Jump to content
Българският форум за музиканти

Лютиерство за начинаещи


Recommended Posts

Така имам една стара китара, която е минала през ръцете на целия град (Стара Загора) и има страхотна емоционална стойност както за мен, така и за редица други хора, някои от които даже не свирят на китара.Та проблемът е че аз искам тази китара отново да просвири ,но за целта трябва да оправя доста проблеми и за да не я съсипя искам да се допра до компетентносто на многото хора тук.Ще съм много признателен ако ми помогнете.

 

...та за китарата сега

 

китарата е акустична кремона с тънък гриф и нещата които искам да оправя са:

 

-Магаренцето е разлепено и искам да знам какво лепило да използвам,как да го нанеса,така че да не се разлепи и да ме прасне в главата докато свиря и така че да не пречи на акустиката.Магаренцето е за найлонови струни да поясня (не е от старите където магаренцето се движеше а струните се хващаха за едно като.... абе сещате се за кво говоря :thumbs_up: )

 

-боята е започнала да пада и аз искам да я сваля( тук идва въпроса каква шкурка да използвам и колко грапава да е .Мислеш да иползвам за сваляне на автомобилна боя :wallbash: ) и да си я направя с custom цвят и шарки.Разговарял съм с едни момчета които рисуват много яко да ми я направят както трябва, само че незнам каква боя може да се използва, и после какъв лак трябва да се сложи, защото пак искам да не и развалям акустиката

 

Май това е , с другото мога да се спрявя сам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, нека по-запознатите от мен да отговорят - pacman, smartpeter...

Но знам, че ако не си се занимавал друг път не е желателно да надценяваш възможностите си. (това е съвет, не се заяждам)

Трябва да се внимава особено при реставрацията на акустичен инструментт, както се писало тук, че с неправилни покрития можеш да развалиш тона.

Аз лично бих се обърнал към лютиер.

 

И все пак, ако решиш ти да си майстора - прочети темата за боядисването (въпреки че е за ел) би ти дала някои насоки.

Със здраве и Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква точно е китарата?

Дай снимки да видим. От шпертплатените ли е, или от по-скъпите.

 

За магарето - можеш да го залепиш с твърда епоксидна смола.

Но внимавай къде - ако го залепиш на неправилното място, ще ти избягат интонациите, и ще звучи фалшиво.

Как е височината на струните?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявайте, че така прескачам от тема в тема, но ме вълнуват сходни питания, около ремонтирането на акустични китарки...

Evtim Djerekarov, има ли разлика при боядисването на шперплатова и дървена китарка?

И (прочетох по-горе нещо за некадърността) тези китарки от дърво ли са или от шперплат?

10481079108610731088107lv7.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да предценя от мътната снимка, но мисля, че са от дърво. Вземи един работен комплект бронзови струни 0.10, 0.46, и първо ги сложи само за да видиш как е положението - на високо ли са струните от грифа, и верни ли са интонациите(флажолет на 12-прагче, и натиснато 12-то прагче трябва да са един и същи тон).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина не мога да предценя - това, на снимката, изглежда като шарка на дърво, но е възможно да е само тъничък фурнир, лепнат за красота отгоре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

p1190001il3.jpg

Ето снимчица, преди да я изшкуря...Мисля, че не е дърво. Това значи ли че за нищо не става? Имам в предвид, че ако сега за нищо не става, след като я наклепам с боята, да не вземе съвсем за нищо да не става... :cheers2: Не си спомням звукът на китарата, но струните бяха супер ниски, грифчето-тъничко...

Накрая най-много да си имам красива щайга с калпава акустика :thumbup:

 

едитъ: Ако горния слой е лепнат, не трябваше ли да падне след шкуренето? Доста я жулих, но освен че стана гладичка няма повреди по шарката, стои си същата.... :greenball:

Редактирано от astagator
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не знам - не съм боядисвал акустични китари до сега, но знам, че е най-добре с шелак, по-зле с нитроцелулозен лак, най-зле с автолак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има място, където няма бял кант, и може да се погледне срез на дървото, ясно ще проличи дали е масив, или е ламинирана плоскост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина не се надценявай като възможности защото лепенето на столче само изглежда просто. Ако на някой случайно му се е отдало да го залепи с епоксидна смола без катастрофални последици си е чист късмет. Моля не правете това в къщи:cheers2:))

Тази китара е 100 % шпертплат махагонов модата му беше преди около 25 -30 години когато се опитваха да копират една китара на Елвис . Орфей също работеха този модел и акустиката не беше никак зле особено за уестърн е много подходяща.С две думи не я съсипвай с боядисване и други диващини а я дай на опитен лютиер. Ако си от Стара Загора обади се на Галин Пенев от Казанлък 0887681552 мога да гарантирам за него с две ръце.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо, какво се случва от залепването с епоксидна смола.

Аз съм лепил така бридж на акустични китари, където самото тяло се е изкривило от годините, и бриджа не прилепва плътно на места.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.