Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на електрическа китара от скрап


Recommended Posts

То е ясно че няма да отсека некое дръвче и да почна го дялкам. Въпроса е че суха дървесина трудно се намира(поне аз не мога) а да тръгна ся да си суша значи след 5-6 години да почна с китарлъка а вече и шкембе ше ми е пораснало дотогава ако ме разбирате! За тва питам ако не е напълно суха дървесината, даречем съхнала няколко месеца дали има някакво значение иначе за измятане не вярвам ако не се е изметнало за няколко месеца ся да се изметне :):greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 158
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Един малко тъп въпрос като от мен :greenball: ... Може ли да се сложи тремоло на бас, има ли въобще смисъл ако може и ако може и има смисъл, кво ще стане ако не сложа :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смисъл - не знам, но има някой басисти които това ги радва :blink:

 

(май най-известният е Лес К. от Праймъс)

 

 

Виж тук - http://www.hipshotproducts.com/ Тия са царете на бас тремолото ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

има басове с тремола, но се срещат доста рядко. Les Claypool примерно свири с такъв бас. Един от основните производители на бас-тремола е Хипшот, които няма да ти излезнат никак евтино. Дали има смисъл- зависи от стила и нивото ти на свирене :blink: За мен е излишно изхвърняне, но за някой 'голем свирач' може и да е полезно... Засега бас тремолата са нещо сравнително ново, и са във фаза 'експерименти' ;)

 

За дървото- много важно е да кажеш какво ще ползваш- някои видове не са подходящи. Примерно дъб-за тяло(личен опит ;) ), а и от това зависи колко време ще трябва да го сушиш. Някои видове са готови за употреба след около 1-2 години, на други и 10 не са им достатъчни.

Прекалено бързото изсушаване може да доведе до неприятни последици - напукване, измятане и др., защото остават напрежения вътре в дървото.

----

ПП. опа, разбойникът ме е изпреварил (някои неща се повтарят, хихихи)

така е, с дългите постове...

Редактирано от pacman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за инфото... аз понеже съм тъп забравих че басовете са с по-малко струни ;) и есе чудех дали мога да използвам едно за нормална китарка, ама той въпроса от самосебе си се реши. Колкото до дървото кажете откъде мога да си намеря дървесина която да е суха(повечето дървесина за гардероби и етажерки и тн от типа "Направи си сам" са бая влажнички а друга дървесина нз отде да търся)

 

Очаквам помощ ;);):blink: :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото до дървото кажете откъде мога да си намеря дървесина която да е суха(повечето дървесина за гардероби и етажерки и тн от типа "Направи си сам" са бая влажнички а друга дървесина нз отде да търся)

Дървесината за етажерки изоообщо не я гледай.

Иначе всеки си намира отнякъде- някои си поръчват от чужбина, други използват екзотични паркети ( ;) ), трети намират от приватизирани/закрити заводи, общо взето кой как' се урЕди :blink: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Значи ще позакъснея малко с тая кирака(ще диря на село някое друго сухо дръвце :blink: ), но пък имам корпус който имам намерение да го правя на бас. Ето снимки(трябва да ги прехвърля и ще ги кача.като е готово ще едитна) Като цяло и да не е било сухо дървото тоя корпус седи вече има няма 3-4 години демек е изсъхнал колкото не е бил изсъхнал като го правехме с един дърводелец на село лека му пръст. Като цяло само тялото на китарата е малко мъничко но грифа е екстра пък в крайна сметка ще правим и други занапред във времето ;)

 

П.П. Малко тъп въпрос: за кво служи така наречения "truss rod" нз как е на български. Слага се в грифа и според сайта на Фишър е направен от шпилка сгъната на две. Като се навива гайката на едната се огъва другата (става въпрос за това) Предполагам че е за предпазване от измятане на грифа или нещо от тоя сорт... :wow:

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за кво служи така наречения "truss rod" нз как е на български. Слага се в грифа и според сайта на Фишър е направен от шпилка сгъната на две. Като се навива гайката на едната се огъва другата (става въпрос за това) Предполагам че е за предпазване от измятане на грифа или нещо от тоя сорт... :wow:

това е един от ваиантите-има разни видове - single и double acting, compression и bending rod. Служи за противодействане на опъна на струните. Когато се настроят струните, грифът се огъва под действието на това напрежение, а truss rod-a се стреми да го огъне в противоположната посока (те. да го изправи.)

Класическия truss rod е поставен в крив канал в грифа, който е по-плитък в краищата, и по-дълбок по средата. Като се натегне гайката, род-а се обтяга и се стреми да се изправи вътре в канала, с което изправя и грифа. това е compression rod. a bending rod-а е като този, който си видял в сайта на Фишър, или Хот-Род а на StewMac.

Ето и един линк :o

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Месеци след старта на темата стигнахме до тук: дупките на главата са пробити, ключовете са сложени, остава само сглобяването на дъската.

Това, което се получи, на авто-тенекиджийски жаргон се казва "напудрена бабичка" - стара трошка, боядисана да лъщи и да изглежда по-добре, отколкото и се полага.

 

Старата Кремона с нова боя, байцнат фингърборд, нов дизайн на главата и лъщящи маслени ключове:

BC-Krem.jpg

 

Остава да си намеря подходяща пластмаса за инлеите, защото не ми се хаби седефът, кйто ми прати Разбойника. :D

Дайте идея от какво може да се вземе лист бяла пластмаса, подлежаща на шкурене (пробвах с изрезки от капачки на безалкохолно ;) - не стават, пластмасата е мазна, не се шкури добре и се зацапва трайно от шкурката)

Ще се опитам да боядисам бриджа и пластината за стягане на грифа с някакъв спрей, имитиращ метално покритие.

След месеци подхвърляне насам-натам, грифът гарантирано се е изметнал и след инсталирането му сигурно ще има главоболия. Скоро, ако не ме налегне леност, ще сглобя всичко и ще пробвам да поджарам на дъската.

Не се знае - може и да просвири :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се опитам да боядисам бриджа и пластината за стягане на грифа с някакъв спрей, имитиращ метално покритие.

 

По-добре ги занеси да ги никелират. Не знам колко са развити тези услуги по търновско, но не би трябвало да ти излезе повече от 10-12 лв, а резултатът ще е несравним с боядисване. Ако имаш приятели мотористи ги питай за такива работилници - повечето Умрат да си никелират разни болтчета и капачки за моторите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявайте, за офтопика, но искам да питам pacman за онзи пълдин, за който сме се уговорили. Какво ще кажеш за този странен материал на тялото(налепени плоскости от светло и байцнато дърво). Забелязвам, че има склонността да се сцепва там, където има голямо напрежение.

Иначе разбойник е напълно прав за никела. Ако не намериш хора, можеш да си вземеш никелираща паста и да си ги пастираш сам.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ОК, момчета, запалихте ме да никелирам хардуера. Има къде да се направи из Търновско - имам и приятели в оръжеен завод "Arkus", Лясковец. Не знам само дали ще се наемат за толкова малки детайли. :think:

Evtim Djerekarov, това с никелиращата паста е много интересно. Можеш ли да дадеш някакви подробности - къде има такива пасти и как се нанасят.

По темата с твоя Пълдин - наситина трябва pacman да каже, но ето какво знам за Кремоните:

Те се правят от чам и той има навика да се цепи не където трябва. От тотално нацепване и разпадане го предпазват два слоя дебел фурнир от твърдо, здраво дърво - един на лицевия панел и един на задния. Слоевете затварят чамовата сърцевина като в сандвич. Фактически китарата се държи само на тях, защото чамът няма необходимата стабилност и здравина.

 

PS:

Смешно питане, но все пак: искам да си намеря и две шайби (около 1 см външен диаметър, 5 мм диаметър на отвора), които да са лъскави и никелирани. Вкъщи имам цели камари, но са ръждиви или матови. По железариите продават само поцинковани, т.е. - пак са грозноватички. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никелираща паста продават, където продават бои и лакове, по железариите. Мисля че е абразивна и се нанася с фина пиличка. Можеш и шайбите да си лъснеш с нея.

 

Много яко е станала главата на кремонката. Как си я боядисал?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата е боядисана с авто емайл лак. Първо я пръскахме с щприц кит, после го шлайфах с водна шкурка и накрая я пръскахме с авто бояджийски пистолет, нагнетяван от ел. компресор.

В общи линии, боядисана е по начина, по който се боядисват автомобили. Гланцът е убийствен. :)

Ще потърся никелираща паста, но май няма да мога да я нанеса с пиличката за по-специфичните и дребни детайли :)

Снимах главата с ключовете (снимката по-горе) и после ги махнах. Сега искам пак да ги сложа, но установих, че ми се губят две от шайбите, които стоят под гайката на лицевата страна. Шайбите са никелирани, имат и декоративна фунцкия и сега няма отдкъе да намеря такива :rolleyes:

Да се шибам чисто гол!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Gorer, главата изглежда зловещо!! А можеш и да я използваш като поставка за чаши, между рогцата - когато китарата е в хоризонтално положение :)

 

Djerekarov, тези китарки (тип Зебра, както им викат някои :rolleyes: ) не ми изглеждат като много добра идея- толкова много лепило на едно място... Но важно е как са направени - подобна идея има в грифовете на прехвалените басове Curbow, които са направени от десетки парчета фурнир, слепени хоризонтално.

Така че важна е не само идеята, а и това как е реализирана :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.