DaftFunk Отговорено Март 26, 2005 Отговорено Март 26, 2005 Офциално се извинявам за нарушаване на добрият тон във форума ( по-скоро за предизвикването на същото.) Запазвам правото си на лично мнение. За финал : не го казах с лоши чувства нито с цел да обидя някой от юзерите... просто лично мнение. Цитирай
spotlight_kid Отговорено Март 26, 2005 Автор Отговорено Март 26, 2005 Баси имам близо 200 бутлега на Пърпълите повечето са с Ричи и Стив Морс и 4-5 със Сатриани..но както и да е та тея хора импровизират прекрасно...днеска прослушах няколко и много се накефих...баси как успяват да изсвирят една песен която свирят за над 7000-ен път да звучи различно и пак да си е същата песен...като знам Мейдън с изключение на бай Яник какви са роботи не ми се мисли Цитирай
stu55 Отговорено Март 26, 2005 Отговорено Март 26, 2005 : | Db7 (#11) | Gm7 (5-) | C7aug | Fm (maj7) | |Db7 (#11) | C7aug #9 | Bb7 #11 | Ab7 | | G7 |G7Ab7A7Bb7B7| C7 |Db7D7Eb7E7F7| ритмиката на 10 и 12 такт е 2 широки триоли четвъртини първа нота пауза тази хармония я взех буквално произволно , беше ми отворен The Real Book на тази страница, щото съм свирил от съседната Unity Village на Pat Metheny. тази хармония е от парчето Fables Of Faubus на Charles Mingus. първо ми е интересно колко от хората във форума въобще могат да импровизират върху тази хармония. аз лично не мога. и после ми е интересно колко от тези хора са нотно неграмотни и импровизират "по усет". e. Ам ако бях негро от гетото щях да ти кажа: Аре батка да ми го извириш да го чуя , или поне ми го изтананикай и щъ размажа, щот ноти моти не разбирам аз..... -------------------------------------------------- ама несъм..затуй шъ замълчъ Ами това е блус,бе брат, какво не ти е ясно по тая хармония, питай ще ти кажа Цитирай
stu55 Отговорено Март 26, 2005 Отговорено Март 26, 2005 : | Db7 (#11) | Gm7 (5-) | C7aug | Fm (maj7) | |Db7 (#11) | C7aug #9 | Bb7 #11 | Ab7 | | G7 |G7Ab7A7Bb7B7| C7 |Db7D7Eb7E7F7| ритмиката на 10 и 12 такт е 2 широки триоли четвъртини първа нота пауза тази хармония я взех буквално произволно , беше ми отворен The Real Book на тази страница, щото съм свирил от съседната Unity Village на Pat Metheny. тази хармония е от парчето Fables Of Faubus на Charles Mingus. първо ми е интересно колко от хората във форума въобще могат да импровизират върху тази хармония. аз лично не мога. и после ми е интересно колко от тези хора са нотно неграмотни и импровизират "по усет". e. Ам ако бях негро от гетото щях да ти кажа: Аре батка да ми го извириш да го чуя , или поне ми го изтананикай и щъ размажа, щот ноти моти не разбирам аз..... -------------------------------------------------- ама несъм..затуй шъ замълчъ Ами това е блус,бе брат, какво не ти е ясно по тази хармония, питай ще ти кажа Сериозно ти говоря, питай и ти казвам Цитирай
DeathZone Отговорено Март 26, 2005 Отговорено Март 26, 2005 аз се опитах да издрънкам нещо отгоре , ще е яко да чуя някой друг как ще интерпретира тази хармония .... давайте смело ... надали ще излезе по зле от тва дето аз изсвирих ) Цитирай
kitaratapesho Отговорено Март 26, 2005 Отговорено Март 26, 2005 (Редактирано) е давай направо пиши всичко по въпроса - кое се свири върху тази хармония, къде и защо. Редактирано Март 26, 2005 от kitaratapesho Цитирай
stu55 Отговорено Март 26, 2005 Отговорено Март 26, 2005 : | Db7 (#11) | Gm7 (5-) | C7aug | Fm (maj7) | |Db7 (#11) | C7aug #9 | Bb7 #11 | Ab7 | | G7 |G7Ab7A7Bb7B7| C7 |Db7D7Eb7E7F7| ритмиката на 10 и 12 такт е 2 широки триоли четвъртини първа нота пауза тази хармония я взех буквално произволно , беше ми отворен The Real Book на тази страница, щото съм свирил от съседната Unity Village на Pat Metheny. тази хармония е от парчето Fables Of Faubus на Charles Mingus. първо ми е интересно колко от хората във форума въобще могат да импровизират върху тази хармония. аз лично не мога. и после ми е интересно колко от тези хора са нотно неграмотни и импровизират "по усет". e. Ам ако бях негро от гетото щях да ти кажа: Аре батка да ми го извириш да го чуя , или поне ми го изтананикай и щъ размажа, щот ноти моти не разбирам аз..... -------------------------------------------------- ама несъм..затуй шъ замълчъ Ами това е блус,бе брат, какво не ти е ясно по тазьи хармония, питай ще ти кажа Серизно ти говоря, питай и ти казвам Ехо - има ли някой с въпроси или не Цитирай
stu55 Отговорено Март 26, 2005 Отговорено Март 26, 2005 : | Db7 (#11) | Gm7 (5-) | C7aug | Fm (maj7) | |Db7 (#11) | C7aug #9 | Bb7 #11 | Ab7 | | G7 |G7Ab7A7Bb7B7| C7 |Db7D7Eb7E7F7| ритмиката на 10 и 12 такт е 2 широки триоли четвъртини първа нота пауза тази хармония я взех буквално произволно , беше ми отворен The Real Book на тази страница, щото съм свирил от съседната Unity Village на Pat Metheny. тази хармония е от парчето Fables Of Faubus на Charles Mingus. първо ми е интересно колко от хората във форума въобще могат да импровизират върху тази хармония. аз лично не мога. и после ми е интересно колко от тези хора са нотно неграмотни и импровизират "по усет". e. Ам ако бях негро от гетото щях да ти кажа: Аре батка да ми го извириш да го чуя , или поне ми го изтананикай и щъ размажа, щот ноти моти не разбирам аз..... -------------------------------------------------- ама несъм..затуй шъ замълчъ Ами това е блус, бе брат какво не ти е ясно по тази хармоня питай ще ти кажа. Сериозно ти говоря , питай и ти казвам А тои Мингус пише доста интерсни неща, по-добре вземи да разгледаш друго парче, например "Blue Bossa" или "All The Things You Are" или "Autumn Leaves" и пробвай да импровизираш първо варху тия парчета, ама недей да изпадаш много в емоция , ами помисли тия акорди от къде идват и защо са там,'щото тя дето разправят за джазмените дето не са чували за теория бих ги помолил пак да помислят дали е така и за какъв джаз говорим преди 1930, да си намерят записи и да чуят, та ще им стане ясно какво говорят. Импровизацята стои варху някаква хармония, съгласен съм че има и много лични моменти в импровизацята, но не можеш да пренебрегваш теоретичната част защото тогава има опасност да импровизираш толкова добре, колкото и Сантана може Цитирай
kitaratapesho Отговорено Март 26, 2005 Отговорено Март 26, 2005 много изчерпателен отговор на въпроса ми ще прегледам въпросните парчета те рок ли са ? Цитирай
Topsun Отговорено Март 26, 2005 Отговорено Март 26, 2005 (Редактирано) абе хавата е на филде да знам,мисля,че има много въпроси на които има два или повече отговора.и пак казвам,че всичко е до индивидуалност.за преди 1930 няма да говоря може и и един тон да го изсвириш ама да е на място,фил,а ако знаеш за кво го свириш там този тон,значи си още поо-гот.няма кво да пиша колкото да си движа пръстите.... P.S.ходи обяснявай на някой как да импровизира.мога да дам съвет,но да те накарам да мислиш и да импровизираш не мога,музиката се обясява лесно (с термини или по-просто),но импровизацията не се учи!колкото скали и чудесии да знаеш,ти никога няма да свириш себе си,а скалите.плюс това импровизацията в джаза не се състои от солиране (надбягване),а цялостно изграждане от всички други акомпаниращи инструменти (в случая).аз повече не искам да се задълбавам,щото като си казвам мнението -> значи така мисля.прав или не->не ме е*е. Редактирано Март 26, 2005 от Topsun Цитирай
Beio Отговорено Март 26, 2005 Отговорено Март 26, 2005 (Редактирано) Хора! Музиката е ИЗКУСТВО! Изкуството като такова има за цел да поражда ЕМОЦИИ. Ако това, което свириш, поражда ЕМОЦИЯ в теб и в тези, които те слушат, то тогава всичко е наред! Теорията е средство, разбира се много полезно, но ако не умееш да пораждаш ЕМОЦИЯ чрез това, което свириш/пееш, никакви засукани хармонии не могат да те спасят... мир и любов на всички! :hello: :inlove: П.С. Извинявам се, че съм леко извън темата... Редактирано Март 26, 2005 от Beio Цитирай
DaftFunk Отговорено Март 27, 2005 Отговорено Март 27, 2005 Хора! Музиката е ИЗКУСТВО! Изкуството като такова има за цел да поражда ЕМОЦИИ. Ако това, което свириш, поражда ЕМОЦИЯ в теб и в тези, които те слушат, то тогава всичко е наред! Теорията е средство, разбира се много полезно, но ако не умееш да пораждаш ЕМОЦИЯ чрез това, което свириш/пееш, никакви засукани хармонии не могат да те спасят... мир и любов на всички! :hello: :inlove: П.С. Извинявам се, че съм леко извън темата... Peace brother! :inlove: :guitar: Да живее изкуството! Не си офтопик ти си точно където трябва. Аз съм на сто ракии в момента слушаики War Pigs на дядо Ози и си се кефя на постовете. :guitar: Цитирай
kitaratapesho Отговорено Март 27, 2005 Отговорено Март 27, 2005 (Редактирано) само искам да спомена следното за хубаво или за лошо, теорията и емоцията са две непряко свързани страни на музиката. теорията е обща за всички музиканти. тоест там си има открити и затвърдени през годините класически правила, които са вписани в учебници. има и модерно тълкуване на тези правила. така или иначе ако някой смее да се нарече музикант е хубаво да знае всичко онова, което е открито преди него. защото не можеш да си мислиш, че музиката започва от теб. тя е вродена в хората. и дори и за обща култура трябва да ги знаеш. защото можеш да носиш много емоция с музиката си. ок. но дали това ще е винаги, тоест дали няма да се изчерпиш в един момент? и какво толкова стряскащо има в това да се прочете една книга от 200 страници ? абе не знам, но тук в България е изкривено всичко. всеки си мисли, че музиката започва от него, преди него няма нищо смислено, той е единствения осъзнат гений а ето го и Сту55 - дойде от някъде, без да знае какви сме тук, какво правим, с какво се занимаваме и започна да ни поучава, да ни дава съвети, а дори и излезна с "питай, каквото не ти е ясно ще ти го обясня". с гордост заявявам, че той е българин и е наше момче това тук беше отклонение вече. та да се върна към основната подтема - теоретичните познания нямат пряка връзка с емоцията, но дори и да имат ще бъде само в положителна насока. а ако имаш проблем с изкарването на емоция и предлагането и на публиката не мисля, че проблема ти е в теорията. ахъм. а по основната тема - когато солата ти звучат еднакво, усещаш се, че свириш едно и също напоследък, писнали са ти фразите, които използваш. еми дошъл е момента да вземеш една книга и да попрочетеш нещо. или другия вариант е ако имаш добро ухо - да хванеш фрази на твои любими изпълнители. но номера е да хванеш и хармониите за да знаеш кога и къде се свири това чудо. на всички ни трябва вдъхновение за да вървим напред. и то се крие в музиката, която слушаме. и във всичко останало също а аз си мисля, че в този форум главната част от посетителите са едни поне средно интелигентни хора, здравомислещи в повечето случаи. ами преценете си колко време се виси пред пц-то и как ако само за една седмица си ограничите тотално достъпа до него (няма да изпуснете нещо във форума , а ако е така ще ви пратим смс ще имате достатъчно време да прочетете толкова ноти/теория/обяснения/примери/фрази/цитати, че следващата една година да си свирите само по тях. няма драма, но офенс, просто казвам Редактирано Март 27, 2005 от kitaratapesho Цитирай
Recommended Posts