Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Така имам една стара китара, която е минала през ръцете на целия град (Стара Загора) и има страхотна емоционална стойност както за мен, така и за редица други хора, някои от които даже не свирят на китара.Та проблемът е че аз искам тази китара отново да просвири ,но за целта трябва да оправя доста проблеми и за да не я съсипя искам да се допра до компетентносто на многото хора тук.Ще съм много признателен ако ми помогнете.

...та за китарата сега

китарата е акустична кремона с тънък гриф и нещата които искам да оправя са:

-Магаренцето е разлепено и искам да знам какво лепило да използвам,как да го нанеса,така че да не се разлепи и да ме прасне в главата докато свиря и така че да не пречи на акустиката.Магаренцето е за найлонови струни да поясня (не е от старите където магаренцето се движеше а струните се хващаха за едно като.... абе сещате се за кво говоря :thumbs_up: )

-боята е започнала да пада и аз искам да я сваля( тук идва въпроса каква шкурка да използвам и колко грапава да е .Мислеш да иползвам за сваляне на автомобилна боя :wallbash: ) и да си я направя с custom цвят и шарки.Разговарял съм с едни момчета които рисуват много яко да ми я направят както трябва, само че незнам каква боя може да се използва, и после какъв лак трябва да се сложи, защото пак искам да не и развалям акустиката

Май това е , с другото мога да се спрявя сам.

Отговорено

Хм, нека по-запознатите от мен да отговорят - pacman, smartpeter...

Но знам, че ако не си се занимавал друг път не е желателно да надценяваш възможностите си. (това е съвет, не се заяждам)

Трябва да се внимава особено при реставрацията на акустичен инструментт, както се писало тук, че с неправилни покрития можеш да развалиш тона.

Аз лично бих се обърнал към лютиер.

И все пак, ако решиш ти да си майстора - прочети темата за боядисването (въпреки че е за ел) би ти дала някои насоки.

Със здраве и Успех!

Отговорено

Каква точно е китарата?

Дай снимки да видим. От шпертплатените ли е, или от по-скъпите.

За магарето - можеш да го залепиш с твърда епоксидна смола.

Но внимавай къде - ако го залепиш на неправилното място, ще ти избягат интонациите, и ще звучи фалшиво.

Как е височината на струните?

Отговорено

Извинявайте, че така прескачам от тема в тема, но ме вълнуват сходни питания, около ремонтирането на акустични китарки...

Evtim Djerekarov, има ли разлика при боядисването на шперплатова и дървена китарка?

И (прочетох по-горе нещо за некадърността) тези китарки от дърво ли са или от шперплат?

10481079108610731088107lv7.jpg

Отговорено

Не мога да предценя от мътната снимка, но мисля, че са от дърво. Вземи един работен комплект бронзови струни 0.10, 0.46, и първо ги сложи само за да видиш как е положението - на високо ли са струните от грифа, и верни ли са интонациите(флажолет на 12-прагче, и натиснато 12-то прагче трябва да са един и същи тон).

Отговорено

Наистина не мога да предценя - това, на снимката, изглежда като шарка на дърво, но е възможно да е само тъничък фурнир, лепнат за красота отгоре.

Отговорено (Редактирано)

p1190001il3.jpg

Ето снимчица, преди да я изшкуря...Мисля, че не е дърво. Това значи ли че за нищо не става? Имам в предвид, че ако сега за нищо не става, след като я наклепам с боята, да не вземе съвсем за нищо да не става... :cheers2: Не си спомням звукът на китарата, но струните бяха супер ниски, грифчето-тъничко...

Накрая най-много да си имам красива щайга с калпава акустика :thumbup:

едитъ: Ако горния слой е лепнат, не трябваше ли да падне след шкуренето? Доста я жулих, но освен че стана гладичка няма повреди по шарката, стои си същата.... :greenball:

Редактирано от astagator
Отговорено

Наистина не се надценявай като възможности защото лепенето на столче само изглежда просто. Ако на някой случайно му се е отдало да го залепи с епоксидна смола без катастрофални последици си е чист късмет. Моля не правете това в къщи:cheers2:))

Тази китара е 100 % шпертплат махагонов модата му беше преди около 25 -30 години когато се опитваха да копират една китара на Елвис . Орфей също работеха този модел и акустиката не беше никак зле особено за уестърн е много подходяща.С две думи не я съсипвай с боядисване и други диващини а я дай на опитен лютиер. Ако си от Стара Загора обади се на Галин Пенев от Казанлък 0887681552 мога да гарантирам за него с две ръце.

Отговорено

Защо, какво се случва от залепването с епоксидна смола.

Аз съм лепил така бридж на акустични китари, където самото тяло се е изкривило от годините, и бриджа не прилепва плътно на места.