aiako Отговорено Май 23, 2007 Share Отговорено Май 23, 2007 Абе за какво ще си зимаш ренде щом имаш такова ръчно.те са много подобри.... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Май 23, 2007 Share Отговорено Май 23, 2007 Ми ако някога си дялкал с ръчно ренде и с електрическо такова, би разбрал каква е разликата между това да жулиш 5 години с ръчното ренде, рискувайки да подбереш някоя жила и да хванеш ел рендето, което си е почти малък абрехт и да си инеш културно всичко... Иначе горерски според мен най-бързо и безнервно би станало с дърводелец и щрайхмус. Поне няма да береш ядове после Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 23, 2007 Автор Share Отговорено Май 23, 2007 @vlex, не съм фен на "майсторите" - дърводелци, стругари, фрезисти, автотенекеджии, разни гаражни изкопаеми... на мнение съм, че тези когато и да ги застреляш, пак ще е късно. А иначе имам абрихт на село, но ме е шубе да бачкам с него. Имам и Мой Човек със щрайхмус, но докато го намерия и убедя да се занимава с тази талпичка, ще мине една луна време. Другият начин е да изравня дъските като ги мина отгоре с оберфрезата, но това ще ми отнеме много време, труд, ще изтъпи ножовете и ще претовари машинката. Ще купя електрическо ренде и ще се оправи работата. @aiako, фен на колко си години? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
aiako Отговорено Май 23, 2007 Share Отговорено Май 23, 2007 14 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Май 23, 2007 Share Отговорено Май 23, 2007 Аз все пак да те питам - как така се реши с епокси да лепиш. Не е ли трошлива смолата? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 23, 2007 Автор Share Отговорено Май 23, 2007 ^ Трошлива е, ако пробваш с всичка сила да разбиеш китарата в в сцената, което аз не възнамерявам да правя с нея. Все още съм далеч от Кис. Много лютиери ползват епоксидна смола, включително за ламиниране на грифове, а там има доста солидно напрежение. И главата на грифа на стария ми Ибанец беше лепена с епоксидно лепило, което ме изненада, но си беше факт. Сега на въпроса: Снажданията на дядката явно са били с просвети, демек - талпичките не са били плътно прилепнали, защото ги е рендосал некадърно. Затова и се разпаднаха след като ги е лепил с PVA лепило за дърво. PVA лепилата не стават за лепене на сглобки, при които двете повърхности не пасват идеално, докато епоксидната смола е перфектното лепило за това - тя уплътнява кухините. И тъй като аз нямам с какво да изравня страните на отделните талпички и да махна просветите (които макар и микроскопични очевидно причиниха проблем), се принудих да ползвам епоксидна смола. Мисля си и, че твърдо лепило между отделните талпички ще предава по-добре вибрациите, отколкото PVA лепилата, които при засъхването си са нещо като найлон, демек - не са много твърди и служат като буфер при трептенето. Но това е вече издребняване от моя страна - целият свят ползва PVA за целта. Накратко: нямам с какво да напасна гредичките и да ги направя идеално прилепнали една към друга, затова ползвам епоксидна смола. Скоро като купя електрическото ренде този проблем ще отпадне при бъдещите проекти. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ceco milanov Отговорено Май 24, 2007 Share Отговорено Май 24, 2007 Тука намерих нещо подобно на тва, което ще правиш Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Май 24, 2007 Share Отговорено Май 24, 2007 Само дето това е Flying V, а не Rhoads Горерски: чакаме развръзката от борбата с рендето Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ceco milanov Отговорено Май 24, 2007 Share Отговорено Май 24, 2007 Само дето това е Flying V, а не Rhoads За тва написах нещо подобно Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dikata Отговорено Май 24, 2007 Share Отговорено Май 24, 2007 по моето скромно мнение,ел.рендето няма да ти ре6и проблема с лепенето.хубав 4угунен абрихт му е маиката,и рь4и4ки.а лепенето е едно от не6тата,което отли4ава хубавите китари от самоделките.а лепилата за дьрво са отвратително здрави,ако се лепи готино.смолата не го дига вьобще.а ,зарязваи 4ама докато е време.не ти вьр6и работа за тяло,както си се убедил ве4е,предполагам. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 26, 2007 Автор Share Отговорено Май 26, 2007 Пичове, току-що се връщам от вилата на село. Дялках китарата. Преди една минута установих, че компът ми е преебан тотално от вируси и спайуеър. В момента пиша с огромна доза стоицизъм благодаренеи на вградената кирилица на форума. Ето и какво направихме - следват снимки с кратки коментари. Ще започна със забележката на Диката: по моето скромно мнение,ел.рендето няма да ти ре6и проблема с лепенето.хубав 4угунен абрихт му е маиката Нещо такова ли имаш предвид?: Това е моят абрихт на село - брутален, ръждив и супер зверски. Говорим за "някакви си" 3-4 киловата трифазна мощност. Еба мамата на неравностите за секунди. А ето и ВИДЕО на абрихта в действие. След като изравних дъската с абрихта, се получи ето това: Въпреки, че дъската вече беше рендосана на абрихта, аз реших, че не нищо не ми пречи да си купя и ръчно ренде - ако не помогне, няма и да навреди. И просто влязох в магазина и грабнах това: Все ще му намерим някакво приложение по бъдещите проекти (ако въобще има такива ) @Дика, уважение и респект към теб, човече, но дръвото е смърч, а не обикновен чам. Както знаем, около 90% от всички акустични китари са с преден панел от смърч, демек, това е добро, резонантно, "лютиерско" дърво. Но, както бях споменал в предишните постове, този смърч е само за да придаде формата на китарата, същинското дърво ще бъде бук, така че забравяме за смърча - де факто той няма да играе роля. Изчакайте да стигна до този етап и ще демонстрираме как и защо ще вградя бука в китарата. @vlex, дай си Ай Си Кю-то да те адна. В момента съм със супер преебана машина и дори не мога да го стартирам (никакви *.ехе файлове не тръгват при мен на този етап ) Благодаря за вниманието, очаквайте включване в скоро време, неизвестно кога. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dikata Отговорено Май 26, 2007 Share Отговорено Май 26, 2007 не бе 4овек,не ти правя забележка,опитвам се да ти спестя време.а,под 4ам се разбира иглолистен материал,а и смьр4а е такьв.това е масово название ,се6та6 се.а в този му вид,както го ползва6,нямя никакви ка4ества,ако ми вярва6.после за него има такива изискваниа за муз.инструменти,4е 6те ти стане лошо.и пак ако ми вярва6,не се занимаваи с бук.пак ти казвам,искам да си спести6 време и труд,а не да се бьзикам.а абрихта ако го стегне6,може да ти вьр6и зверска работа.твоя не е 4угунен,ама може да стане с пове4е зор.а между другото,това не ми прили4а на смьр4,може да е от снимката,не сьм сигурен.аиде успех,важното е да се ба4ка и да се у4и.пи6и кво става Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 26, 2007 Автор Share Отговорено Май 26, 2007 Не съм се засегнал или нещо от сорта, знам, че си човек, на който може да се вярва и винаги ще приема съветите ти с необходимата доза внимание и респект. Не съм дорасъл още, за да давам собствени мнения, просто гледам какво правят хората наоколо. Абрихтът не е чугунен, но тежи като такъв. Едвам го примъкнахме - сигурно е към 200 кила дебелостенни винкели. Има нужда да му се полира плота, защото не може да се плъзгат дъските по него в това му ръждиво състояние. Засега няма да се засиля да го освежавам - не виждам в бъдеще за какво може да ми послужи, но е добре, че го има. За смърча - не ме притеснява. Преслушах много мнения на лютиери за бука и ще ползвам бук за основната "звукоизвличаща" част на китарата. Оказа се, че доста известни европейски лютиери ползват бук. Иначе и аз исках да си направя талпата от махагон, а грифа да е нек-тру от quartersawn "скален" клен, но единствният махагонов материал, който имам е запазен за копието на Рен-а на Джеф Уотърс. С други материали не разполагам - няма откъде да намеря дърветата, които бих искал да ползвам, затова стискам качествения материал за по-важния проект, а за този пръв експеримент ползвам квото дойде. Нашият съфорумец STRATOCASTER сигурно ти е разказал какви идеи имам за нек-тру китари и за quartersawn дървесина и прочее, но всичко това остава само в мечтите ми и освен да чета по форумите и да научавам нови и нови чалъми и неща, няма кво друго да правя. Просто в България е пълен Ад да намериш каквото ти трябва, навсякъде те гледат с тъп дърводелски поглед и никъде нищо няма. Пък и стигнах до извода, че е възможно да се извади всякакъв звук от дадена китара, независимо от какво дърво е издялкана, стига човек да ползва добър еквалайзер на изхода Който не вярва - да дойде да чуе как звучи единият ми супер евтин Скуайър, дето е правен от шперплат и дето ползва адаптери от по 5 лева парчето. Просто рути след необходимите настройки по "техниката". Имаше и китара, правена от талашит в ПГ, дето една камара известни лютиери, печелили месечния конкурс на онзи богат форум не можаха да различат по звук от Лес Пол и чак накрая като им разкриха кои семпли са от талашитената китара рекоха: "А да бе, аз си знаех, че е тя, ама не исках да разкривам предварително, затова казах, че е другата" Айде нема нужда... А инчае и аз не знам какъв точно иглолистен материал е това. Само знам, че е нещо доста твърдо - по-твърдо и яко е от чамовите черчевета, а аз имам богат опит с трошенето им. Попитах дядката дърводелец, от когото е материала: "А имаш ли нещо друго освен чам?" и той ми отговори: "Да, имам смърч". И ми направи тези гредички, които после слепи некадърно с лепило за дърво и след няколко седмици сглобките се разпаднаха. Това е в общи линии историята на мат'ряла. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Май 27, 2007 Share Отговорено Май 27, 2007 Браво, бре! Пак ме изненада с яка тема за четене! Успех с китарата, като се получи да се наснимаш с нея, да ти се доизрадваме Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Май 27, 2007 Share Отговорено Май 27, 2007 Aбрихта ме покърти из основи Иначе като го гледам, освен плота за полиране, май и главата за точене няма да е зле да мине, особено ако ожа е също толкова ръждив колкото и останалата част от барабана Чакаме развръзка Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts