Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

То е ясно че няма да отсека некое дръвче и да почна го дялкам. Въпроса е че суха дървесина трудно се намира(поне аз не мога) а да тръгна ся да си суша значи след 5-6 години да почна с китарлъка а вече и шкембе ше ми е пораснало дотогава ако ме разбирате! За тва питам ако не е напълно суха дървесината, даречем съхнала няколко месеца дали има някакво значение иначе за измятане не вярвам ако не се е изметнало за няколко месеца ся да се изметне :):greenball:

• Отговори 158
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Един малко тъп въпрос като от мен :greenball: ... Може ли да се сложи тремоло на бас, има ли въобще смисъл ако може и ако може и има смисъл, кво ще стане ако не сложа :think:

Отговорено

Смисъл - не знам, но има някой басисти които това ги радва :blink:

(май най-известният е Лес К. от Праймъс)

Виж тук - http://www.hipshotproducts.com/ Тия са царете на бас тремолото ;)

Отговорено (Редактирано)

има басове с тремола, но се срещат доста рядко. Les Claypool примерно свири с такъв бас. Един от основните производители на бас-тремола е Хипшот, които няма да ти излезнат никак евтино. Дали има смисъл- зависи от стила и нивото ти на свирене :blink: За мен е излишно изхвърняне, но за някой 'голем свирач' може и да е полезно... Засега бас тремолата са нещо сравнително ново, и са във фаза 'експерименти' ;)

За дървото- много важно е да кажеш какво ще ползваш- някои видове не са подходящи. Примерно дъб-за тяло(личен опит ;) ), а и от това зависи колко време ще трябва да го сушиш. Някои видове са готови за употреба след около 1-2 години, на други и 10 не са им достатъчни.

Прекалено бързото изсушаване може да доведе до неприятни последици - напукване, измятане и др., защото остават напрежения вътре в дървото.

----

ПП. опа, разбойникът ме е изпреварил (някои неща се повтарят, хихихи)

така е, с дългите постове...

Редактирано от pacman
Отговорено

Мерси за инфото... аз понеже съм тъп забравих че басовете са с по-малко струни ;) и есе чудех дали мога да използвам едно за нормална китарка, ама той въпроса от самосебе си се реши. Колкото до дървото кажете откъде мога да си намеря дървесина която да е суха(повечето дървесина за гардероби и етажерки и тн от типа "Направи си сам" са бая влажнички а друга дървесина нз отде да търся)

Очаквам помощ ;);):blink: :think:

Отговорено
Колкото до дървото кажете откъде мога да си намеря дървесина която да е суха(повечето дървесина за гардероби и етажерки и тн от типа "Направи си сам" са бая влажнички а друга дървесина нз отде да търся)

Дървесината за етажерки изоообщо не я гледай.

Иначе всеки си намира отнякъде- някои си поръчват от чужбина, други използват екзотични паркети ( ;) ), трети намират от приватизирани/закрити заводи, общо взето кой как' се урЕди :blink: .

Отговорено (Редактирано)

Значи ще позакъснея малко с тая кирака(ще диря на село някое друго сухо дръвце :blink: ), но пък имам корпус който имам намерение да го правя на бас. Ето снимки(трябва да ги прехвърля и ще ги кача.като е готово ще едитна) Като цяло и да не е било сухо дървото тоя корпус седи вече има няма 3-4 години демек е изсъхнал колкото не е бил изсъхнал като го правехме с един дърводелец на село лека му пръст. Като цяло само тялото на китарата е малко мъничко но грифа е екстра пък в крайна сметка ще правим и други занапред във времето ;)

П.П. Малко тъп въпрос: за кво служи така наречения "truss rod" нз как е на български. Слага се в грифа и според сайта на Фишър е направен от шпилка сгъната на две. Като се навива гайката на едната се огъва другата (става въпрос за това) Предполагам че е за предпазване от измятане на грифа или нещо от тоя сорт... :wow:

Редактирано от vlex
Отговорено
за кво служи така наречения "truss rod" нз как е на български. Слага се в грифа и според сайта на Фишър е направен от шпилка сгъната на две. Като се навива гайката на едната се огъва другата (става въпрос за това) Предполагам че е за предпазване от измятане на грифа или нещо от тоя сорт... :wow:

това е един от ваиантите-има разни видове - single и double acting, compression и bending rod. Служи за противодействане на опъна на струните. Когато се настроят струните, грифът се огъва под действието на това напрежение, а truss rod-a се стреми да го огъне в противоположната посока (те. да го изправи.)

Класическия truss rod е поставен в крив канал в грифа, който е по-плитък в краищата, и по-дълбок по средата. Като се натегне гайката, род-а се обтяга и се стреми да се изправи вътре в канала, с което изправя и грифа. това е compression rod. a bending rod-а е като този, който си видял в сайта на Фишър, или Хот-Род а на StewMac.

Ето и един линк :o

• 1 month later...
Отговорено

Месеци след старта на темата стигнахме до тук: дупките на главата са пробити, ключовете са сложени, остава само сглобяването на дъската.

Това, което се получи, на авто-тенекиджийски жаргон се казва "напудрена бабичка" - стара трошка, боядисана да лъщи и да изглежда по-добре, отколкото и се полага.

Старата Кремона с нова боя, байцнат фингърборд, нов дизайн на главата и лъщящи маслени ключове:

BC-Krem.jpg

Остава да си намеря подходяща пластмаса за инлеите, защото не ми се хаби седефът, кйто ми прати Разбойника. :D

Дайте идея от какво може да се вземе лист бяла пластмаса, подлежаща на шкурене (пробвах с изрезки от капачки на безалкохолно ;) - не стават, пластмасата е мазна, не се шкури добре и се зацапва трайно от шкурката)

Ще се опитам да боядисам бриджа и пластината за стягане на грифа с някакъв спрей, имитиращ метално покритие.

След месеци подхвърляне насам-натам, грифът гарантирано се е изметнал и след инсталирането му сигурно ще има главоболия. Скоро, ако не ме налегне леност, ще сглобя всичко и ще пробвам да поджарам на дъската.

Не се знае - може и да просвири :P

Отговорено
Ще се опитам да боядисам бриджа и пластината за стягане на грифа с някакъв спрей, имитиращ метално покритие.

По-добре ги занеси да ги никелират. Не знам колко са развити тези услуги по търновско, но не би трябвало да ти излезе повече от 10-12 лв, а резултатът ще е несравним с боядисване. Ако имаш приятели мотористи ги питай за такива работилници - повечето Умрат да си никелират разни болтчета и капачки за моторите.

Отговорено (Редактирано)

Извинявайте, за офтопика, но искам да питам pacman за онзи пълдин, за който сме се уговорили. Какво ще кажеш за този странен материал на тялото(налепени плоскости от светло и байцнато дърво). Забелязвам, че има склонността да се сцепва там, където има голямо напрежение.

Иначе разбойник е напълно прав за никела. Ако не намериш хора, можеш да си вземеш никелираща паста и да си ги пастираш сам.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

ОК, момчета, запалихте ме да никелирам хардуера. Има къде да се направи из Търновско - имам и приятели в оръжеен завод "Arkus", Лясковец. Не знам само дали ще се наемат за толкова малки детайли. :think:

Evtim Djerekarov, това с никелиращата паста е много интересно. Можеш ли да дадеш някакви подробности - къде има такива пасти и как се нанасят.

По темата с твоя Пълдин - наситина трябва pacman да каже, но ето какво знам за Кремоните:

Те се правят от чам и той има навика да се цепи не където трябва. От тотално нацепване и разпадане го предпазват два слоя дебел фурнир от твърдо, здраво дърво - един на лицевия панел и един на задния. Слоевете затварят чамовата сърцевина като в сандвич. Фактически китарата се държи само на тях, защото чамът няма необходимата стабилност и здравина.

PS:

Смешно питане, но все пак: искам да си намеря и две шайби (около 1 см външен диаметър, 5 мм диаметър на отвора), които да са лъскави и никелирани. Вкъщи имам цели камари, но са ръждиви или матови. По железариите продават само поцинковани, т.е. - пак са грозноватички. :)

Отговорено (Редактирано)

Никелираща паста продават, където продават бои и лакове, по железариите. Мисля че е абразивна и се нанася с фина пиличка. Можеш и шайбите да си лъснеш с нея.

Много яко е станала главата на кремонката. Как си я боядисал?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Китарата е боядисана с авто емайл лак. Първо я пръскахме с щприц кит, после го шлайфах с водна шкурка и накрая я пръскахме с авто бояджийски пистолет, нагнетяван от ел. компресор.

В общи линии, боядисана е по начина, по който се боядисват автомобили. Гланцът е убийствен. :)

Ще потърся никелираща паста, но май няма да мога да я нанеса с пиличката за по-специфичните и дребни детайли :)

Снимах главата с ключовете (снимката по-горе) и после ги махнах. Сега искам пак да ги сложа, но установих, че ми се губят две от шайбите, които стоят под гайката на лицевата страна. Шайбите са никелирани, имат и декоративна фунцкия и сега няма отдкъе да намеря такива :rolleyes:

Да се шибам чисто гол!

Отговорено

Gorer, главата изглежда зловещо!! А можеш и да я използваш като поставка за чаши, между рогцата - когато китарата е в хоризонтално положение :)

Djerekarov, тези китарки (тип Зебра, както им викат някои :rolleyes: ) не ми изглеждат като много добра идея- толкова много лепило на едно място... Но важно е как са направени - подобна идея има в грифовете на прехвалените басове Curbow, които са направени от десетки парчета фурнир, слепени хоризонтално.

Така че важна е не само идеята, а и това как е реализирана :)