Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте! При свирене на честоти в областта на тона Фа, независимо в коя октава, от усилвателя се чува неприятен шум, наподобяващ някакъв резонанс. Първо проверих за хлабави съединения по корпуса на кубето - всичко беше наред. В последствие осъзнах, че когато хвана с ръка едната лампа (6v6 gt), шумът изчезва.Така кръгът се стеснява до дефектирала лампа или цокъл. Размених местата на двете лампи - ако явлението се проявява на същото място, то проблема е в цокъла, а ако е на другото място - в лампата. Както и се надявах, проблемът се оказа от лампата. Явно при определени честоти резонира и предава шум към говорителя. За съжаление не съм на ти с усилвателната техника, особено ламповата, за да си обясня точно явлението. Та въпросът ми към вас, колеги, е тези лампи тип 6v6gt, имат ли някакъв аналог (имам съмнения, че руските 6п6с май са същите, но не съм убеден и не ми се рискува)? Във всички магазини, за които се сетих, пише че ги нямат в наличност, освен в един, но цената там е 50лв. И още един въпрос - когато се подменят лампи, в комплект ли се сменят или както съм се насочил аз, може да се подмени само едната?

П.С.: Описах си подробно проблема и начина на диагностика, за да може някой с подобни проблеми да се ориентира и по-бързо да стигне до решение.

Отговорено

Благодаря за отговорите! В момента проучвам кои типове са взаимозаменяеми с 6v6GT. Hillbilly, ще потърся още известно време и ако не намеря нещо, което да ме устройва, ще ти пиша.

Отговорено

От масово произвежданите в момента - 6V6 се заменят с 6V6 :) 

Руските (те и без това голяма част от предлаганите са ребрандирани руски) 6P6S са си 6V6 - това, което е важно, ако се купуват NOS (new old stock - т.е. неизползвани от старо производство) е че трябва да са тествани и второ трябва да са със съпоставими характеристики (т.нар. matched)! Второ е важно за каквито и да се купуват. Обяснението е дълго и широко защо, както и как, кога и какво може да се направи или съответно случи, ако не са.

Сменят се и двете.

Отговорено

Да и аз с такова впечатление останах, че често се ребрандират руските лампи, даже в по-стара тема намерих пример, където не са изтрили добре маркировката и се вижда руския надпис :D Иначе си поръчах два броя 6п6с, но за съжаление забравих да попитам в сайта, дали предлагат мачнати такива. Какво мислите, дали да ги монтирам или да поръчам задължително мачнати? До колкото разбрах от по-стари теми, дори и да не отговарят с абсолютна точност на максималното анодно напрежение, не е особен проблем, понеже се било получавало леко изкривяване в звука, което дори било търсено от някои китаристи. Но пък от друга страна казвате, че важно да са мачнати, така че направо ще поръчам отново... Стана ми интересна темата, по-късно ще се разровя да разбера, как точно са свързани и по какъв начин си влияят една на друга. Учил съм на времето електротехника и електроника, но като не се занимава човек с тези неща, се забравят...

Отговорено

Схемата на това комбо я има. Няма класическо регулиране на преднапрежението, поради която причина трябва  да са подбрана (matched) двойка. Не мисля, че ще е фатално и да сложиш каквито имаш. Нека synchu каже, той ги разбира тия работи :)

Отговорено

Проблеми няма освен ако разминаването не е прекалено голямо, което няма как да разбереш, без подходящи измервания, което при наличието на >300 волта DC не го препоръчвам в никакъв случай.

Тогава са възможни и повреди, а иначе дали звука те удовлетворява е съвсем отделна работа :)

Отговорено

И да има регулиране (дори да е за всяка лампа поотделно), пак е добре да са матчнат комплект. Има и други параметри, които се следят при подбора на такива комплекти.

Ако параметрите на двете лампи се разминават доста може да се получи така, че едната лампа ще мързелува, а на другата ще ѝ се взема акъла и в един недалечен момент по-"работливата" ще цъфне. Може едната да работи слабо, а другата пък хептен никак... така ще изкарат много, но как ще звучи...

Без измервания няма как да се каже какво се случва. Който процес на измерване не е само за ракетни хирурзи, но не е и съвсем проста работа предвид високите напрежения из вътре (които могат да са налични и при изключен усилвател). Вариант е да се свържеш с някой, който се занимава с тези неща, не вярвам да иска много пари.