Roskata996 Публикувано Януари 26, 2021 Публикувано Януари 26, 2021 Здравей те пичове как мога да разбера дали електролитен кондензатор е изгорял без изледи по него. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 26, 2021 Отговорено Януари 26, 2021 Не знам дали точно "изгорял" е подходящо, ако е "изгорял" ще се вижда с просто око. С какъв да е мултиметър може да се провери капацитета, вече доколко точно е друга тема, особено за големи е малко неточно. Може с някакъв специализиран тестер също да се провери. Имам една такава кЕтайска джвъчка, дето показва капацитет и ESR. Или с ESR Meter. Освен капацитивност ESR е другият важен параметър, който се мери. Кондензери с голям такъв не вършат добра работа, но стойността им зависи и от капацитета и от производителя... в някои спецификации ги посочват. Но дори да нямаш дейташийт можеш приблизително да видиш дали е взел-дал. Също може да го сравниш с друг такъв, който е гарантирано здрав. Цитирай
Roskata996 Отговорено Януари 27, 2021 Автор Отговорено Януари 27, 2021 (Редактирано) Благодаря за отговора а да питам дали някое съпротивление е избило без да има следи по него ако е по малко ще си проличи ако е по голямо да кажем 2,2 К ом как може да се каже дали е пробил или не. Редактирано Януари 27, 2021 от musicman Нв цитирай предходно мнение Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 27, 2021 Отговорено Януари 27, 2021 Ако има някакви визуални дефекти като чернилка или процеп в корпуса - явно нещо нередно е ставало там. Но инак се мери с ДММ и в повечето случаи не се налага да се махат от схемата/платката (1М и по-големи трудно се мерят без вадене). Стойността на резистора не мисля че определя вероятността да се прецака, по-скоро какви напрежения/ток действат покрай него и колко подходяща е избрана... мощността му? Дали е четвърт или 2 вата, не знам дали точно мощност му се казва... Цитирай
synchu Отговорено Януари 27, 2021 Отговорено Януари 27, 2021 Мощност е да. Не всички мултицети дават възможност за измерване на капацитет, но много имат такава. Електролитните кондензатори имат в спецификациите определен работен живот (2000, 5000, 10000 часа са най-стандартните). Освен този живот, ако не се използва устройството или си седи в магазина има определени процедури, за да е сигурно, че все още кондензатора работи според спецификациите. Това не пречи да има работещи усилватели от 1955, но и не значи, че кондензаторите са ОК и звука (съответно шума) е оптимален Цитирай
hand_of_doom Отговорено Януари 27, 2021 Отговорено Януари 27, 2021 Ако дадеш малко повече информация за схемата, вероятно ще ни е по-лесно да помогнем с диагностиката ;) Цитирай
Roskata996 Отговорено Януари 27, 2021 Автор Отговорено Януари 27, 2021 Преди 4 часа, hand_of_doom написа: Ако дадеш малко повече информация за схемата, вероятно ще ни е по-лесно да помогнем с диагностиката В смисъл на схемата на платката ли ако е на нея още като се наспия ще ви пратя клип да видите и чуете че дава късо на платката а платката е от радио касетофон Hitachi модел Trk-W55OE това е модела на радиото. Цитирай
hand_of_doom Отговорено Февруари 3, 2021 Отговорено Февруари 3, 2021 Преди малко ровнах Гугъл - не извади нищо смислено за посочения модел. Ще трябва да се порови самата схема, ако изобщо има смисъл. Цитирай
Roskata996 Отговорено Февруари 4, 2021 Автор Отговорено Февруари 4, 2021 На 3.02.2021 г. at 21:57, hand_of_doom написа: Преди малко ровнах Гугъл - не извади нищо смислено за посочения модел. Ще трябва да се порови самата схема, ако изобщо има смисъл. В смисъл ти какво си търсил ако си търсил касетофон имаго във нета аз от там си го взех но човека който ми го даде каза че е бил залят с нещо и на дънната платка има окис но аз го изчистих още като го взех Цитирай
hand_of_doom Отговорено Февруари 5, 2021 Отговорено Февруари 5, 2021 Търсих ако евентуално изскочи схема, по която да може да се рови. Не открих такава. В зависимост от заливащата субстанция, проблемите с платката могат да бъдат много и най-разнообразни. Започваме с нещо окъсено (и съответно изгоряло) и завършваме с унищожени връзки по платката. Не знам за какъв кондензатор беше първоначалното запитване, но мога да се обзаложа, че нещо друго покрай него е заминало без значение дали той самият е здрав или не. Повече информация ще мога да дам след евентуален оглед и допълнителна диагностика. Цитирай
Recommended Posts