Rezachka Отговорено Февруари 4, 2020 Автор Отговорено Февруари 4, 2020 (Редактирано) Благодаря за предложението. Отиваме вече на цена, която не е за мен, и за моите цели - просто домашно свирене. Даже не става дума за записване, просто развлечително. Не мислех че на практика бугерата и торпедото ще са толкова зле, разликата е меко казано осезаема. А толкова мнения изчетох и толкова сравнения в ютюбата... както и да е. Лейнито не е чаак толкова зле, всъщност е по-добре намалено, отколкото увеличено през атенюатор, както мисля че се чува и от тъпите ми записи. Точно обратен ефект се получи като взех атенюатор, идеята беше да се подобри тона, той стана на гъз... Мисля че по-добре да си взема някоя от малките 15 ватови глави. Като гледам повечето имат и превключвател, който разделя паъура на половина, или на четвърт, или там според модела... Като цяло ми се иска да взема PRS MT15, обаче всеобщото мнение е, че е доста по-силен (шумен) от други 15 ватови, а и реално е повече от 15, просто са написали 15... Но стигнах до заключението, че предпочитам да дам ~1000-1200лв за по-слаба глава, отколкото за атенюатор, защото просто не е оправдано. Та дори и моята глава, сегашната, не струва толкова. Редактирано Февруари 4, 2020 от Rezachka Цитирай
Gregg Отговорено Февруари 4, 2020 Отговорено Февруари 4, 2020 (Редактирано) Има и бюджетни решения за реактивен атенюатор в рамките примерно на около 150Евро, при положение, че сте склонни да си сглобите сами един кит, примерно TT Tonehound, който ще ви излезе около 125 Евро с доставката.https://www.tube-town.net/ttstore/kit-tt-tonehound-light-100w-8-ohm.html Може евентуално може да се наложи да се добави един вентилатор, но зависи на какви мощности ще се ползва. От изхода се взема сигнала и се подава на усилвател 1 Ватт (не лампов), примерно с LM386 (има китове по магазините )и вече имате реактивен атенюатор с регулируеми нива до 1 Ват или колкото искате. Не съм ползвал въпросния това, но това е, което се намира на най-прилична цена в цял вид. Има и още по-просто решение на АМТ, но там вече е напълно направи си сам. Пробвал съм го, но лично на мен ми звучи по-добре варианта, когато е чист товар плюс малък амп (не лампов) след него. http://media.amt-sales.com/gitarnyj-attenyuator-s-imitaciej-nagruzki/ Напълно и абсолютно безмислено е да се спускате на разни цифри. Там няма никакви чудеса и/или вълшебства, компонентите, които се ползват за реактивен товар са ясни и то отдавна. Ако ви се занимава допълнително може да се опитате да докарате импедансната крива на товара спрямо някакъв известен говорител, но това е за по-любознателните Редактирано Февруари 4, 2020 от Gregg 2 Цитирай
synchu Отговорено Февруари 4, 2020 Отговорено Февруари 4, 2020 Чудеса и вълшебства никъде няма. Просто някои се справят по-добре от други, а и ToneKing използват малко по-различен подход, който дава отлични (за мен) резултати. Цитирай
Rezachka Отговорено Февруари 5, 2020 Автор Отговорено Февруари 5, 2020 Може би не е точно по темата, но от време на време ми минава през ум една мисъл... Чудя се дали не е време да се сменят лампите. Нямам възможност за сравнение с други нови, нито пък някога съм сменял, нито пък някога съм имал друг лампов амп. Принципно, знам че може и да не са за смяна, но пък вече доста години станаха. Ампа го взех от съфорумних началото на 2015г, като беше ползван в репетиционната им, не помня колко време, но лампите са си фабричните на Ruby... Има ли някакъв лесен тест, с който да се разбере окончателно състоянието им? Има известна доза шум, ама не знам дали не е просто заради силното ниво на гейна... Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 5, 2020 Отговорено Февруари 5, 2020 Лесен тест има - слагаш нови читави и слушаш има ли разлика и колко. Относно предното ти мнение и идеята да купуваш "слаб" усилвател - няма да помогне за домашно свирене. Същата работа ще е. Разликата между 100/50/30/15 ватов усилвател е една чертичка на мастър волюма, може и толкова да няма. Тези ватове не ги гледай изобщо като какъвто и да е индикатор за това колко силно ще свири. Нито възможностите за половин/четвърт мощност или цъкане на режим 1 ват и т.н. - като правило звучат по-зле, отколкото ампа просто намален. Също съм пробвал съм и съм правил няколко варианта на 5/3/1 ватови лампови ампчета и пак е силно за апартаментни изяви, макар че е по-поносимо. Лошото е, че повечето фабрични не са хай-гейн (Блекстар са полу-лампови). На ватовете като индикатор за сила на звука не може да се вярва по няколко причини: Не ги възприемаме "линейно", 10 вата е само два пъти по-тихо от 100 вата; Джангъря зависи от още много неща като брой/вид озвучителни тела, ефективност на говорителите, захранващи напрежения в самия усилвател и т.н.; Производителите пишат абсолютно кой каквото си иска! Единствената файда на тия ватове е да се ориентираш дали има 1/2/4 крайни лампи и евентуално какви, но много по-добре е да погледнеш модела и бройката им. 1 Цитирай
Rezachka Отговорено Февруари 5, 2020 Автор Отговорено Февруари 5, 2020 То от всичко което изгледах, и на един ват пак може да стигне 100 децибела... Има ли разлика между 6L6 и EL34 в полза на по-тих режим, освен разликите в тона? Цитирай
Rezachka Отговорено Февруари 5, 2020 Автор Отговорено Февруари 5, 2020 (Редактирано) Реших чисто от интерес да сваля лампите, око да види, ръка да пипне... цък Не знам дали е фабрично това, едната само да е JJ. Ако искам да сменя лампите, има ли голямо значение марката, и коя марка е за предпочитане. В Българя Ruby не намирам по онлайн магазините... Някой може ли да ми обясни това какво означава: от диаграмата разбирам че е позициите на лампите, но каква е разликата между hi grade и selected в случая Редактирано Февруари 5, 2020 от Rezachka Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 5, 2020 Отговорено Февруари 5, 2020 Какво точно значат тия неща вероятни ги пише на сайта на Ruby. ТАД имат сходни "етикети", селектираните са подбрани по определени критерии лампи, Хай-Грейд са с още по-добри параметри и е логично да има такава на първа позиция (V1). От снимката се вижда, че крайните са STR (Special Tube Request), което по принцип е по-високо ниво лампи. Предусилвателните са triple mica (не знам как е на български, тези пръстени, които държат конструкцията), което също се среща само при по-добри/скъпи лампи. Дали обаче все още са добре не е ясно. Какви са били първоначално също не се знае. Аз имах една предусилвателна Ruby, която беше доста ялова, както и две крайни уж matched set, ама тестера друго каза. Мерих ги като нови, но се оказаха между средна хубост и смотани. От толкова малка бройка не е коректно да се правят заключения за марката, но те и безтова нищо не произвеждат, само поръчват, мерят, сортират, продават. От новото производство аз лично харесвам Tung-Sol, но са скъпички. ТАД имат холяда какви ли не уж яки модела, но цените са сравнително високи. EHarmonics също стават и са на средна цена. JJ са най-евтини, но са УЖАСНО непостоянни като параметри - една партида супер, следващата трагедия (измерил съм 60 бройки до момента). Старая се да ги отбягвам лично аз, но предвид цената доста хора искат такива. В крайна сметка обаче са си консуматив, като струните. Цитирай
Rezachka Отговорено Февруари 6, 2020 Автор Отговорено Февруари 6, 2020 Ами, днес смених лампите. Предусилвателните JJ ECC83S Gold Pin, и крайните JJ 6L6GC (за тези ми се искаше Tung-Sol да взема, но нямаше). Направих едно сравнение. Опитах се до колкото мога да ги наредя нещата по един и същи начин: цък, Нямам лупър, иначе щеше да по-достоверно. И трябва да сложа нещо под струните на китарта че много звънят... Разлика има, но много по-малка от колкото очаквах. Старите лампи 1, старите лампи 2 Новите лампи 1, Новите лампи 2 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 6, 2020 Отговорено Февруари 6, 2020 Има няколко възможни причини: Старите лампи са си ОК На тихо в къщи разликите винаги са много по-малки, ако направиш теста на сцена няма да е така Нещо (няколко неща) по пътя на сигнала ти пречат - китара, струни, адаптер, кабели, ефекти, кабинет Ампът толкоз си може Или комбинация от тях. Цитирай
Rezachka Отговорено Февруари 6, 2020 Автор Отговорено Февруари 6, 2020 Сега на обяд ходих при Ники да ми направи биас, и сега като го сравних, има разлика към по-добре. След биас звучи по-меко и средите са по-ясно изразени. Цитирай
Recommended Posts