ми с чисто декоративна цел. Предполагам, че по електричарските магазини има, но понеже не съм търсил досега, рекох да питам.Нещо такова, нo с графитен цвят би било добре: Мисля, че в RF видях такива, доколкото си спомням бяха черни. Никаква идея колко струваха. Цитирай
Burton Отговорено Август 28, 2005 Отговорено Август 28, 2005 (Редактирано) Има ги в почти всички муз. магазини...В София съм виждал в Малкия цум, Капъша, РФ и др. повечето предлагат черни и сребристи, в два размера съм виждал - по-"високи" и по-"ниски" ако не се лъжа най-евтини бяха в Малкия цум - 3-4 лв. врътката Редактирано Август 28, 2005 от Burton Цитирай
the_gorer Отговорено Август 28, 2005 Автор Отговорено Август 28, 2005 Ще погледна в нашия музикален магазин. Едва ли са се минали да предлагат толкова дребна стока, но не се знае. Ако ли не - ще отскоча до София да си взема две врътки. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 28, 2005 Отговорено Август 28, 2005 (Редактирано) Ей, аз имам такава кремона като тая, дето си модвал. Грифа байцвал ли си го? Много яка китарка си си сделал. Ето тия адаптери са с култовото напрежение. Редактирано Август 28, 2005 от Evtim Djerekarov Цитирай
Nikifena Отговорено Август 29, 2005 Отговорено Август 29, 2005 Хей! Като стана дума за превключватели и потенциометри: някой знае ли от къде мога да взема врътки за потенциометрите на Кремоната? Трябват ми с чисто декоративна цел. Предполагам, че по електричарските магазини има, но понеже не съм търсил досега, рекох да питам.Нещо такова, нo с графитен цвят би било добре: да в РФ ги има за по 5 лева, имаше черни и бели на мен ми харесаха много... Аз мисля догодина 1 фретлес да избарам и се чудя от сега ли да си зема капачки от тези за потенциометрите, или тогава, че мисля някой да ми прави дървенията, и аз да му занеса всички хардуер.... Патил съм си и за това мисля, че така е най-добре Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 21, 2005 Отговорено Септември 21, 2005 А здрасти, отдавна не се бях мяркал. Как е до къде стигна с китарката. Аз мисля да си дялкам едно тяло в скоро време. Знаеш ли как да си изрежа гнездото за грифа? Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 21, 2005 Автор Отговорено Септември 21, 2005 Здрасти, какво става с китарата ли? Само трябва да я сглобя. Дано скоро да ме ОТмързи и да се позанимая с нея, че вече половин година я мотам. Не съм дълбал дъска досега, но в домашни условия дълбането на легла за грифа и адаптерите се прави с ръчна оберфреза. Ето какво съм чел по въпроса: Трябва да си купиш шаблон или, ако си много талантлив, да си направиш такъв, но да знаеш, че шаблонът е адски важен и за да е прав и с точните размери, е по-добре да си купиш готов от някой сайт. Например такъв: След като си купиш/направиш шаблона, идва ред на фрезоването. Слагаш шаблона да легне върху дъската, позиционираш го и го фиксираш здраво със стяги. Оберфрезата се движи на ръка по шаблона, но за целта ти е нужен фрезер с водещ лагер. Този лагер е със същия диаметър като резеца на фрезера и се опира във вътрешния ръб на шаблона. Приказвах с няколко души, които дялкат метал и те ми казаха, че в България трудно се намирали фрезери с водещ лагер. Аз също искам да питам pacman и другите, които дялкат, откъде в България може да се намерят такива фрезери и евентуално за техните (алтернативни) методи за дялкане на гнезда в дъските? Цитирай
didopeshev Отговорено Септември 22, 2005 Отговорено Септември 22, 2005 китарата я правих когато бях на 15 и мн не сам разбирал само исках да има китарата яка форма оба4е ако се барне сега от некои може и да стане не6то по добро,а пламациете са обикновено фолио което си изрязах и стана горе долу добре Цитирай
Nikifena Отговорено Септември 22, 2005 Отговорено Септември 22, 2005 the_gorer, има 1 малка подробност с тая фреза според мен на първо четене. Ако закръглението на шаблона (в 4те края) е по-малко от това на лагера, то няма да може да изреже точно по шаблона оригиналната форма, така, че тези режещи инструменти трябва или да са 2 броя (един голям и 1 по-малък) или само 1 по-малък, ама ще е по-бавно отнемането на материала за дълбаенето на дупките за адаптери или там каквото трябва. Ако шаблонът се направи на лазерно рязане и е от метал, можеш да караш с 1 шаблон доста време докато се износи напълно от търкането на режещият елемент и шаблона, имайки предвид, че не намериш такива режещи елементи с лагер Цитирай
pacman Отговорено Септември 22, 2005 Отговорено Септември 22, 2005 (Редактирано) Тези фрезери(дори и тези които се продавт) представляват просто 1 обикновен фрезер с лагер, нанизан на опашката на фрезера. => елементарно е да си направиш такъв. Аз използвах обикновен , ф16 с опашка ф8, и си взех лагер със същия външен/вътрешен диаметър. Струваше към 1 лев (лагера). Магазини за лагери има на много места. За да не се вдига лагера нагоре, може да се сложи тясно паче шлаух на опашката, да го притиска А шаблон може да се направи от шперплат или плексиглас, работят ОК Редактирано Септември 22, 2005 от pacman Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 22, 2005 Автор Отговорено Септември 22, 2005 the_gorer, има 1 малка подробност с тая фреза според мен на първо четене. Ако закръглението на шаблона (в 4те края) е по-малко от това на лагера, то няма да може да изреже точно по шаблона оригиналната форма, така, че тези режещи инструменти трябва или да са 2 броя (един голям и 1 по-малък) или само 1 по-малък, ама ще е по-бавно отнемането на материала за дълбаенето на дупките за адаптери или там каквото трябва.Ако шаблонът се направи на лазерно рязане и е от метал, можеш да караш с 1 шаблон доста време докато се износи напълно от търкането на режещият елемент и шаблона, имайки предвид, че не намериш такива режещи елементи с лагер Да, ако се ползва само един фезер с голям диаметър, то ъглите на гнездата ще станат твърде изоблени. Затова в StewMac предлагат комплекти за дълбане, които се състоят точно от два фрезера - един с малък диаметър (за ъглите) и един с голям за грубото отнемане. Предполагам, че в ъглите може да се спестят разходите за фрезер и да дялнат с тънко свредло? Това с металния шаблон съм си го мислил, но не знам къде може да ми го изработят. :wall: С такъв шаблон няма нужда от фрезери с пилотен лагер, може просто стволът на фрезера да се удебели и после като се търка в металния шаблон няма да го разтопи, но все пак с лагер сякаш е по-добре. pacman, хрумвало ми е и да набия лагер на фрезера, но си мислех, че ще е невъзможно да намеря с точния вътрешен/външен диаметър, та да пасне на фрезера. Сега като казваш, че си правил такова чудо, ще разгледам по магазините за лагери. Междудругото какво ви е мнението за евтинките фрези, дето вървят с комплект от няколко резци? Питах във форума на projectguitar и хората ми казаха, че самите фрези вършат работа, но за фрезерите, дет вървят с тях просто мога да забравя. Сега май ще взена една на Sparky, а после ще се бръкна за качествен комплект фрезери. Или и ментетата ще ми свършат работа? :think: Цитирай
YtseJam Отговорено Септември 22, 2005 Отговорено Септември 22, 2005 Че какво им е на Спарки бе, като са български, да не са лоши? Бормашината ми е неразрушима и непогрешима. Цитирай
Recommended Posts