emosms Отговорено Юни 30, 2021 Отговорено Юни 30, 2021 (Редактирано) В общи линии важна е изолацията между жилото и оплетката - на доста аудио и микрофонни кабели е сравнително малък диаметър. Това дава капацитивността на метър. Генерализирано-голям диаметър - по-малка капацитивност, по-малко влияние върху ВЧ сигнала, при китара с пасивна електроника. В зависимост от материала на изолацията, при еднакъв диаметър, с някои материали имаш по-малка капацитивност. Другото по кабела, като качесто на материали, е за здравина/ гъвкавост на кабела. Иначе, не се сещам да съм виждал микрофонен кабел, при който оплетката да не е мед. Алуминиева има при евтините коаксиални кабели (за tv), от строителни материали Редактирано Юни 30, 2021 от emosms 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 30, 2021 Отговорено Юни 30, 2021 Ами, вземи си някакъв мултицет и LC-метър и можеш да измериш собственоръчно параметрите на кабела. Във всеки случай, дори кабел Stagg горе-долу става ако е с по-хубави жакове, та не знам, какво си се вторачил толкова. Цитирай
xexe Отговорено Юли 1, 2021 Автор Отговорено Юли 1, 2021 Преди 16 часа, lyubohar написа: Как ли съм свирил в зала България,Джаз джамбуре Варшава,записи, плочи преди 40 години с прост български екраниран кабел от Млад техник например?! Благодаря ти за коментара - съгласявам съм с теб на 100% - "прост Български екраниран кабел" може да бъде много по-добър от "сложен умен Китайски мастърпиис", който няма екранировка и е с 5 косъма-жила... и те се късат до месец мах..... ... а и преди 40г. медта е била евтина и вероятно не са пестели в кабелите... Както е казва бай Тошо - днес oтваряме завод за полупроводници, догодина - за цели проводници ? Цитирай
xexe Отговорено Юли 1, 2021 Автор Отговорено Юли 1, 2021 Преди 15 часа, Evtim Djerekarov написа: Ами, вземи си някакъв мултицет и LC-метър и можеш да измериш собственоръчно параметрите на кабела. Във всеки случай, дори кабел Stagg горе-долу става ако е с по-хубави жакове, та не знам, какво си се вторачил толкова. Благодаря ти за коментара..... но тук -"дори кабел Stagg горе-долу става"-ме загуби.....вземи си стага и си го срежи и виж вътре кво става ....поне моят, нямаше екранировка и имаше 2 "косъма" за проводници, ако държиш ще го потърся , и ако не съм го изхвърлил, мога да го снимам и покажа? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 1, 2021 Отговорено Юли 1, 2021 Гледай, сега много излишни приказки станаха. Имаш два варианта - да си вземеш хубав кабел, който обикновено можеш дори да пробваш в някои магазини, или да си направиш такъв с прилични жакове, и кабел, който можеш да разгледаш, където е отрязан, преди да избереш. Дадоха ти и предложения. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 1, 2021 Отговорено Юли 1, 2021 21 hours ago, synchu said: EDIT: Имах предвид да продължа обяснението със стандартните лампови стъпала, входен резистор ~1M обикновено... Встрани от темата с кабелите, току-що сметнах набързо cutoff честотата на low-pass филтъра, образуван от (най-често) 33-68 килоомовото входно съпротивление на ламповите апаратури и паразитният (в по-голямата си част милеров) капацитет на първата решетка, който според моите експерименти от миналото, представлява около 100-150 pF, в зависимост от избраният коефициент на усилване на първото (общ катод) стъпало. Получават се честоти в диапазона 15-30 килохерца, което наистина свидетелства, че това съпротивление се подбира, за да потисне потенциално прихващане и детектиране на AM радиостанции. 1 Цитирай
xexe Отговорено Юли 1, 2021 Автор Отговорено Юли 1, 2021 (Редактирано) На 30.06.2021 г. at 12:24, synchu написа: ^За удобство, сходни сметки са направени тук: https://dspace.mit.edu/bitstream/handle/1721.1/46225/41567257-MIT.pdf;sequence=2 Благодаря ти за линка, интересно четиво и точно по темата Редактирано Юли 1, 2021 от xexe 1 Цитирай
chris_barnes Отговорено Юли 6, 2021 Отговорено Юли 6, 2021 On 6/30/2021 at 3:26 PM, xexe said: Благодаря ти за коментара....в посоченият сайт търсих, разбира се.....но на готовите кабели, няма никаква специфилация....или поне тези които прегледах аз... ако искам да си го поя - то ясно, но от опит знам, че и запояването е по-добре да го направи някой про, с про-поялник темата я повдигнах , имайки предвид готови инструментни кабели с моно жакове Точно де, ако не ти се занимава, купуваш това което ти показах като готов вариант на Роланд - адски здрав кабел с отлични характеристики Информацията която търсиш я няма в описанията на готовите кабели по една проста причина -> под 0.5% от китаристите са инженери. На почти никой отишъл в магазина не му пука за технически сметки, килохерци, съпротивления и тн. Хората не могат да разбират от всичко. Отиваш в качеството си на китарист, казваш: искам хубав кабел, имам 35лв примерно и човека дето продава ти дава. Съответно и обратното го има - продавачите не могат да са хем инженери, хем лютиери и тн. Цитирай
xexe Отговорено Юли 15, 2021 Автор Отговорено Юли 15, 2021 Ами общо взето така и правя, затварям си очите и вземам...но все дръвце...та затова пуснах темата. Благодаря на всички които дадоха коментар и ми помогнаха в избора на кабел. Последно, си взех кабел от някаква Българска фабрика, който от пръв поглед изглежда добре,а и звучи добре...но го имам само от 3 дена ?⚕️.....ще пиша коментар след месец-два, ако издържи до тогава...или по-рано, ако се скапе .... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 19, 2021 Отговорено Юли 19, 2021 Изглежда, по някаква мистична причина, ти имаш много повече проблеми от другите китаристи, ползвайки същите кабели. Може да е карма. Помня, че ползвах един правен кабел, един кабел Stagg и един Bellamusic, в продължение на 4-5 години на репетиции и на живо, както и вкъщи, без проблем, а за периода съм се местил два пъти. Та не знам. Във всеки случай, не ползвай кабелите, да повдигаш товари с тях. 4 Цитирай
xexe Отговорено Юли 20, 2021 Автор Отговорено Юли 20, 2021 ахаха........е в мануела пише, че много здрави, а едно пиано не можеш да дръпнеш с тях Но иначе си прав, роден съм с "късмет" и може би за това. Как да е , надявам се, вече счупих каръка ? Цитирай
Recommended Posts