kamenn.g Публикувано Март 27, 2020 Публикувано Март 27, 2020 Здравейте, започнах проект, които се отказа, че не е по силите и знанията ми. Изпаднаха ми два говоритела turbosound txp-118 - 18 инча и реших да си направя две тонколони, но до сега не съм се занимавал с homeaudio само с caraudio. Та разчетох се из нета за колоните, сметах литрите, купих си и високочестотни говорители (тип хорна), сглобих ги послушах 5 мин, но като усилих веднага хорните дадоха фира. Поразчетох се и разбрах, че целия ми проект е бил голяма грешка 18ките биле само за бас, и все пак да си задам въпроса. Защо ми изгоряха високите? Бяха свързани директно към стапалото, трябва ли да се слага някакъв филтър или нещо което да поема мощтноста от стапалото? 1 Цитирай
yamaha Отговорено Март 28, 2020 Отговорено Март 28, 2020 (Редактирано) Искаш да кажеш, че си ги свързал без филтри?? П.П. Всъщност то си е написано, но не ми се вярваше че си го осъществил по "дърводелския" начин. Редактирано Март 28, 2020 от yamaha 1 Цитирай
kamenn.g Отговорено Март 30, 2020 Автор Отговорено Март 30, 2020 Ако сложа филтри нещата ще се оправят ли ? Цитирай
CyberGene Отговорено Март 31, 2020 Отговорено Март 31, 2020 Пищялките няма да се оправят, ако това питаш, най-вероятно си ги разтопил. Иначе да, филтърът ще “оправи” нещата така, че тази ситуация да не се повтаря с новите. 1 2 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 10, 2020 Отговорено Декември 10, 2020 Трябва освен това да сложиш подходящ филтър. Трябва да видиш и документацията на говорителите. Повечето разделителни филтри за 2 говорителя (2-way crossover), имат честота на срез около 2.5 - 3.5kHz, като най-често те са от втори ред (2nd order crossofer), най-често Linkwitz-Riley. Също ако имаш разлика между чувствителността на говорителите, това трябва да се компенсира също, за да не свири единият по-силно от другия. В документацията на високочестотния говорител, най-често има дадена резонансна честота - филтърът трябва да срязва при по-височка от тази честота. Значение има и доколко могат да се "качат" басовите говорители. По принцип важи правилото, че говорителите, които възпроизвеждат много добре бас, не свирят добре в средите, а средночестотните говорители не слизат до твърде ниска честота и нямат толкова плътен бас. За да се получи всички от двата свята, трябва или да се ползва 3-леснова колона (с нискочестотен, средночестотен и високочестотен говорител и съответно троен разделителен филтър) или вместо хорната, да ползваш широколентов говорител - в последният случай можеш да имаш озвучително тяло, което едва ли ще свири чак до 20 kHz, може би до към 16-18 kHz, но пък широколентовият говорител ще свири достатъчно ниско, че да може разделителният филтър да се подбере за относително ниска честота. Ето малко лесни за ползване калулатори:https://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/SpeakerCrossover/ https://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/ApcSpeakerCrossover/ https://coil32.net/online-calculators/multilayer-coil-calculator.html Цитирай
Recommended Posts