Алекси Георгиев Публикувано Май 17, 2021 Публикувано Май 17, 2021 Здравейте! Не знам дали тук е мястото на тази тема и затова ще помоля, ако не е, модератор да я премести. Имам въпросното кубе, на което са гръмнали говорителите отдавна. Не е ползвано откакто бях ученик. Уикенда го извадих за тест и се оказа че си работи, но повечето потенциометри пукат и заглъхват при дори най-лек допир. Но пък като го нагласиш и не го пипаш си свири нормално. Въпроса ми е колко ще струва смяната им, ако го дам на техник? Да отбележа, че откачих старите говорители и го включвах към две 40w 8 ohm, с каквито разполагам. Поздрави и благодаря предварително! Цитирай
lyubohar Отговорено Май 18, 2021 Отговорено Май 18, 2021 Подозирам,че потенциометрите са такива: Ако са за печатен монтаж трудно ще се намерят друг тип да пасват. Много лесно се разглобяват и почистват. Цитирай
Алекси Георгиев Отговорено Май 18, 2021 Автор Отговорено Май 18, 2021 Не знам дали да не опитам с контактен спрей. Ако не помогне, няма и да навреди. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 19, 2021 Отговорено Май 19, 2021 При големи стойности на потенциометрите, контактният спрей може да им намали общото съпротивление(понеже самия контактен спрей има малко съпротивление). Плюс това, решението е временно и едва ли удачно. Цитирай
Алекси Георгиев Отговорено Май 19, 2021 Автор Отговорено Май 19, 2021 То май няма да излезе нищо, защото снощи сдаде багажа. След около 30 мин работа запуши и спря да свири. Отворих го и се беше нагряло доста. Двата транзистора направо не мошеше да ги пипнеш. Цитирай
lyubohar Отговорено Май 20, 2021 Отговорено Май 20, 2021 А струва ли си? Така като гледам ще отидат поне 100лв. А това кубе без говорители ставаше само за дрънкане у дома. За тези пари сигурно ще си намери работещо. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Май 21, 2021 Отговорено Май 21, 2021 Мятай го в контейнера. Ако беше лампово можеше да се извадят двата трафа и да се използват за нов проект. Но тази транзисторна сопа от по-миналия век... 1 Цитирай
Алекси Георгиев Отговорено Май 21, 2021 Автор Отговорено Май 21, 2021 Хич не ми се занимава с ремонт. Няма смисъл само да хвърлям пари, а и освен това, през него баса звучи отвратително. Идеята ми беше да му се сменят само потенциометрите, но след като оная вечер изпуши, отива в кофата. Започвам да се оглеждам за нещо 10''-12" над 20W до 150-200лв, защото от доста време вече свиря само вкъщи и то предимно само уикенда за по няколко часа. Затова не ми се наливат пари. 1 Цитирай
Алекси Георгиев Отговорено Май 24, 2021 Автор Отговорено Май 24, 2021 Оня ден говорих с мой познат, който е лайк в електрониката и се уговорихме да му занеса въпросната Вермона. След като му обясних какво е станало, каза че се съмнява в транзисторите или в някакви филтри. За транзисторите каза, че ако ги няма, трябва да имат заменими такива. Ако има някой запознат ще се радвам да сподели мнение. Те са такива Цитирай
Recommended Posts